Italiaanse sferen in Hoogeveen

Keukengeheim Da Luca Hoogeveen restaurant review
Op aanraden van onze buren brachten wij een bezoek aan restaurant Da Luca in Hoogeveen. Totaal onvoorbereid, impulsief en vanuit de auto bellend of er nog wel een tafel vrij was, reden we op een regenachtige vrijdagavond die kant op. In de auto zeiden we tegen elkaar, Hoogeveen, wat weten we van Hoogeveen? Nou .. niets. Behalve dan dat er kennelijk een goed Italiaans restaurant te vinden is. Na ongeveer een half uur parkeerden wij de auto pal achter het restaurant (voordeel van het platteland, altijd parkeerruimte) en maakte de korte oversteek naar Da Luca. Prachtig oud pand, strak maar sfeervol ingericht, stickers bij de voordeur over vermeldingen in Lekker, Italia a Tavola, etc.. Een uitstekende eerste indruk. Een klein optisch minpuntje: voor de voordeur staan twee party tenten die afbreuk doen aan het aanzicht van het pand, dat is jammer. Geen idee ook waarom ze er staan. De rokers verdwijnen via een gangetje aan de achterkant van het pand naar een rookruimte.

De zaak heeft een langgerekte L-vorm, waarbij wij een tafel krijgen aangewezen aan het einde van het lange deel van de L (heb je hem nog ..). Minder gezellig … dat zien we meteen. Maar ja, dat heb je er van als je zo laat belt. Al snel blijkt dat het om de laatste beschikbare tafels van die avond gaat. Maar het moet gezegd, dit gedeelte lijkt er niet helemaal bij te horen als je naar de rest van de prachtige zaak kijkt.

We worden uiterst vriendelijk (ook vanuit de keuken) welkom geheten met een zangerig: buonasera. Ik voel me meteen in Italië en dus blij. De kok, voor oorsprong van Sardinë, kookt hier al sinds jaar en dag. Naar wij later van onze serveerster begrijpen importeert hij ook zelf de wijnen die wij die avond zullen drinken. Maar we starten met een pro secco met daarbij twee bruscetta’s. Eén met tomaat en mozzarella en één met een zalm/ricotta crème. Niets mis mee.
We zullen die avond een 4 gangen menu krijgen wat van begin tot eind een verrassing voor ons is. Dat is ook de formule van het restaurant. Geen kaart, geef aan wat je niet eet en zij koken een 1, 2, 3, 4 of 5-gangen menu voor je. 4 gangen voor ons dus.

Als eerste gang krijgen we twee borden gevuld met een scala heerlijke hapjes, de zogenaamde antipasti:

Gegrild stukje ciabatta
Aubergine taartje
Aubergine rolletje met tomaat en mozzarella
Courgette rolletje gevuld met gehakt
Gegratineerde mossel

Witlofschuitje met gamba
Carpaccio van rund met truffel mayonaise
Carpaccio van rund met Parmezaan krullen en pecan nootjes
Carpaccio van tomaat

Lekker, maar een wat spannendere variatie had gemogen. Twee keer aubergine op één bord is niet nodig, de Italiaanse keuken heeft zoveel moois te bieden. En de carpaccio van tomaat .. dat zijn gewoon hele dunne schijfjes tomaat. En er is met die tomaten – voor zover ik heb kunnen proeven – niets speciaals gebeurd. Ook twee keer carpaccio vind ik jammer, de smaak was overigens wel verrukkelijk, dat moet gezegd.

Dan volgt, zoals in Italië ook gebruikelijk, de pasta. In dit geval 3 prachtige gevulde tortelinni’s gevuld met ricotta, gorgonzola en walnoot. De saus is gemaakt van gorgonzola en pistachenoot en er zijn wat mooie krullen Parmezaanse kaas overheen gelegd. De topper van de avond wat mij betreft. Prachtige smaken, in balans, niet té kazig en een goede bite. Ik heb met mijn vinger het bord schoon gemaakt, zó lekker vond ik het.

Een mooi stukje gegrilde ossenhaas is onze volgende gang. Er zijn plakjes gegrilde portobello champignon bovenop de ossenhaas gelegd, waar overheen een heerlijke balsamico stroop is gedaan. Eronder wat rucola en on the side een salade voor bij het vlees. Al met al een hoofdgerecht met body. Goede smaken, ook dit gerecht is goed in balans.

Het toetje valt me tegen. Ik ben normaal een groot fan van panacotta, maar deze kan me niet bekoren, en dat begint al met de kleur. Een panacotta van mint (dus groen), waarin ik de mintsmaak niet echt terug proef (mijn tafelgenoot overigens wel), daarnaast een mascarpone waar wat drank en slagroom doorheen is geslagen om het smaak en luchtigheid te geven. De tiramisu heeft wat mij betreft niet genoeg diepgang, vlak qua smaak en té stevig naar mijn zin.

We sluiten de avond af met een werkelijk goddelijke espresso waar mijn hartje sneller van gaat kloppen. Daar kunnen veel restaurants nog wat van leren. De rekening is € 104,00. Als we dat vergelijken met andere restaurants waar wij eten is dat “aan de prijs” voor wat je uiteindelijk krijgt. De wijn (bob-glazen) drinken wij per glas (van wisselende kwaliteit), waarbij de glazen niet heel gul gevuld worden, eerder karig. Dat is jammer en niet nodig. Al met al wél een adres waar wij terug zullen komen, wat een sfeer en met liefde bereid eten. Bediening is uitermate correct en vriendelijk. De hele zaak zit vol en de bediening doen ze met zijn tweeën en een dame die alleen koffie uitserveert. We worden op zijn Italiaans uitgezwaaid, de ciao’s en arriverderci’s zijn niet van de lucht. Wat een leuk adres in Hoogeveen, bedankt buurtjes voor deze fijne tip.

Keukengeheim Da Luca Hoogeveen restaurant review

+Mirjam Keukengeheim

One Reply to “Italiaanse sferen in Hoogeveen”

  1. Ik vond deze reactie in mijn inbox zo beeldend voor hoe ik Da Luca heb ervaren, dat ik het niet kan nalaten hem zelf te plaatsen bij de review. Blij mee!

    “mille grazie mirjam mille grazie en tot volgende keer ciaooooo
    Saluti,

    Stefano Pusceddu”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.