Bietjes gravad lax

Keukengeheim gravad lax

Dit weekend waren we bij ’t Ailand in Lauwersoog om vis te kopen. Dat was nog geen gemakkelijke opgaaf omdat de vissers “er niet uit waren gegaan” vanwege kerst. Maar er waren oesters en kokkels die Jan en Barbara zelf van het wad halen en een prachtige wilde red sockeye zalm zijde uit Alaska in de vriezer. Doe daar nog wat zelf gemaakte garnalenkroketjes bij en ik ben een heel blij mens. Barbara vertelde dat de zalm in Alaska wild wordt gevangen en daar meteen wordt schoongemaakt, verwerkt en diepgevroren waarna het op transport gaat naar zijn eindbestemming. Dit in tegenstelling tot de zalm (meestal gekweekt) bij een gemiddelde supermarkt. Deze wordt gevangen, heel ingevroren, getransporteerd naar China, daar ontdooid, verwerkt tot filets, weer ingevroren en dan op transport naar zijn eindbestemming. Het lijkt me al met al afdoen aan de kwaliteit van de vis.

De red sockeye zalm is niet goedkoop, 28 euro voor 800 gram, maar hij ziet er schitterend uit. Donker rood, prachtige structuur en veel minder vet dan je (zeker bij gekweekte zalm) gewend bent. Ik ben echt heel benieuwd hoe deze zalm (rauw) zal smaken.

Ik heb niet de hele filet gebruikt, maar het staartstuk (van het andere stuk maak ik morgen ook nog een warme pot pie). Het staartstuk heb ik met de velzijde naar beneden in een schaal gelegd en besprenkeld met flink wat maldon zout (4 eetlepels), twee eetlepels rietsuiker, mierikswortel en een geschild en vervolgens geraspt rauw bietje. Dat druk je even goed in de zalm, dan heb ik er twee borrelglaasjes dille aquavit overheen gedaan (dat lijkt wat op wodka maar dan met een intense dille smaak, het komt uit Scandinavië en ik vind het heerlijk). Vervolgens een fijngehakte flinke bos dille en nog wat citroenrasp en dan met glad folie met gewicht erop (een paar conservenblikken bijvoorbeeld) in de ijskast voor minimaal 48 uur. Die van mij ligt er al even in en is het als goed is morgenavond, bij de jaarwisseling, klaar om gegeten te worden. Mét een glaasje aquavit natuurlijk!

Fijne jaarwisseling allemaal!

Keukengeheim bietjes gravad lax

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.