Spelt, hip and happening

Keukengeheim spelpasta

 

 

Een tijdje geleden zat er in de FoodWeLove box (ja ja, daar is ie weer) een zak met speltpasta van PastaPura. Ik ben blij verrast als ik zie dat de pasta van PastaPura een Nederlands product is wat wordt gemaakt van Limburgse Kollenberger spelt. De smaak en textuur heeft mijn verwachtingen overtroffen. Zodanig, dat ik laatst bij House of Taste een flinke hoeveelheid voor mijzelf – en een vriendin – heb ingeslagen. Maar waarom kies ik dan voor speltpasta, afgezien van de heerlijke smaak? Het verminderen van geraffineerde koolhydraten uit mijn dieet is de belangrijkste. Gewoon een gezonder alternatief voor de “normale” pasta.  De pasta heeft een stevige bite en is nootachtige van smaak, die prima samengaat met tal van groenten en sauzen.

Wat is spelt precies?

Spelt is een graan dat gluten bevat, maar wel minder gluten dan normale tarwe. Het is dus GEEN glutenvrij graan. Spelt  is een oud graan dat niet moet worden verward met de rogge, gerst of zelfs met haver. Spelt maakt deel uit van dezelfde graan familie, maar is een heel ander soort graan. Het heeft bepaalde eigenschappen die het in vele opzichten anders maken dan de andere varianten.

In de 19e eeuw is spelt vanwege de snelle ontwikkeling in de moderne landbouw technieken een beetje uit de gratie gevallen qua graanteelt. Maar spelt is op dit moment “hip and happening” te noemen. Je kunt geen biologische winkel inlopen of de spelt vliegt je om de oren. Ik denk dat steeds meer mensen zich bewust worden van wat zij eten en dus kiezen voor deze goede voedingsbron. Bovendien kan het worden verdragen door veel mensen met tarwe gevoeligheid.

Voedingswaarde van spelt

Spelt is van nature een compleet voedsel. Dit in tegenstelling tot tarwe, hier gaan veel voedingszemelen en kiemen verloren tijdens het malen (ze worden verwijderd). De belangrijke stoffen van spelt zitten in de binnenste kern van de korrel. Maar dit betekent niet dat spelt een zware pasta maakt. In feite is precies het tegenovergestelde waar. Het mooie van spelt is dat het een ​​heel lichte, zeer voedzame pasta maakt met een aantrekkelijke nootachtige smaak.

Speltpasta voordelen voor de gezondheid

Vanwege de hoge oplosbaarheid in water van spelt kunnen de belangrijke stoffen uit de korrel snel worden opgenomen door het lichaam. De nutriënten worden snel ter beschikking gesteld voor ons hele lichaam zonder dat onze spijsvertering hiervoor veel werk hoeft te verzetten. De lichaamscellen worden vervolgens gevoed, versterkt, en voorbereid zodat ze optimaal kunnen presteren. Daarnaast wordt ons lichaam ook nog eens overspoeld met vitaminen en andere voedingsstoffen.

Spelt bevat meer eiwitten, vetten, en ruwe vezels dan tarwe en heeft ook grote hoeveelheden vitamine B17. Het bevat ook speciale koolhydraten die een beslissende rol spelen bij de bloedstolling en het immuunsysteem stimuleren om zo de weerstand te verhogen tegen infecties.

Spelt is rijk aan eiwitten (varieert tussen de 13,1% en 14,28%) en deze eiwitten bevatten alle negen essentiële aminozuren die nodig zijn voor het menselijk lichaam. Deze aminozuren worden “essentieel” genoemd omdat het lichaam deze niet zelf kan produceren. Als je ze niet eet dan krijg je ze ook niet binnen.

Speltpasta online kopen?

Ik kocht mijn pasta van Pasta Pura, zoals eerder gezegd, bij House of Taste uit Leeuwarden. Het is een webwinkel waar je allerhande heerlijke producten kunt kopen. Pasta, maar ook mooie olie, een gerookt zout (ga ik volgende keer zeker bestellen) en heerlijke potjes relish. De afhandeling gaat snel en het contact met Jan Tjip over de voorraad verloopt soepel. Met een paar muisklikken is de voorraadkast vervolgens weer op pijl. Ik heb de bestelling samen met een vriendin gedaan, zodat we op verzendkosten kosten besparen (TIP). Uiteindelijk werd de bestelling persoonlijk aan de deur bij mij afgeleverd omdat Jan Tjip toch in Assen moest zijn voor de horecabeurs (en dan ligt Haule op de route). Als dat geen persoonlijk klantcontact is!

Hieronder nog een recept voor een bordje snelle (echt minuten werk) heerlijkheid voor 2 personen:

Halve zak spelt pasta van Pasta Pura – Cassarece
Snuf himalaya zout
Handje verse spinazie
Halve citroen en de rasp ervan
Scheutje room
Een paar plakjes in stukjes gesneden gerookte zalm

Keukengeheim speltpasta zalm spinazie
Kook de pasta volgens de aanwijzing op de verpakking en zó lang dat hij voor jou de juiste bite heeft. Gebruik ruim water en wat himalaya zout.

Verhit in een pan een beetje kokosolie en voeg zodra dat heet is de spinazie toe, laat slinken. Zodra het is geslonken knijp je het sap uit de citroen boven de pan. Je hoeft niet de halve citroen tot op de laatste druppel uit te knijpen, naar smaak!

Vervolgens voeg je de room en citroenrasp toe en laat je het geheel een beetje inkoken. Giet je pasta af en voeg die – als hij is uitgelekt – toe aan het spinazie-room mengsel. Schep goed door. Je zult zien dat de saus meteen mooi “pakt” en het een mooi geheel vormt met de pasta. Voeg nu de in stukje gesneden zalm toe en roer vlug door. Vuur er onder vandaan. Geen extra zout toevoegen!

Maak af met wat verse peper uit de molen en een paar druppels mooie groene olijfolie, of – in mijn geval – met heerlijke basilicum olie (die ik ook bij House of Taste bestelde). Een beetje versgeraspte parmezaanse kaas kan ook net die extra kick geven, maar net wat je lekker vindt.

Sneller en lekkerder wordt het niet hoor!

+Mirjam Keukengeheim

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.