Appelstroop

appeloogst

Toen wij acht jaar geleden in Haule kwamen wonen, stond de hele tuin vól met fruitbomen. Appels, stoof- en kweepeer en een pruim. Het onderhoud aan die bomen was achterstallig en in de afgelopen jaren hebben we de boomgaard flink uitgedund en zijn de bomen rigoureus gesnoeid. Dat is de fruit produktie absoluut ten goede gekomen. De pruim hebben we afgelopen weekend helaas moeten vellen. De bast liet veel onregelmatigheden zien en bij het afzagen van een tak bleek dat hij van binnenuit langzaam aan het sterven was. Jammer, want hij heeft een aantal jaren in het voorjaar uitbundig gebloeid én pruimen gegeven. De oude lieve Saar ging op haar achterpoten tegen de boom aan staan om bij de pruimen te kunnen, om ons dan ’s nachts te wekken vanwege de pijn in haar buik. Mooie herinneringen kleven er aan die boom … maar de boom is – evenals Saar – helaas niet meer.De appeloogst is dit jaar bijzonder goed. De vroege val-appels die niet aangevreten zijn heb ik opgeraapt en heb ik gebruikt voor de appelstroop, de gave appels liggen te rijpen in manden. Er zijn al tasjes gevuld met appels richting mijn ouders en ook mijn yoga lerares heeft een paar emmers appels gehaald. Zij droogt de appels in dunne schijfjes in een speciale voedseldroger (ook met ander fruit overigens). Ze voorziet de schijfjes appel voordat ze de droger in gaan van een druppeltje honing en wat kaneel. Na een aantal uren in de oven, heb je dan appelchips. Kleine smaakbommetjes zijn het! In een reguliere heteluchtoven lukt het ook. Op 50 graden duur dat, afhankelijk van het vocht in de appels, tussen de 3 en 5 uur. Het is een heerlijke manier om nog lang te kunnen genieten van de pure smaak van de verse appels. Want ja, het komt wel állemaal tegelijk dat fruit. En wat doe je er dan mee.

Onze appels zijn niet echt appels om uit het vuistje te eten, maar meer moes- of taartappels. Dat ik appeltaart kan maken hoef ik niemand meer uit te leggen, maar appelstroop .. dat is nieuw en een perfecte bestemming voor de val-appels met een plekje hier of daar. Het is heel gemakkelijk en het resultaat erg lekker. Niet te vergelijken met de potjes appelstroop die je bij de biologische winkel kunt kopen (die stroop is véél donkerder en dikker, wat ook een kwestie van verder inkoken is overigens). Ik heb hem wat dunner, lopender gelaten. Zo kan de stroop ook heerlijk in de yoghurt, door de havermout (warm), op een spelt desem boterham. Laatst bedacht ik mij dat het ook heerlijk zal smaken over een salade met blauwe kaas en peer!

Kortom, het maken van de stroop is een zeer geslaagd experiment. Enig nadeel is dat je véél appels nodig hebt (en een enorme pan), voor één potje stroop. Maar goed, aan appels geen gebrek hier, en als de mijne op zijn, kan ik altijd nog naar de buurvrouw gaan. Dat is één van de voordelen van op het platteland wonen.

Honey and apples

Men neme: 2 kilo appels, 100 ml water

Ik heb daar ook nog een kaneelstokje, kardemom peulen, vanillestokje en dadels aan toegevoegd. Abrikozen en/of bramen zouden ook nog kunnen, of een andere soort fruit. Net waar je zin in hebt én wat in het seizoen is. Flink wat  geraspte gember geeft een extra kick aan de stroop. Ik voeg GEEN suiker of andere zoetstof toe.

Bereidingswijze

Snijd de appels in stukken (laat schil en klokhuis er gewoon aan/in, snijd eventuele plekjes wel even weg). Breng de appels met 100 ml water aan de kook en laat ze tot moes koken. Laat de appelmoes in een zeef met daarin een neteldoek boven een pan minimaal 12 uur uitlekken onder wat lichte druk (bord met een verzwaring erop).

De opgevangen appelsap kook je vervolgens in tot een stroop. Af en toe roeren. De dikte is goed als de stroop als honing aan een lepel blijft hangen. Laat de stroop in kleine potjes afkoelen. Tijdens het afkoelen wordt de stroop nog wat dikker.

+Mirjam Keukengeheim

 

 

2 Replies to “Appelstroop”

  1. Bedankt voor je complimenten! Lang geleden toen ik in Almere werkte heb ik wel eens gegeten bij de Kemphaan, was ook toen al allemaal biologisch. Biologisch eten (en dus koken) zijn voor mij een tweede natuur geworden. Ik post ook regelmatig lekkere recepten, hou de site van Keukengeheim maar goed in de gaten 😉

  2. Hi mirjam zit je blog te bekijken ziet er fantastisch uit. Lijkt me helemaal op je lijf geschreven. Vindt het leuk om te volgen vooral omdat je ook met biologische artikelen werkt. Zelf ga ik in almere naar de Kemphaan voor mijn BD boodschappen .ben er heel tevreden over. Veel succes ermee.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.