Raapstelen, zeekraal & zalm

Raapsteel zeekraal zalmIk heb een heerlijk, o zo lekker, lente gerecht voor jullie! Wij eten deze heerlijke salade van gestoomde raapstelen, zeekraal en zalm thuis als hoofdgerecht. Maar je kunt het ook prima in een buffet opnemen of deel uit laten maken van de lunch. Maar net waar je zin in hebt. Het is een plaatje om te zien en smaakt heerlijk licht, fris en lente-achtig.
Er zijn nog talloze varianten op te bedenken. Zo kun je ook rucola toevoegen, of wat dacht je van wat gestoomde groene, of witte, asperges? Een lente-uitje in ringetjes, of beter nog, de daslook die nu weer te plukken is, verse kruiden, zoals platte peterselie en dille. Kortom, een heerlijk “wat hebben we nog in de koelkast”-salade. Oh ja, een paar gekookte krieltjes doen het vast ook heel leuk (als je de salade wat steviger wilt maken), of een mooi desembrood met boerenboter? Mmmmmm … hup, uit de stoel, haal de boodschappen en kijk wat je nog in huis hebt. Heb je op de valreep nog een mooi Paas gerecht op tafel ook!

Voor 4 personen heb je het volgende nodig:

  • 2 bosje raapstelen
  • 4 eieren
  • flinke hand zeekraal
  • 200 gr gerookte zalm (of zelf gravad lax maken!)
  • olijfolie
  • Maldon zout
  • peper uit de molen

Ook nodig: stoompan, vergiet

Kook eerst je eitjes in 6-8 minuten middelhard. Spoel ze koud en pel ze. Snij ze vervolgens grof (dat vind ik zelf lekker, je kunt je ei ook fijner hakken natuurlijk) en zet even weg.
Stoom de raapstelen een paar minuten zodat ze nét slap zijn. Heb je geen stoompan, zet dan een vergiet of zeef (van rvs) in een pan boven kokend water en leg daar een passende deksel op. De stoom moet binnen blijven. Zodra ze naar je zin zijn, meteen van het water af. Laat wat afkoelen.
Doe de zeekraal in een vergiet en overgiet 2 x met kokend water. Spoel daarna koud af. Zo behoudt de zeekraal zijn mooie fel groene kleur en bite.

Pak vervolgens een mooie platte schaal en schep de eieren erop en doe daar een snuf zout en een paar draaien uit de pepermolen overheen. Meng even door. Schep vervolgens de raapstelen en de zeekraal daar doorheen. Leg de zalm er bovenop en doe er een lekkere scheut groene, frisse olijfolie overheen. Klaar is je prachtige lente bord!

Fijne Paas!

+Mirjam Keukengeheim

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.