Spices

olifant india

Namaste

Zodra je over de drempel stapt bij Spices in Groningen www.spicesgroningen.nl word je gegrepen door de heerlijke, o zo kenmerkende, geuren van de Indiaase keuken. Dat belooft veel goeds! Net vóór ons is een drietal mannen aan tafel gaan zitten die over de menukaart gebogen zitten en druk met elkaar overleggen wat te zullen nemen. En wat mij écht gelukkig stemt, is dat deze mannen van Indiase afkomst zijn, dat is meestal een goed teken.

Het restaurant zelf is een gezellige, donkere boel. Als je de kaart wilt lezen, moet je hem buigen naar het kaarslicht, maar dat kan de pret niet drukken. Mooie kleurige lantaarns aan het plafond, Ganesha heeft een prachtige plek in het restaurant (mét wisselende mood-verlichting) en veel doeken en deurhangers uit het land van herkomst aan de muur maken dat je je al snel in India waant. spices 2De kaart van Spices wil iedereen kennis laten maken met de rijke smaken van echt traditioneel Indiaas eten. De gastvrouw Anarupa komt ons bij ieder gerecht vertellen uit welk deel van India het komt én welke ingrediënten en hoe de ayurvedische dosha’s zijn vertegenwoordigd. Laat ik nu een groot fan van ayurvedisch koken zijn! We hebben direct een band. Anarupa wil mij ook nog op het hart drukken dat Spices alleen met verse producten werkt, alles volledig gluten vrij is en er geen gebruik wordt gemaakt van room of roomboter. Blijkt dat we ineens – naast een lekkere – ook nog een heel gezonde zaterdagavond hebben!

En dan nu, wat hebben we gegeten. Ons menu bestaat uit 4 gangen. We beginnen met beiden een kom geurige soep. Ik een tandoori soep (zonder bindmiddel, verzekert Anarupa mij) en mijn tafelgenoot een tomaat/pompoen/linzen soep. Beiden heel lekker en heel eigen qua smaak. Dan krijgen we drie kleine hapjes. Een gestoomd brood van kikkererwtenmeel met daarop wat yoghurt en mango chutney, een gevuld buideltje en een samosa van aardappel en erwt met paprika chutney. Erg lekker!

Als hoofdgerecht heb ik gekozen voor Sabz-ali-shaan: groenten in een saus van kokos met currybladeren en zwarte mosterdzaadjes. Daarbij wordt een kom met geurende, dampende gekruide rijst en gefrituurde uitjes geserveerd. Mijn tafelgenoot heeft 3 verschillende bereidingen van lam met een tomaten-gember saus met daarbij een opgerolde plak gegrilde aubergine gevuld met aardappel en groenten. We zijn erg enthousiast over deze gerechten. Qua smaak expliciet en kruidig (maar niet heet). Onze buiken zijn rond en gevuld, maar ik ben wel heel benieuwd naar het toetje.

De menu kaart vertelt ons dat het toetje een tropische verwennerij is. Ook hier is weer goed gelet op de constituties uit de ayurvedische leer. In de mango hangop (=yoghurt, kapha) zit wat nootmuskaat, wat zorgt voor warmte (pitta). Allemaal heel subtiel, maar de smaken kloppen! Naast deze verwennerij hebben we ook nog een stukje blauwebes/witte chocolade cake met een lepeltje chocolademousse, home made mango-ijs, een rijstepap zo zacht als zijde en een wortel halva .. die mijn hart steelt. We sluiten de avond af met een geurige kop chai. Wat was dit heerlijk. Bedankt voor de heerlijke avond! De rekening bedraagt in totaal € 65,=. Spices krijgt van Keukengeheim een 8,5!

+Mirjam Keukengeheim

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.