Rabarber aardbeien crumble

keukengeheim aardbeien rabarber crumbleTijdens mijn verblijf in New York (ik beloof dat ik daar in de loop van de week nog een bericht over schrijf) ontving ik een app-je van een dorpsgenoot: of ik rabarber wilde hebben. Natuurlijk wil ik dat! Er is niets lekkerder dan deze heerlijke groente die al zo vroeg in het voorjaar (eerst uit de kas, later van de koude grond) is te oogsten. Het geeft mij het ultieme voorjaarsgevoel. Afgelopen zaterdag heb ik de prachtige rode stengels snel opgehaald en gisteren heb ik daar een heerlijke rabarber aardbeien crumble mee gemaakt. Een recept dat ik eigenlijk ieder jaar in het rabarber seizoen opnieuw maak. Het is de combinatie van de frisse rabarber en de zachte, zoete aardbeien met daarop een krokant laagje. Het is een match made in heaven. Eventueel kun je er nog wat crème fraîche of een bolletje vanille ijs aan toevoegen, maar noodzakelijk is het niet. Als het je lukt, laat de crumble dan iets afkoelen voor je er aan begint, dat komt de smaak en structuur ten goede. De crumble wordt dan nog krokanter en de smaak van het fruit is intenser.
Van de week ga ik ook nog rabarber brood maken – waarover later meer – dat lijkt me ook echt heel erg lekker. Het is een recept dat van de blog van Yellow Lemon Tree komt. Het is ook een aanrader om deze blog te bezoeken, vol heerlijke gezonde recepten met een prachtige vormgeving.

Voor een schaal voor 4 personen heb je de volgende ingrediënten nodig:

2 stengels rabarber (beetje afhankelijk van de grootte)
20 aardbeien (Hollandse uiteraard)
eetlepel kokosbloemsuiker
voor de crumble:

100 gram bloem
50 gram rietsuiker
75 gram koude roomboter
50 gram amandelen (geeft extra crunch)
5 kardemom peulen (fijn gemalen)
snuf zout
Ook nodig: lage ovenschaal 24cm rond, keukenmachine

Verwarm je oven op 180 graden voor. Vet een lage ovenschaal (diameter 24 cm) licht in met wat boter. Snijd de rabarber in plakjes (niet schillen, alleen eventuele draden eraf trekken) en doe hetzelfde met de aardbeien, nadat je de kroontjes hebt verwijderd. Doe het fruit in een schaal en schep er de eetlepel kokosbloemsuiker door. Schik de rabarber met de aardbeien op de bodem van de ingevette ovenschaal.

Nu het kruimeldeeg. Doe alle ingrediënten (behalve de boter) in de keukenmachine en gebruik de pulse knop om het geheel te mengen en de noten wat kleiner te maken. Doe dan de boter in blokjes erbij en meng opnieuw tot het iets samenhangender wordt, dat zie je goed in de kom gebeuren. Je kunt kruimeldeeg ook zonder keukenmachine maken, hak de amandelen dan met een mes zeer fijn (of gebruik amandelsnippers in plaats van) en wrijf alle ingredienten met je vingers door elkaar tot er kruimels ontstaan. Af en toe een wat grovere structuur is niet erg (lekker zelfs!). Strooi de kruimels over het fruit en zet een half uur in de oven tot de bovenkant goud geel is en het fruit lekker borrelt.

Dus voor iedereen die rabarber in de tuin heeft, hou mijn blog in de gaten voor het rabarber brood en leef je nu vast uit met de crumble!

+Mirjam Keukengeheim
Keukengeheim rabarber aardbei crumble

One Reply to “Rabarber aardbeien crumble”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.