Salade van geroosterde bloemkool, linzen en een tahina-citroendressing

Keukengeheim bloemkool linzen tahina saladeIk kook graag uit de kookboeken van Nadia en Merijn. Ze hebben me verder kennis laten maken met de arabische, maar ook de mediterrane keuken. De gerechten zijn stuk voor stuk om je vingers bij af te likken. Deze lauw warme salade van geroosterde bloemkool met linzen en een heerlijke dressing van tahina en citroen is een aanwinst voor iedere vegetarische keuken. De bloemkool wordt geroosterd in de oven waardoor hij beetgaar blijft. Samen met de notige dressing, het knapperige brood en de aardse linzen heeft hij wat mij betreft alles om je gelukkig te maken.

Ingrediënten voor 4 personen:

 • 1 kleine bloemkool
 • milde olijfolie
 • 4 sneetjes desem brood (of andersoortig brood)
 • Maldon zout
 • 100 gram beluga linzen
 • 2 bossen platte peterselie
 • 1 gekonfijte citroen (Marokkaanse of Midden-Oosterse winkel)
 • 2 dl witte tahina (Marokkaanse of Midden-Oosterse winkel)
 • 1 teentje knoflook
 • sap van 1 citroen
 • frisgroene olijfolie

Ook nodig: mooie grote schaal, bakplaat

Verwarm de oven voor op de grillstand in combinatie met hetelucht 180 graden.
Verdeel de bloemkool in roosjes en snij die in plakjes. Scheur het brood in stukjes en leg ook op de bakplaat. Hussel brood en bloemkool om met wat zout flakes en olijfolie. Rooster de bloemkool en het brood ongeveer 15 minuten goudbruin onder de grill.
Kook intussen de linzen beetgaar in circa 15 minuten (proef of ze de juiste gaarheid voor jou hebben). Hak de peterselie fijn (laat de steeltjes achterwege). Snij de gekonfijte citroen in vieren, verwijder het vruchtvlees (dat gebruik je niet) en laat zo min mogelijk van het witte vel dat aan de binnenkant van de schil zit, zitten. Snij de schil in ultra dunne reepjes.

Maak een dressing van de tahina, knoflook, het citroensap, 1 dl kokend water en olijfolie. Breng op smaak met zout. Het hete water zorgt er voor dat de dressing mooi vloeibaar blijft. Wordt de dressing toch weer dik, voeg dan wat meer heet water toe en breng opnieuw op smaak met wat zout.

Meng op het laatst de geroosterde bloemkool en de croutons met de peterselie, linzen en gekonfijte citroen. Besprenkel rijkelijk met de tahina dressing.

Enjoy!

+Mirjam Keukengeheim

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.