Soto ajam

sojo ajamJeetje, ik heb het een soort van druk lately 🙂 Niets om over te klagen verder – allemaal leuke dingen namelijk – maar het maakt wel dat ik minder tijd vind om te schrijven op mijn blog. Terwijl ik dat juist zo leuk vind. Afgelopen week had ik een catering voor collega’s en aanstaande zondag staat er een catering van een verjaardagsfeestje op het programma. Ik zal mijn pagina Feestje? eerdaags een opfrisser geven. Wat mooie foto’s van wat ik zoal serveer tijdens een feestje en reacties van tevreden klanten lijken wel op zijn plaats zo langzamerhand. Leuk, leuk, leuk!

Voor het feestje van zondag heb ik onder andere een Indonesische soto ajam gemaakt. De smaak van een zelf getrokken kippensoep is onverslaanbaar als je het mij vraagt. De toevoeging van de fijne smaken van sereh, een duimpje gember en kurkuma en een zelf gevijzelde mooie boemboe geven deze soep de finishing touch. Zet vervolgens allerhande schaaltjes met heerlijke toppings voor in die soep op tafel en je hebt me zo blij als een kind. Lekker je eigen bakkie soep samen stellen met de dampende pan soep in het midden van de tafel. Het spreekt voor zich dat de ingrediënten allen van de beste kwaliteit zijn en de kip een hele blije.

Voor een flinke pan soep voor 4-6 personen (als hoofdmaaltijd)

 • 1 blije kip om bouillon van te trekken van 1.200gr
 • 1 stengel sereh, licht gekneusd
 • 4 cm gember, geschild
 • 8 cm kurkuma (of gebruik gedroogde in de boemboe als je hier niet aan kunt komen)
 • 1 el kokosolie
 • 4-6 eieren, hardgekookt in halfjes gesneden
 • 100 g soe-oen (glas noedels)
 • 100 g taugé, tweemaal overgoten met kokend water en uitgelekt
 • 2 lente-uitjes, in kleine stukjes
 • gehakte bladselderij en gebakken uitjes, voor garnering
 • citroensap (optioneel)

Voor de boemboe:

 • 10 sjalotjes, gesnipperd
 • 2 teentjes knoflook, gesnipperd
 • 8 kemirienoten, in aluminiumfolie 10 minuten gepoft in de oven op 160 °C (als je hier niet aan kunt komen gebruik dan ongezouten cashewnoten)
 • 1 theelepel gemalen ketoembar
 • 2 theelepels gemalen kurkuma, alleen toevoegen als er geen verse gebruikt wordt in de bouillon
 • 1½ theelepel gemalen djinten
 • 1 eetlepel sambal trassi

Ook nodig: grote pan, een platte Indonesische vijzel (cobek) en een vergiet

Nu aan de slag:

Leg de stukken kip in een grote pan en giet er zoveel water bij tot de kip net onder staat. Voeg de sereh, de verse gember en indien vers (anders in de boemboe), de kurkuma toe en breng aan de kook. Zet het vuur heel laag en laat ca. 1½ uur trekken.
Vijzel ondertussen alle boemboe-ingrediënten tot een smeuïge pasta. Zeef de bouillon (opvangen), laat de kip wat afkoelen en haal het vlees van de botten en snijd of trek het uit elkaar in stukjes.
Fruit de boemboe in de olie tot het gaat geuren en giet de bouillon erbij. Voeg het kippenvlees toe en laat op heel laag vuur nog ca. 1 uur trekken. Ongeveer vijf minuten voor het einde van de kooktijd voeg ik de noedels toe. Proef de soep en voeg eventueel nog wat zout en/of peper toe. Doe de taugé in een vergiet en giet daar twee keer (met een kleine pauze tussen beide opgietingen) kokend water overheen, laat uitlekken. Als je de noedels apart wilt koken, kook ze dan tegen het einde van de kooktijd van de bouillon gaar. Kook ook de eitjes hard.

Hak nu ook de bladpeterselie en de lente-ui in ringetjes.

Schenk wat bouillon met kip in een diep bord en garneer met de taugé, ei, een toefje bladselderij, lente-ui en gebakken uitjes. Besprenkel naar wens met citroensap.

Selamat makan!

PS: er zijn varianten op deze soep waar ook nog gekookte aardappel en/of gekookte rijst in de soep wordt gegeten. Naar mijn smaak allemaal een beetje veel. Maar als je daar zin in hebt, vooral doen! Je kunt eindeloos variëren op deze soep.

Uiteraard kun jij ook van deze heerlijke soto van Keukengeheim genieten tijdens een feestje! Er zijn al mogelijkheden voor een fijne catering vanaf 15 euro per persoon!

+Mirjam Keukengeheim

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.