Romige tuinbonen met gnocchi en chorizo

Keukengeheim gnocchi met tuinbonenWat heb ik toch een geluk met zulke lieve dorpsgenoten die aan mij denken als ze in de moestuin aan het werk zijn! Of ik een maaltje tuinbonen wilde hebben? Fijn! Ja! Als ik ergens blij van word, is het wel verse, dubbel gedopte, tuinbonen, heerlijk! En op dit moment – want in het seizoen – vind je overal heerlijke recepten om deze boontjes op verschillende manieren te bereiden. Ik heb gekozen voor een recept uit de Delicious. van 2010, mijn all time favourite kooktijdschrift. Het is geen recept voor als je aan de lijn doet, want met een lekkere scheut slagroom. Ik doe daar zelf niet zo moeilijk over maar ik ben wel van mening dat je beter voor een biologisch volvet product kunt kiezen, dan voor een slap aftreksel daarvan in de vorm van een light-product. Daar wordt van alles aan toegevoegd om het überhaupt nog wat smaak te geven, jakkes. Niet doen! Kies voor volvet en biologisch, geniet ervan als je het gebruikt én gebruik het met mate. Dan kan er niets misgaan! En – zoals Nigella Lawson mij ooit antwoordde op Twitter – “Never feel guitly about pleasure, those who cannot take pleasure should feel guilty”. I rest my case.

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 500 gr kant-en-klare gnocchi* van goede kwaliteit
  • 2 tl olijfolie
  • 70 gr chorizo in plakjes/stukjes (probeer er één zonder kunstmatige toevoegingen te vinden)
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • 2 jonge preien (alleen het wit), in ringen
  • 280 gr dubbel gedopte tuinbonen, geblancheerd
  • 200 ml biologische slagroom
  • geraspte schil van 1 biologische citroen
  • kneepje citroensap
  • wat vers geraspte parmezaanse kaas

Kook de gnocchi in ruim kokend water met zout tot ze aan de oppervlakte komen drijven en zacht zijn, ze zijn dan gaar en klaar om te eten. Giet ze gnocchi in een vergiet en laat uitlekken. Verhit 1 tl van de olijfolie in een ruime pan op middelhoog vuur, bak hierin de plakjes chorizo tot ze knapperig zijn. Let erop dat de chorizo niet verbrandt. Neem de chorizo uit de pan, draai het vuur laag en voeg de rest van de olijfolie, de knoflook en prei toe. Bak zachtjes tot de knoflook begint te geuren en de prei zacht is. Voeg de geblancheerde tuinbonen samen met de room toe aan de pan en laat alles – onder af en toe roeren – zachtjes koken. Voeg de gnocchi toe en schep goed om zodat de gnocchi met de saus is bedekt en deze de saus goed opneemt, geef het een paar minuutjes op laag vuur. Rasp de citroen boven de pan en schep, samen met een kneepje van de verse citroen door de gnocchi. Schep op voorverwarmde borden en rasp er wat parmezaanse kaas over en verdeel de chorizo erover. Voor een extra lekkere twist, doe er nog wat drupjes goede olijfolie overheen. Ik heb geen extra zout aan dit gerecht toegevoegd, de chorizo geeft voldoende zout aan dit gerecht. Eventueel wat vers gemalen witte peper.

* Gnocchi is bij sommige supermarkten en Italiaanse delicatessenwinkels te koop.

Bereiden ± 35 min.

+Mirjam Keukengeheim

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.