Kerst: tips om het diner tot een succes te maken

kerst keukengeheimNog een ruime week, en dan zitten we allemaal weer aan de kerstdis. Maar vooraf schieten we met zijn allen nog in de stress, om die laatste zak waterkers nog net op tijd vóór je voorganger in je winkelmandje te slingeren. Brrrrr … that’s not my cup of tea en staat ook zo ver bij de kerstgedachte vandaan. Ik probeer altijd volkomen zen mijn boodschappen te gaan doen. Wat er niet is, is er niet, dan maak ik gewoon iets anders. Maar ik begrijp ook dat dat voor anderen een uitdaging is, en er gekookt wordt volgens recepten. Nu is het misschien een geruststellende gedachte dat ingrediënten uit recepten over het algemeen ook vervangen kunnen worden door iets anders. Vraag gewoon advies aan je groenteboer, slager, visboer. Er zijn altijd alternatieven (die soms ook nog verrassend blijken uit te pakken).

Dit jaar kook ik het kerstmenu voor 4 personen. Inspiratie heb ik volop gehaald uit de (twee!) kerstnummers van delicious. Mijn keuze is gevallen op vis. Dat is licht, heel smakelijk en weer eens wat anders dan de traditionele vlees- en stoofgerechten (ook lekker hoor!). Ik kook naar recept van Seppe Nobels, chef bij Restaurant Graanmarkt 13 in Antwerpen. Maar ik ga er zeker dingen in aanpassen, aan toevoegen. Een recept is voor mij een richtlijn, inspiratie. Zo kookt Seppe met tarbot en zal ik, op advies van mijn visboer ’t Ailand in Lauwersoog, koken met leng. Ik had van deze vissoort echt nog nooit gehoord, ben dus heel benieuwd. Ik laat me verrassen en zie wel hoe het uitpakt. De leng wordt op duurzame wijze gevangen en is vergelijkbaar met kabeljauw, de structuur schijnt iets losser te zijn en heeft een mooie helder crème-achtige kleur.

Daarbij maak ik aardappels die ik een aantal weken geleden tijdens een walking dinner ter gelegenheid van het Let’s Gro festival in Groningen al had gescoord, de pink fir apple van De Vier Parmentiers. Een klein stevig knokig aardappeltje wat uit de Groningse kleigrond komt. Nadat ik ze in blokjes heb gesneden, kook ik ze in visfond, en laat ik ze afkoelen. Op de dag zelf zet ik ze even kort aan in de roomboter, voor een lekker krokante buitenkant. Ik denk dat ze het uitstekend bij mijn vis doen. Bij de vis maak ik verder coulis van waterkers/zeekraal en een mousseline met limoen. Natuurlijk komen er ook lekkere groentjes bij en wat mooie grijze waddengarnaaltjes. Het wordt een feestbord! Ik zal de foto’s achteraf met jullie delen.

Verder maak ik coquilles vooraf. Lekker met een plakje spek er omheen. Als er iets simpel is .. is dit het. Alles draait om het product, zorg dat je mooie verse coquilles hebt en je voorgerecht is gegarandeerd een succes én staat in no time op tafel. Doe de coquilles (omwikkelt met een plakje spek) even in een warme pan (3-5 minuten), totdat het wit van de coquilles nét niet meer doorzichtig is en het spek lekker krokant. Gebruik geen boter, er zit vet in het spek wat los komt wanneer je het verwarmt. Een pan met een anti-aanbaklaag doet wonderen.  Ik serveer de coquilles op een crème van knolselderij (die het zoete van de coquilles nog eens extra onderstreept en diepte geeft). De knolselderij crème kun je van te voren maken en in de koelkast bewaren. Het is niet ingewikkeld. Maak een halve knolselderij (hier: voor 4 personen) schoon en snijd deze in kleine blokjes. Breng deze blokjes samen met wat slagroom aan kook en laat rustig koken tot de blokjes gaar zijn (even prikken). Daarna schep je de hele inhoud over in een hoge beker en zet je de staafmixer erin. Proef! Als er iets ontbreekt aan de smaak voeg dat dan eventueel toe (peper uit de molen, zout). Laat afkoelen en bewaar in de koelkast. Op de dag zelf neem je de knolselderij crème ruim op tijd uit de koelkast en vlak voor het serveren geef je hem een tikkie warmte in een pannetje (niet té heet). En de spek, die om de coquilles heen gaat, die haal je natuurlijk bij een ambachtelijke slager voor mij is dat slager Lieuwe Nicolai in Oosterwolde.

De kunst is dat je de tijd neemt, begin niet op het laatste moment. Doe inspiratie op, lees de recepten, kom in de stemming en kijk wat je al een dag (of meer) van te voren kunt doen om het jezelf op de kerstdag zelf gemakkelijker te maken. In kooktijdschriften worden daar vaak heel handige tips voor gegeven. En waarom zou je zelf uitvinden, wat een ander al voor je heeft gedaan! Koken is ook durven, en op gevoel (voor mij). Doe maar gewoon .. neem dat risico. Wie weet doe je een verrassende ontdekking en ontstaat er een gedurfde smaakcombinatie die als je het recept strak had gevolgd, niet was ontstaan.

2013 was voor mij een bijzonder jaar, het jaar waarin Keukengeheim werd geboren. Ik wil iedereen bedanken die mij het vertrouwen heeft gegeven deze stap te zetten. Een speciaal woord van dank aan mijn “early adapters”. Zonder jullie zou ik niet bestaan. Vanaf de eerste levenstekens van Keukengeheim hebben jullie mij het vertrouwen gegeven, en heb ik voor jullie mogen koken. Van harte hoop ik dat er nog vele gezonde maaltijden mogen volgen. Ben ik jullie heel dankbaar voor. Ik kijk met veel nieuwsgierigheid uit naar 2014, benieuwd wat het me zal brengen. Maar voor nu: happy days are here again !!

Fijne kerst! keukengeheim kerstboom

+Mirjam Keukengeheim

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.