Vegetarisch restaurant Hagedis in Den Haag

Keukengeheim Hagedis Den HaagNaar aanleiding van een artikel van Mac van Dinther in de Volkskrant van 7 oktober 2013 over de beste vegetarische gerechten en mijn flexitarische levensstijl was ik vanzelfsprekend heel nieuwsgierig geworden naar de restaurants die in dit artikel voorkomen. Ik ben met regelmaat in Den Haag dus deed zich de gelegenheid voor om te reserveren bij Hagedis (één van de 5 runner-ups, na de top 3) aan de Waldeck Pyrmontkade. Voor de mensen die Den Haag kennen: Hagedis vormt onderdeel van de Grote Pyr, een woon-werkgemeenschap in een monumentaal (bouwjaar 1907) voormalig schoolgebouw op de hoek van de Elandstraat (ik hoor jullie denken: oh ja, daar). Het pand is destijds bij het sluiten van de Blauwe Aanslag (krakersbolwerk) door de gemeente aan bewoners die dat wilden te koop aangeboden. De bewoners zorgen nu gezamenlijk voor het onderhoud van het pand. Al met al een heel bijzondere, creatieve, plek.

De sfeer komt je bij binnenkomst direct tegemoet. Wat een prachtig, bijzonder pand. Marmeren zuilen dragen de verdiepingen, bewerkte en beschilderde plafonds, één en al historie. De entree is voorzien van een mooi oud houten tochtportaal, met glas en lood en een zwaar tochtgordijn. Dat is hard nodig, wat het pand is weinig geïsoleerd (maar we hebben het niet koud hoor). De kachel snort lekker en we krijgen een plekje aan de zijkant van de bar. Wat beschut. Achteraf zijn we daar blij om. Door de hoogte is de eetzaal een klankkast en hoe verder de avond vordert, en de mensen luidruchtiger worden, hoe moeilijker het is om elkaar te verstaan. Een stel gillende, door de zaak rennende kinderen maakten het niet aangenamer (ouders: doe daar eens wat aan! Ik zat vroeger gewoon op mijn kont als ik met mijn ouders uit eten ging, opstaan was niet aan de orde, ja ná de maaltijd, als we onze jassen gingen halen). In het restaurant zelf staat nog zo’n oud houten tochtportaal, waar een ronde tafel in is gezet, een knus hoekje.

Eén van mijn tafelgenoten had heel graag de kaasfondue gehad, maar dat kan helaas alleen wanneer je dat voor 2 personen bestelt. Ik vind kaasfondue echt heel lekker, maar wilde gewoon heel graag de gerechten die op het menu staan proberen.

Vooraf voor mij een carpaccio van rauwe rode biet met rucola, parmezaanse kaas krullen en een pesto van rucola. Dit was voor mij het meest smaakvolle gerecht van de avond. De bietjes waren heel dun geschaafd en in ijswater gelegd waardoor ze een goede bite hadden. De smaak was niet uitgesproken, maar wel heel herkenbaar biet. De parmezaan gaf daar het goede zoutje aan en de rucolapesto de pit.
Mijn tafelgenoten hadden beiden een bordje linzen, prei, pastinaak soep (wat ik in kleiner formaat als tussengerecht kreeg). In de soep was overduidelijk gewerkt met citroengras of -blad, wat de soep een verrassende twist gaf.

Daarna hebben wij ons tegoed gedaan aan respectievelijk Masala met kikkererwten, zoete aardappel, uienbhadjis, tempeh en rijst en een lasagne met boerenkool, bechamel, kaas en champignons. Ik heb alleen de boerenkool lasagne gegeten en vond het weinig verfijnd, wat volgens mij wel mogelijk is met een lasagne. Wel smakelijk, maar gewoon té zwaar, té vet naar mijn zin, weinig variatie in smaak en structuur.

Mijn toetje heb ik gedeeld, het was een tiramisu waar weinig op aan te merken was. Mijn tafelgenoot had stoofpeer met vanilleyofu. Het peertje was niet gaar genoeg, had nog makkelijk 2 uur op kunnen staan, de smaak té fris. Een stoofpeertje moet diepte hebben, een fluwelige smaak met hinten van kaneel, steranijs. Het ontbrak aan smaak.
Al met al niet bij uitstek een restaurant waar ik laaiend enthousiast over ben, maar goed, het is altijd een momentopname. De bediening was uitermate vriendelijk en attent.

We betaalden met zijn drieën, inclusief wijn/bier en tip € 85,= (water in een karaf met glazen werd meteen op tafel gezet, van het huis).

+Mirjam Keukengeheim

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.