Home made vlierbloesem siroop

Keukengeheim recept vlierbloesemsiroopIk prijs mezelf gelukkig met een aantal vlierstruiken in de tuin. Ze beginnen nu in bloei te komen, dus is dit hét moment om daar siroop van te maken. Ook als je ze niet in je eigen tuin hebt staan, vind je ze nu overal in het wild, met hun prachtige fijne witte bloemenschermen. Het is een siroop die je heerlijk kunt drinken op een warme zomerdag met wat spuitwater en ijsblokjes, of in een spannende cocktail of gebruik het om je aardbeien in te marineren, je weet niet wat je proeft. De smaak is verfijnd, extreem bloemig en specifiek. Ik ben er dol op. Mijn struiken hebben al schermen die in bloei staan, maar ook die nog in de knop zitten. Dat betekent dat ik twee keer mag maken, joepie! Ik ga weer een voorraad aanleggen in de kelder zodat ik daar de hele zomer weer volop van kan genieten. Er zijn verschillende recepten en even zoveel methodes, dit is zoals ik het doe.

Begin met het minst leuke. Zorg dat de flessen die je wilt gebruiken voor de siroop van te voren brand schoon zijn. Dat doe je door ze een aantal minuten uit te koken in een grote pan, eventueel met wat soda erbij.

Pluk de vlierbloesemschermen in de ochtend op een droge dag. Schud ze even uit zodat eventuele insecten eruit kunnen vallen, maar niet te hard, want de stuifmeel geeft de smaak. Gebruik alleen schermen met mooie frisse bloesem waarvan alle bloemetjes uitgekomen zijn. Doe zo veel mogelijk schermen zonder stelen in een grote pan, pot of emmer met deksel. Overgiet de schermen met zoveel water dat ze net onder staan. Verzwaar de bloemen met een bord, zodat ze echt onder staan, zo zorg ontstaat er een geconcentreerde smaak. Een explosie vlierbloesem en lente in je glas! Doe de deksel op de pan/emmer/pot en laat dit mengsel 1 dag staan op kamertemperatuur. Eventueel kun je ook bijvoorbeeld munt mee laten trekken voor een extra frisse smaak (kijk helemaal onderaan dit bericht voor nog meer inspiratie voor combinaties in deze siroop)

Na het trekken van de bloemen giet je alles door een vergiet, zodat je alleen het vocht overhoudt. Zeef het nog eens (door een fijnere zeef) en giet het daarna door een neteldoek die in een zeef hangt. Helemaal helder krijg je het niet omdat er altijd wat fijn stuifmeel overblijft in het water, maar met het zeven van grof naar fijn, haal je er wel een boel ongerechtigdheden uit. Het feit dat de siroop niet helemaal helder is, is ook een kenmerk dat je het zelf hebt gemaakt, heel ambachtelijk!

Meet de hoeveelheid vocht af en doe het in een grote pan. Voeg nu per liter 750 gram witte suiker toe (rietsuiker geeft de siroop teveel smaak en kleur naar mijn zin) en verhit het tot het net niet kookt. Je zou in dit recept ook kunnen kiezen voor  wat “gezondere” suikers. Wat het gebruik van kokosbloemsuiker, agave of stevia met de houdbaarheid van de siroop doet, weet ik niet. Geraffineerde suiker heeft in elk geval een conserverende werking, dat – naast de helderheid en smaak van de siroop –  is waarom ik daarvoor kies in dit recept. Roer tot de suiker is opgelost, je bent hier afhankelijk van de hoeveelheid ongeveer 10 minuten mee bezig.  Voor de frissere smaak kun je ook citroensap en schil meekoken en voor het vullen van de flessen verwijderen.

Vul de flessen nu heet af. Sluit ze direct na het vullen goed af. Ik heb een aantal beugelflessen gespaard in verschillende formaten. Maar met een stroefdop of kurk, werkt het ook.

Er zijn natuurlijk tal van variaties te bedenken op deze siroop. Denk daarbij aan het toevoegen van bloemblaadjes zoals: rozenblaadjes, madeliefjes of viooltjes. Of kruiden zoals: gember, kaneel, anijs en verse munt of zelfs fruit zoals: kruisbes of aardbei.

Vlierbloesem siroop, kleine moeite, groot resultaat!

Mocht je helemaal los willen gaan, kun je ook nog je eigen vlierbloesembubbels (licht alcoholisch) uit de struiken maken, hier een link naar het recept. Leuk!!

+Mirjam Keukengeheim

 

 

2 Replies to “Home made vlierbloesem siroop”

  1. Die dag komt vast snel! Van het weekend beloven de weergoden alweer veel goeds, ga er dan lekker op uit met emmer en schaar en zoek een mooie struik uit.

  2. Ha mirjam, wat lekker! ik mag nog :-). Helaas op mijn vrije dag alleen maar regen, dus niet geschikt om te wildplukken. Toen maar mijn keuken geschrobt, ook heel erg nodig en nuttig ;-). Nu wachten op een zomerse (vrije) dag..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.