Healthy pleasure, broodje seitan met raita

broodje seitan met raitaWat was dat verrassend goed zeg … dat broodje seitan wat ik afgelopen zaterdag heb gegeten (en daarna nog één). Ik las in het Smaakmakend magazine van het najaar van 2013 over seitan en was benieuwd naar de toepassing er van. Aldus een plak bij de biologische winkel gekocht. Het ziet er uit als gehaktbrood wanneer je het uit de verpakking haalt. Het is stevig qua structuur, compact en heeft (zonder marinade) niet heel veel smaak. Seitan wordt meestal gemaakt van tarwe- of speltmeel.

Het graan wordt gemalen, gemengd met water en gekneed tot een deeg. Daarna wordt het deeg meerdere keren gespoeld in beurtelings koud en warm water. Warm water maakt het zetmeel en de zemelen los uit het deeg en spoelt ze weg. Het koude water versterkt vervolgens de eiwitrijke gluten die overblijven. Die eiwitten gaan samenklonteren en vormen een zachte, elastische massa. Door die massa te koken in bouillon, ontstaat de seitan zoals je die in de winkel koopt. Het is vetarm, koolhydraatarm, suiker- en lactosevrij, 100% plantaardig en licht verteerbaar. Door het koken breken de lange eiwitketens in kleinere af waardoor ze bijna voor de volle honderd procent opneembaar worden.

Heb je ineens een heel gezond en licht verteerbaar alternatief voor het broodje shoarma! Ik vind het een ontdekking en ben benieuwd hoe jullie het vinden! Hoe ik seitan verder nog kan gebruiken ga ik zeker ontdekken. Oh ja, seitan koop je bij de biolgische winkel, in het koelvak (heb ik gebruikt), maar ook in pot.

Ingrediënten voor 2 personen:

1 verpakking seitan (2 plakken) uit het koelvak
2 tl shoarma kruiden (zelf maken=minder zout)
½ el olijfolie
4 volkoren pitta broodjes
½ el kokosolie
handvol rucola

Raita:

½ komkommer
1 el zout
1 el griekse yoghurt
1 knoflookteentje

Ook nodig: bakjes, vergiet, koekenpan, broodrooster

Begin 2 uur van te voren (of de vorige dag en zet het weg in de koelkast tot gebruik).
Snij de seitan in dunne plakjes en hak het vervolgens grof in stukjes (om het enigszins de looks van shoarma mee te geven). Doe in een bakje en besprenkel met wat olijfolie en voeg de kruiden toe. Goed door husselen en vervolgens laten marineren.

Rasp de komkommer met schil op de grove rasp en doe dat in een vergiet (dit niet de vorige dag al doen!). Bestrooi met zout en schep even door en laat het zo (met wat extra gewicht dmv bord en pot erop) een paar uur staan. Het vocht zal op die manier uit de komkommer gaan.

Schep de komkommer uit de vergiet in een bakje en voeg daar de yoghurt en knoflook aan toe. Doe er GEEN zout meer bij (is al voldoende aanwezig). Eventueel nog wat peper uit de molen. Goed doorroeren.

Verhit de kokosolie in de pan en bak de seitan op hoog vuur 5 minuten aan alle kanten bruin. Ondertussen doe je 2 pitta broodjes in de broodrooster. Als die klaar zijn, snij je die open. Vul met wat rucola en seitan zoveel je wilt. Doe daar een lekkere schep raita bovenop en jouw healthy pleasure is klaar om verorberd te worden.

Bereiden: 2 uur marineren/10 minuten bakken

+Mirjam Keukengeheim

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.