Tafelen bij restaurant Van Tarel

Vorige week hebben wij kennis gemaakt met Van Tarel in het Drentse dorp Taarlo (het oudste dorp van Drenthe naar het schijnt). Op weg er naartoe zijn we nog gestopt bij een hunebed. Zo’n grote en mooie hadden we nog nooit gezien. Er stond ook een bord bij en er blijkt een hele route te zijn die door Drenthe voert langs alle hunebedden, het zijn me daar een berg stenen bij elkaar! Hoe ze dat 5000 jaar geleden voor elkaar hebben gekregen, is mij een raadsel, het zijn echt enorme keien. Maar goed, terug naar Van Tarel, want dat was zeker net zo indrukwekkend.

Van TarelTe beginnen met de boerderij waarin het restaurant is gevestigd. Het oudtste gedeelte dateert uit de 18e eeuw en het gedeelte waar de tafels staan is groot en hoog met de constructie in het zicht. Er is geprobeerd een combinatie te vinden tussen het oude van de boerderij en wat moderner (verlichting, strakke boekenkasten gevuld met (kook)boeken, moderne kunst). Ik ervaar een hele goede sfeer en uitstraling. Veel ronde maar ook rechthoekige tafels en de tafelschikking is zo gedaan dat iedereen een andere kant op kijkt, wat een enorm gevoel van privacy geeft. Bijna alle tafels zijn gevuld. In het restaurant staan oude coulissen delen van de Groningse stadsschouwburg (zo hoog is het pand). Ze zijn prachtig! Een vosje piept om het hoekje wat een enorme dieptewerking geeft. Mooi!

Zoals gezegd, een kennismaking. Ik koop zo nu en dan een Groupon-bon om op die manier ook eens terecht te komen bij restaurants waar je in eerste instantie misschien niet zo snel voor zou kiezen, of die je niet eens kent. Soms valt dat tegen, maar soms is het ook een échte eerste kennismaking en smaakt die naar meer. Zo is het zeker bij Van Tarel. Deze keer heb ik een bon voor een vier-gangen diner inclusief wijn gekocht. We laten ons verrassen.

Joanne, onze gastvrouw, wijst ons onze tafel (een ronde) en vraagt ons of wij een aperitief en brood willen en even later zitten wij aan een heerlijk glas frisse witte wijn met lekkere broodjes met roomboter en huisgemaakte pesto. Niets mis mee, heerlijk. Wat jammer is, is dat we terwijl wij nog aan ons aperitief zitten, het eerste glas wijn voor bij ons voorgerecht wordt ingeschonken en even later volgt ook het voorgerecht. Gelukkig is het een koud voorgerecht en kunnen we dat even opzij schuiven zodat we rustig ons aperitief kunnen drinken.

Het voorgerecht is een vitello tonato, een heerlijk gerecht als je het mij vraagt. Mooi rosé gegaarde kalfsmuis met een mooie, iets zoete tonijn emulsie. Erbij wat blaadjes rucola, kleine artisjok, zwarte taggiasche olijven en een gedroogd tomaatje. Die laatste had er wat mij betreft niet bij gehoeven, té heftig qua smaaktegenhanger. De wijn die wordt ingeschonken is een rosé uit de Provence. Een heerlijk voorgerecht.

Van Tarel voor-tussen
Het tussengerecht is een stukje skrei (witvis) op een bedje van zuurkool, wat waterkers en een saus waarin verjus is verwerkt. Wederom een mooi glas witte wijn wat een uitstekende wijn-spijs combinatie maakt. De vis is prachtig gegaard, de combinatie met zuurkool erg mooi en de saus brengt het geheel bij elkaar. Heerlijk!

Als hoofdgerecht krijgen we een stukje runderlende met daarbij (in de oven) gebakken aardappels, boontjes, spruiten en een saus met eekhoorntjes brood. Lekker! Mooi stukje vlees met een goede structuur, groenten beetgaar en de aardappels heerlijk bloemig. Iets meer saus was fijn geweest. Maar, ik heb liever iets te weinig (ik had om meer kunnen vragen) dan een plas saus waarin groenten en vlees verdwijnen. Ook hier een mooi glas, stevige rode wijn bij.

Van Tarel hoofd-toet
Het toetje is een peren-chocolade clafoutis met roomijs. Ik vind de clafoutis meer cake dan clafoutis, maar de smaak is goed. Het ijs is zoals roomijs hoort te zijn, zacht, zoet en romig. Bij het toetje wordt geen dessert-wijn geserveerd. Wat ik prima vind, het moet wel een hele bijzondere wijn zijn, wil ik blij worden van een dessert-wijn.

Al met al is de rekening in totaal € 75,= (dat is de Groupon-bon+extra’s zoals bijvoorbeeld tafelwater). De rekening klopte niet helemaal. Wanneer je een Groupon-bon koopt voor een 4-gangen diner inclusief wijn en je krijgt 3 glazen wijn bij de gerechten (van te voren werd aangekondigd dat er bij het dessert geen wijn werd geserveerd) en het aperitief wordt vervolgens apart in rekening gebracht, klopt dat niet met de verwachting die wordt gewekt. Ook het brood staat apart op de rekening. Maar ik had het wel zien aankomen. Het moet uit de lengte of uit de breedte, dat snap ik heel goed. Het eten was absoluut erg goed. Geen fratsen, gewoon goed bereid voedsel van de beste (vaak biologische) kwaliteit in een prachtige omgeving geserveerd door mensen die hun vak met passie uitoefenen. In de zomer is er een prachtig terras waar je de zon kunt zien ondergaan.

Van Tarel is een absolute aanrader en een adres waar we terug zullen komen! En vergeet niet even bij dat hunebed langs te rijden als je er toch in de buurt bent!

+Mirjam Keukengeheim

PS:Wat ik jammer vond, waren de papieren top-kleden op tafel en de papieren servet. Wanneer dat van stof is, geeft dat toch een andere beleving.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.