Tomatensaus van coeur de boeuf

Coeur de boeufZeg nou eerlijk, wie kan deze beauties weerstaan? Alleen de naam al – coeur de boeuf – maakt dat ik ze wil kopen en dan heb ik het nog niet over de smaak gehad. Het is een bijzondere tomaat, bij deze tomaat begint het rijpingsproces van binnen uit naar buiten. De vrucht is rijp en smaakvol ook al is hij nog wat groen. Toch laat ik ze altijd nog even liggen op een schaal, het zijn gewoonweg kunstwerkjes. Doe tomaten nooit in de koelkast! Bewaar en eet ze op kamertemperatuur, ze hebben dan de mooiste smaak en aroma. Deze tomaat onderscheidt zich door het volle vruchtvlees en het matige sap- en zuurgehalte, ideaal dus om saus mee te maken (maar ook in een salade doen ze het uitstekend). Het zijn joekels, die coeur de boeuf tomaten, ze hebben een vruchtgewicht van 180 tot 200 gram per stuk! Het maken van tomatensaus is zó simpel dat iedereen het zou moeten doen. Weg met die potten, blikken en pakjes waar een wereld aan ingredienten aan wordt toegevoegd die totaal overbodig zijn. Een zelfgemaakte tomatensaus is zo heerlijk, daaraan hoef je niets onnatuurlijks toe te voegen. Puur en eerlijk, prachtig van smaak en bovendien multi inzetbaar! Natuurlijk bij pasta, maar ook als basis voor (tomaten)soep of in een stoof- of ovenschotel voor meer diepgang. Het tomaten seizoen staat voor de deur, dus ik ga weer een flinke voorraad aanleggen. Je kunt voor deze saus ook iedere andere tomaat gebruiken, let er wel op dat de saus voldoende vocht verliest tijdens het koken om te blijven “hangen” aan pasta. Hup, handen uit de mouwen en aan de slag!

Ingredienten voor een flinke pan saus:

  • 6 coeur de boeuf tomaten
  • 1 gesnipperde ui
  • scheutje aceto balsamico
  • flinke scheut olijfolie
  • 2 tl zout van goede kwaliteit

Ook nodig: gietijzeren stoofpan

Begin met het snipperen van de ui en zet ondertussen het vuur alvast zachtjes aan onder de gietijzeren pan. Hij kan dan rustig opwarmen en als jij klaar bent met je ui, kan deze er, nadat je de olijfolie in de pan hebt gedaan, erbij. Zet het vuur iets hoger en laat het uitje even rustig fruiten (niet bruin laten worden). Dan haal je het steeltje van de tomaten eraf en snij je ze eerst door midden, dan iedere helft overdwars in 4 en 1 keer over de lengte (heb je hem nog? 8 stukjes dus).
Als je al je tomaten hebt gesneden, doe je die bij de ui in de pan. Vuur kan nu omhoog. Voeg de balsamico azijn toe en het zout en breng het geheel aan de kook. Ik realiseer me dat het flink wat zout is, tomaten kunnen dat hebben, mocht je het teveel vinden, gebruik dan minder en proef. Je kunt altijd zout toevoegen, eraf halen als het er eenmaal in zit, gaat nu eenmaal niet. Laat het een half uurtje (zonder deksel, dan kan het teveel aan vocht verdampen), flink pruttelen. Roer af en toe. Als de tomaten helemaal uit elkaar zijn gevallen is je saus klaar. Eventueel kun je de saus naar wens nog verrijken met verse kruiden (basilicum, oregano, rozemarijn), maar doe dat dan alleen in de saus die je direct wilt gebruikt. De porties die je gaat invriezen, laat die zo naturel mogelijk, dan kun je er ook alle kanten mee op als je ze uit eindelijk gaat gebruiken.

Laat de saus helemaal afkoelen en schep ze in de voor jou juiste hoeveelheid in diepvrieszakjes. Ik gebruik die met een “ritssluiting” van ziploc. Ideaal zakje wat goed blijft staan tijdens het vullen en absoluut lek-vrij. Zet de datum erop (vóór je de saus erin doet), zodat je weet welk zakje  je eerst moet gebruiken. Ze kunnen dan de vriezer in, zo heb je altijd tomatensaus in huis. Jottum!

+Mirjam Keukengeheim

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.