Van boeren tafel tot Michelin ster

DSC06330

Afgelopen weekend heb ik samen met mijn vriendin doorgebracht in respectievelijk Gent, Arras en Amiens. In die laatste plaats lag het oorspronkelijke doel van deze reis: de brocante die daar op zondag plaats vond, maar laat ik bij het begin beginnen. De reis er naartoe was minstens zo leuk. In alle vroegte ben ik vrijdag vanuit Friesland vertrokken met een tussenstop in Meerkerk, om mijn vriendin op te pikken. Vervolgens zijn we samen doorgereden naar Gent. Dat Belgen goed en lekker eten hoog in het vaandel hebben staan mogen wij ervaren in restaurant het Pakhuis www.pakhuis.be/nl/sfeer/restaurant . Wat een bijzonder pand en entourage. We hebben er een uitstekende lunch genuttigd wat voor mij bestond uit een kippenbout uit Bresse gevuld met een paddenstoelen farce, heerlijke seizoensgroenten met een sjalottenjus en voor mijn tafelgenoot uit een moot gebakken schelvisfilet met een saus met verse kokkels, mosselen, prei, tomaten op brandade met zeewier. Weliswaar hadden we wat gedoe met de serveerster, wat de ervaring bij dit restaurant heeft beïnvloed, maar de kwaliteit van eten en wijn was absoluut op niveau. Een adres om te noteren zou ik zeggen!

Aan het eind van de middag zijn we naar onze slaapplaats voor die nacht gereisd, Arras. Na aankomst en het wegzetten van onze koffers zijn we direct weer de straat op gegaan, richting het centrum. Het centrum van Arras is vermeld op de wereld erfgoed lijst en dat was te zien. Mooie gevels – bijna een rij KLM-huisjes – rondom twee pleinen vormen het hart van de stad. We nuttigen er een glaasje op het terras, buiten! Dát had ik niet meer verwacht, dat we een aperitief buiten konden drinken, het was nog heerlijk weer. Op aanraden van onze huisheren gegeten bij Le Petit Rat Porteurhttp://lepetitratporteur.fr/index_en.html. Ongecompliceerd en recht door zee Frans eten. Heerlijk! Voor mij als entree een terrine canard pressé, voor mijn tafelgenoot een stukje van de streekkaas Maroilles* in een mooi krokant jasje. Als hoofdgerecht kiezen we beiden voor varkenswangen in een mosterdsaus. Het vlees is boterzacht en heel smaakvol, bijna confit te noemen. Ruimte voor een toet is er niet meer. Na de koffie lopen we rustig door het mooie centrum terug naar onze slaapplek. Morgen is er een markt op het plein! Die pakken we nog mee.

mycollage

De markt is een markt zoals je die van Frankrijk kent en waar ik héél blij van word. Een gevarieerd aanbod van groenten van het seizoen, kaas, jam, wijn, een slager met een aanbod waar je u tegen zegt, levende kippen/hanen, maar ook kramen vol met paddenstoelen en cèpes. Het zijn pareltjes, die cèpes, en ik baal dat we nog een paar dagen onderweg zijn, anders had ik zeker meegenomen. Ik durf het niet aan. Als ik ze zou kopen dan ligt het té lang in de auto en ik weet niet wat dat met de kwaliteit van de paddenstoelen doet. Volgende keer beter.

’s Middags rijden we over landwegen in de richting van Amiens. Een glooiend landschap trekt aan ons voorbij. Ook zien we veel begraafplaatsen uit de eerste wereldoorlog. Ver weg weet ik natuurlijk wel dat hier gevochten is, maar die graven, in die hoeveelheid, had ik niet verwacht. Het viel ons eerder in Arras al op dat er veel Engelse tekstflarden op menukaarten en in het taalgebruik voorkomen en we spotten ook regelmatig o.a. Britse toeristen. Kennelijk heeft het verleden nog steeds aantrekkingskracht. Amiens is een ander soort stad dan Arras. Minder historisch (zeker het stadscentrum) en anders van opzet. Culinair hebben we hier geen bijzonderheden beleefd, eerder teleurstellingen. We zouden nog eens terug moeten gaan om de échte parels van deze streek te ontdekken. In deze trip hebben ze zich in elk geval niet aan ons geopenbaard.

De brocante op zondag daarentegen was een feestje van plezier. In alle vroegte (06.30 uur) zijn we op pad gegaan en we waren niet de enigen. Je ziet mensen met zaklampen de waar bekijken (ja, zo donker is het nog om 06.30 …). Gelukkig wordt het al gauw lichter zodat je ziet wat een omvang deze gekte heeft. Het hele centrum is gevuld met zo’n 2000 kramen met brocante, zowel particulieren als handelaren. Die mix maakt dat handelaren ook hun prijs naar beneden zullen moeten bijstellen, anders verkopen ze niets. Wat treffen we het met het weer dit weekend! Ook vandaag is een prachtige dag. Hij start fris met wat lichte nevel, maar rond 10.00 uur komt de zon tevoorschijn en is het al snel heerlijk buiten. We kopen een aantal leuke dingen  en concluderen dat we terug moeten komen, mét steekkar. Die nacht slapen we goed, om de volgende ochtend na het ontbijt weer te vertrekken richting Nederland. Maar dat doen we niet zonder dit weekend af te sluiten zoals we het zijn begonnen. In België, Antwerpen lunchen we bij Chez Fred www.chezfred.be/Welkom.html. Het is een gezellig, vol restaurant. Alle tafels zijn gevuld. Het is maandag middag! We delen het voorgerecht: garnalenkroketjes, jamjam, met gefrituurde peterselie en ik doe mij vervolgens te goed aan een salade nicoise met rauwe tonijn, mesclun sla en met een wasabi dressing als lunchgerecht. De “ziel” die mijn tafelgenoot op haar bord heeft liggen is perfect gebakken en voorzien van een garnituur van gevarieerde groenten. Ook Chez Fred is een adres om te noteren wanneer je in Antwerpen bent en de antiekbuurt bezoekt.

Culinair concluderend: de Belgen hebben hun naam meer dan eer aan gedaan, de Fransen deze keer niet. Ik ben in de regel enthousiast over de Franse keuken (van boeren tafel tot Michelin ster), maar tijdens dit weekend heeft de keuken me niet in vervoering gebracht. Jammer! Volgende keer beter.

visitekaartjes

*Je kunt het gerust een stinkkaas noemen: Maroilles. Deze rauwe koemelkse kaas met gewassen schimmelkorst wordt al sinds de zevende eeuw gemaakt in de Thiérarche en is berucht om zijn penetrante aroma. Naar verluid is hij zo sterk omdat de Noord-Franse mijnwerkers, door een leven lang werken onder stoffige omstandigheden, veel van hun reuk- en smaakzin verloren hadden. Behalve op stokbrood, gaat Maroilles ook in aardappelgratins, in hartige taarten (flamiches) en in vleesgerechten. De gerechten met Maroilles zijn noch licht verteerbaar, noch cholesterolvrij, maar wel geweldig lekker. Eet er ter compensatie iets groens bij, zoals beetgare sperzieboontjes of botersla. Op boerenmarkten kan je ook maroilles de brebis (schapenkaas) en maroilles de cheval (paardenkaas) vinden

** Bedankt voor de foto’s Joke! ze zijn prachtig, je kunt dat als geen ander. xx

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.