Tijd voor Slow Food!

Slow Food Noord Nederland

Via Facebook volg ik de Slow Food Noord Nederland organisatie al een tijdje en opeens zag ik daar een vacature voor bestuurslid voorbij komen. Zou dat niet wat voor mij zijn .. vroeg ik mij af. Ik ben mij nog meer gaan verdiepen in de organisatie en zij blijkt een internationale beweging te zijn voor ecogastronomie.

Slow Food vindt dat ons voedsel lekker, puur en eerlijk moet zijn. Het moet goed smaken, zonder schade voor de leefomgeving, het dierenwelzijn en de gezondheid worden geproduceerd en producenten krijgen een eerlijke vergoeding voor hun werk.

Slow Food werd in 1989 opgericht als reactie op fast food, op smaakvervlakking en de toenemende eenvormigheid van voeding. Slow Foodies houden van smakelijke, ambachtelijke producten van goede kwaliteit, die duurzaam zijn geproduceerd. Slow Food Nederland bestaat sinds 2008 en heeft lokale afdelingen, de zogenaamde convivia.

bron: folder Slow Food Nederland

Nou als dát niet op mij van toepassing is?! Ik besloot te reageren op de vacature. Een krappe twee weken later zat ik tafel bij de voorzitter voor mijn “sollicitatiegesprek”. Ik werd hartelijk ontvangen met koffie en heerlijke cake maar ook door een schattige corgi-pup van 8 weken oud en haar zusje (ander ras), een 11-jarige mops. Wat een leuk stel! We hebben ons aan de dis gezet en gesproken over voedsel, passie, Slow Food, wat mijn rol zou kunnen zijn, tips uitgewisseld voor goede restaurants en adressen en over mijn Keukengeheim. Het werd al snel laat en rond 22.30 ben ik weer huiswaarts gekeerd. Ik heb er een slechte nacht van gehad. Mijn hoofd tolt van de mogelijkheden, ideeën en vragen. Als ik dit doe, wil ik het goed doen en met alle aandacht. Zo zit ik nu eenmaal in elkaar. En zo is het gekomen dat ik nu bestuurslid ben van Slow Food Noord Nederland.

Zaterdag nam ik deel aan de eerste Algemene Ledenvergadering. Deze werd georganiseerd door bestuurslid Marianne en haar partner Albert, de herders van een grote kudde drentse heideschappen van Balloo. De schaapskooi is twee jaar geleden volledig in de as gelegd door een brand. Inmiddels is de schaapskooi weer herbouwd (prachtig!! écht een bezoek waard) en wordt er inmiddels ook gedacht aan een woonhuis op het terrein voor Marianne en Albert. Een beetje bijzondere vergadering was het wel … ik zou op tijd weg in verband met een andere bezigheid later die middag. Daardoor zou ik het laatste deel van vergadering missen. Jammer, want we zouden de kudde gaan halen en thuisbrengen. Maar het ging allemaal een beetje anders, we gingen éérst de schapen halen en daarna vergaderen. Daar ging ik, in mijn feestelijke jurk op ballerina’s door het veld en molshopen. Het deerde me niets, wat een geweldige ervaring. De hond werd door Marianne met zachte maar duidelijke hand en fluit om de kudde heen gezet en samen met ons dreven we de kudde in de goede richting. Geweldig! En wat een prachtige, elegante schaapjes zijn dit. En de lammetjes .. het behoeft geen toelichting dat die echt zó snoezig zijn. Voor de liefhebbers, een filmpje  (4 minuten).

ALV Slow Food Noord NederlandTijdens het officiële gedeelte ben ik benoemd tot bestuurslid en is er tevens een nieuwe penningmeester benoemd. We vergaderden in de schuur, zittend op hooibalen met een kip die het daar absoluut niet mee eens was. Wat doen jullie hier!

Het laatste gedeelte heb ik niet mee kunnen maken. Ik hoop van harte dat er nog veel van dit soort vergaderingen volgen, wat een feest! Dat zouden ze in het bedrijfsleven ook wat meer moeten doen, erop uit zeg ik.

Vanaf vandaag mogen jullie mij benaderen met vragen over Slow Food, ik zal ze met plezier en naar eer en geweten beantwoorden. Laat me weten wat jullie nu écht leuke activiteiten vinden, dan kan ik kijken of we dat kunnen organiseren. Maar allereerst, word lid! In heel Nederland kun je je aansluiten. Er worden tal van interessante en leuke activiteiten georganiseerd. Onderaan mijn website is een button waarmee je direct op de juiste pagina van Slow Food Nederland terecht komt. Je krijgt er ook echt iets voor terug!

+Mirjam Keukengeheim

 

 

 

2 Replies to “Tijd voor Slow Food!”

  1. Wat een ontzettend leuk verslag Mirjam! Ik wens je heel veel succes en een fijne samenwerking.
    Groet van Yoka (medebestuurslid)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.