Pompoen curry

pompoen curryIk word altijd zo blij van pompoen gerechten. De kleur, smaak en verschillende manieren waarop je deze groente kunt bereiden verdrijven mijn herfstblues meteen. De maaltijd die ik voor je kook is een geurige pompoen curry. In dit geval gemaakt met de butternut pompoen (ook wel flespompoen genoemd vanwege zijn vorm). De santen die ik gebruik speelt in op de zoetheid van de pompoen, terwijl de kruiden het een vollere, rondere smaak geven. De rijst die ik erbij serveer, krijgt extra geur én smaak door de toevoeging van kardemom peulen en wat foelie tijdens het koken. Het lepeltje home made kweepeer chutney maakt dit gerecht echt áf en brengt het geheel in balans.

Ingrediënten voor een flinke pan, 6 personen

1 el olijfolie
2 grote uien, gesnipperd
2 tenen knoflook, geperst
1 tl gemalen korianderzaad
2 tl gemalen komijn
1/4 tl gemalen kurkuma (mag ook vers)
1 kilo schoongemaakte pompoen, schil mag eraan blijven in stukken van 2 cm
zeezout en vers gemalen peper
2 rode pepers, fijngehakt
1 groene peper, fijngehakt
3 cm verse gember, geraspt
1 el kokosbloemsuiker
50 gram santen
half blikje kokosmelk
3-4 tomaten, in parten
0,5 bosje koriander, grof gehakt

Verhit de olijfolie in een grote gietijzeren pan. Voeg de uien en de knoflook toe en bak tot ze glazig zien. Voeg het gemalen korianderzaad, de komijn en de kurkuma toe en laat dit bakken, voeg af en toe een eetlepel water toe om het een en ander van de bodem van de pan los te maken. Voeg dan de pompoen, wat zout en peper toe en laat ongeveer 10 minuten bakken. tot de pompoen wat kleur krijgt.
Voeg de rode en groene pepers toe, en ook de geraspte gember, de suiker en de santen en kokosmelk toe en blijf, op een middelhoog vuur, roeren tot de kokos helemaal is gesmolten. Laat dit zo’n 20 minuten rustig koken.

Voeg als de pompoen dan zachter is geworden (maar zijn vorm wel heeft behouden) de parten tomaat en laat die ook zacht worden. Serveer met lekkere rijst of warm naan-brood.

+Mirjam Keukengeheim

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.