Parmigiana di melanzane (aubergines met mozzarella uit de oven)

keukengeheim parmigiana di melanzaneDat ik een fan ben van de Italiaanse keuken is geen geheim (misschien wél een Keukengeheim :-)). De eenvoud, puurheid en gebruik van mooie ingrediënten spreekt mij enorm aan. De parmigiana di melanzane die ik gisterenavond maakte is daar een goed voorbeeld van. Zo simpel, zó lekker. Binnen 45 minuten heb je een vegetarische maaltijd op tafel staan.

Wij eten er niets bij (pasta of brood). Maar er zijn mensen die een stuk mooi brood lekker vinden om de restantjes tomatensaus uit de schaal te vegen, be my guest.

Aan deze variant heb ik ook nog rucola toegevoegd, maar dat hoort officieel niet. Maar goed, buiten de lijntjes kleuren levert vaak de mooiste resultaten op is mijn ervaring. Als finishing touch sprenkel ik er nog wat biologische basilicum olie over, maar dat is geen noodzakelijk ingrediënt, wél een heerlijke extra smaaksensatie.

Ingrediënten voor 2 personen
(Wil je dit recept voor 4 personen koken? Doe dan de ingrediënten maal 2)

1 flinke aubergine, in niet te dikke, en gelijke dikte, plakken gesneden
250 ml tomatensaus (ik haal het uit de vriezer, maar die van de biowinkel in een glazen pot volstaat ook)
Handje rucola
Maldon zout
Peper uit de molen
½ buffel mozzarella (ik had een flinke, dus heb ik een halve gebruikt) in plakjes
Parmezaanse kaas (vers geraspt)

Ook nodig: ovenschaal, grill pan

Begin met de grill pan op het vuur zetten en laat die goed warm worden. Als de pan eenmaal goed warm is, mag de warmtebron wel wat om laag (half vuur), anders verbranden de aubergines in plaats van dat ze gaar worden. Voeg wat olie toe en verspreid dat over de pan. Leg de plakken aubergine in de pan en grill tot ze gaar zijn en een mooi grill patroon hebben, keer regelmatig. Aubergines nemen veel olie op, wees daar dus spaarzaam mee. Ik lees vaak recepten waar de aubergine eerst een aantal uur met zout apart wordt gezet om vocht te onttrekken. Eerlijk gezegd ben ik er te lui voor en heb ik het “waarom” nooit begrepen. Het grillen van de aubergine levert een mooi gaar, stevig stukje groente op dat je prima in allerlei gerechten kunt verwerken (ook koud, als salade, heerlijk). Bak de aubergines in twee gedeeltes (afhankelijk van de grootte van je grillpan). Zet ze vervolgens even apart. Verwarm je oven voor op 200 graden.

Ondertussen schep je in je ovenschaal een laagje tomatensaus, verdeel dat over de bodem, en in mijn geval ook een handje rucola. Proef je tomatensaus van te voren. Mocht die wat flauw zijn, dan is dit het moment om over die saus een klein beetje zout flakes te strooien. Bovenop de saus en rucola drapeer je de helft van je aubergines. Het mag best lekker tegen elkaar aan liggen in de schaal. Vervolgens rasp je hier lekker wat parmezaanse kaas overheen (geen berg, gewoon een mooi laagje) en geef je ze een paar draaien met de pepermolen. Dan schep je er weer wat tomatensaus over, een plukje rucola, aubergines, parmezaanse kaas (en zout als dat nodig is). Eindig met de plakjes mozzarella en nog wat tomatensaus. Geef nog wat peper en rasp hier nog lekker wat parmezaanse kaas overheen en zet in voorverwarmde oven voor ongeveer een half uur. Als alles lekker bubbelt en de mozzarella gesmolten is, kun je aan tafel.

Bereiden: 15 minuten/oven 30 minuten

+Mirjam Keukengeheim

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.