Geroosterde groenten met spelt en halloumi

Keukengeheim recept geroosterde groenten met spelt en halloumi

Dit is een gerecht waarvoor ik mijn inspiratie vond op de plek waar ik nu ben, de Provence. Spelt (epautre) wordt hier gegeten in plaats van rijst of pasta. Het smaakt vol en heeft een stevige bite. Gecombineerd met een ratatouille van de bakplaat is het een evenwichtig gerecht. Het gebruik van goede, verse producten is essentieel. Je kunt er eindeloos op variëren, maar net welke groenten er in het seizoen zijn en wat je lekker vindt. Door het roosteren in de oven en de toevoeging van de balsamico azijn ontstaan er mooie diepe, zoete smaken die het heel goed doen bij de spelt en het zilte van de halloumi.

Ingrediënten voor 4 personen:

Voor het groenten ratatouille mengsel:

 • 3 paprika’s, rood, groen en geel
 • 1 courgette
 • 1 aubergine
 • 2 uien
 • paar tenen knoflook (niet pellen)
 • een handje cherry tomaatjes
 • 1 bakje paddestoelen
 • bosje lente-ui
 • Maldon zout
 • Peper
 • Balsamico azijn
 • Olijfolie

Voor de spelt:

 • 200 gram biologische spelt (3 uur van te voren geweekt)
 • snuf zout

Voor de halloumi:

 • 2 verpakkingen halloumi in plakken gesneden en licht bestreken met wat neutrale olie

Ook nodig: flinke bakplaat, koekenpan, vergiet, grote schaal

Verwarm je oven voor op 180 graden
Ontdoe de paprika’s van hun steel en zaadlijsten en snij ze grof in repen. Verwijder de steelaanzet van de de courgette en aubergine en snij ze in gelijkmatige plakken (in de lengterichting), niet té dik! Haal de buitenste mantel van de uien af en snij de ui in vier kwarten (als ze heel groot zijn, snij de kwarten dan nog een keer door midden). De tenen knoflook doe je er zo tussen, met schil en al (wordt heerlijk zoet in de oven!) Schik de tomaatjes daar tussen en doe hetzelfde met de paddestoelen (hele grote exemplaren even door midden). De lente-ui drapeer je er over heen. Dan strooi je er wat Maldon zout flakes overheen en wat peper. Vervolgens giet je er wat olijfolie over en flink wat druppels balsamico azijn, meng dat even goed door alle groenten heen (gebruik je handen). Verdeel de groenten gelijkmatig over de bakplaat en zet vervolgens in de voorverwarmde oven. Een uurtje moet voldoende zijn. Schep de groenten tussentijds 2 keer om.
Mocht je dit al eerder willen maken dan kun je de groenten op 70-80 graden gerust nog even warm houden in de oven.

In de tijd dat de groenten in de oven staan heb je tijd om je spelt te koken. Er zijn veel verschillende soorten spelt te koop die allemaal een andere bereidingswijze kennen. Ik merk dat ik me daar niet altijd aan hou en mijn gevoel volg. Ik vind het ook lekker als de spelt nog een bite heeft. Dit recept is dus zoals ik het doe. Ik koop mijn spelt bij Ekoplaza. Die was ik grondig en zet hem dan in ruim water een aantal uur (3) te weken. Dan spoel ik de spelt nog een keer goed af en zet hem met vers water en wat zout op. Breng aan de kook en laat dan ongeveer 20 minuutjes koken. Proef of dit de gaarheid is die jij lekker vindt. Zo niet, laat het dan wat langer op staan.

Als zowel de spelt als de groenten klaar zijn, dan schep je die op een mooie grote schaal. Dek dat even af met wat aluminium folie, zodat het warm blijft. Dan kun je je aandacht richten op de halloumi die je nu gaat bakken.

Dan de halloumi. Omdat niet iedereen weet wat het is, eerst een klein stukje achtergrondinformatie. Halloumi is een traditioneel cypriotische kaas die ook populair is in het Midden Oosten en Griekenland. Het is gemaakt van een mix van geiten- en schapenmelk, hoewel er ook halloumi te vinden is die gemaakt is van koeienmelk. Het fijne van halloumi is dat het een heel hoog smeltpunt heeft. Hierdoor is het ideaal om te bakken, grillen of frituren. Wat ook bijzonder is aan halloumi dat er geen zuren of zuur producerende bacteriën gebruikt worden om de kaas te produceren. De kaas is wit, met een duidelijk gelaagde structuur. Halloumi is van zichzelf behoorlijk zout en wordt opgeslagen in natuurlijke sappen met zout water.

Het hoge smeltpunt komt doordat de verse gestremde melk verwarmd wordt voordat het gevormd wordt en in gezouten water wordt geplaatst. Halloumi is traditional een halve cirkelvorm, ongeveer het formaat van een portemonnee en weegt 220 tot 270 gr. Het vetgehalte is ongeveer 25% nat gewicht en 47% van het droge gewicht met ongeveer 17% eiwit. Door de stevige structuur wil het nog wel eens piepen als je er op bijt.

Traditioneel ambachtelijk gemaakte halloumi is van ongepasteuriseerde schapen en geiten melk. Gerijpte halloumi is ook populair; naarmate de kaas ouder wordt wordt het droger, sterker en nog zouter. Het wordt bewaard in zijn eigen zout oplossing.
Ik vind het heerlijk! en de mensen die het bij mij aan tafel eten zijn ook altijd enthousiast. Ik koop mijn halloumi bij een oosterse winkel, bij reguliere supermarkten is het niet altijd even goed te krijgen.

En dan nu wat je ermee moet doen.

Haal de halloumi uit de verpakking en snijd in gelijkmatige plakken. Leg ze even op een groot bord en bestrijk licht met neutrale olijfolie. Zet dan een koekenpan (of 2) op het vuur en laat goed heet worden. Je hoeft geen olie in de pan te doen (heb je immers al op de halloumi gedaan), leg dan de stukjes halloumi in de hete pan en bak ze aan twee kanten tot ze een mooi goudbruin korstje hebben.

Leg de halloumi op de spelt en groenten en serveer dit heerlijke, gezonde gerecht. Enjoy!

+Mirjam Keukengeheim

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.