Macaroni & cheese

Keukengeheim mac&cheeseMacaroni & cheese is in Engeland een heel populair gerecht. Een gerecht dat net zozeer deel uit maakt van de cultuur als de beroemde pies die je overal, in elke winkel, en op elke hoek van de straat kunt kopen. In veel restaurants en pubs vind je dit gerecht terug op de menukaart, voor zowel volwassenen als kinderen. Nu ben ik een échte kaas-addict dus is dit gerecht voor mij dé ultieme traktatie. Ik heb mij er dan ook de hele dag al buitensporig op verheugd. De eerste hap is altijd het lekkerst (als je je mond tenminste niet verbrandt omdat je zó graag een hap wilt nemen). De heerlijke kaassmaak, de fluweelzachte saus en de krokante bovenkant maken dit echt comfortfood. Ik maak hem met een snelle roux. Eventueel kun je er nog een frisse groene salade bij serveren, maar voor mij hoeft dat niet. Alleen de smaak van smeltende kaas en pure spelt pasta, jum!

Ingrediënten voor 2 personen:

2 koppen spelt macaroni van PastaPura
1 tl himalaya zout

Voor de roux:
12 gr roomboter
12 gr bloem
150 ml (geiten)melk
Scheutje biologische slagroom
Bergje geraspte kaas, ik gebruikte: Comté (uit FoodWeLove-box) die is wat zoet, en een belegen Torba Casa (van Kaaslust uit Veenhuizen) die flink wat pit heeft.
½ tl nootmuskaat
Paar druppels tabasco
½ tl himalaya zout

Ook nodig: ovenschaal, kaasrasp

Verwarm de oven voor op 200 graden
Doe de pasta in een pan met ruim water en een tl himalaya zout en laat 5 minuten koken, hou hem wel echt beetgaar zodat hij nog wat bite houdt. Hij gaat ook nog even de oven in.

In een andere pan begin je met het smelten van de boter. Doe dat op rustig vuur en laat hem alleen smelten, hij mag niet bruin worden. Voeg dan de bloem toe en roer goed met een garde zodat de boter en bloem zich zonder klontjes mengen. Hou het geheel in beweging en zorg ervoor dat de bloem niet bruin wordt (dat resulteert namelijk in een bruine kaassaus, dat willen we niet). Voeg dan in één keer de melk toe en breng rustig, al roerend met een garde, aan de kook. Als je room wilt toevoegen, is dit het moment. Mocht je de roux wat té dik vinden, dan kun je nog een scheutje melk toevoegen. Het moet een saus-dikte hebben. Laat dit heel rustig even koken, een paar minuutjes.

In die tijd kun je je kaas even raspen. Hou je oog wel op de pan met roux en roer hem regelmatig door. Voeg de kaas aan de roux toe en laat deze smelten. Voeg de nootmuskaat en tabasco toe. Proef dan eerst, vóór je er nog extra zout aan toevoegt. Naar smaak.
De pasta is inmiddels gaar en die kun je afgieten in een vergiet. Schep macaroni door de saus en schep het geheel vervolgens in een ovenschaal. Rasp hier nog wat kaas overheen en zet de schaal voor 15 minuten in de oven. Breng de temperatuur van de oven zodra je de schaal er in zet terug naar 175gr. Zodra de bovenkant een mooi bruin korstje heeft en de inhoud bubbelt, weet je dat je gerecht klaar is.

Enjoy!
+Mirjam Keukengeheim

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.