Meloen & mango sorbet ijs

Meloen mango ijsIk weet het, het regent inmiddels, maar de warmte komt er – als ik de voorspellingen mag geloven – snel weer aan. Vandaar een recept om heerlijk zomerfruit om te toveren in een verkoelende traktatie. Van het weekend bezochten we de Friese Streekmarkt in Oldeberkoop en kochten we biologische kersen, pruimen en ander fruit. Thuis had ik ook al een rijpe mango en cantaloup meloen op de schaal liggen waar hoog nodig iets mee moest gebeuren, voor ze van de schaal af zouden lopen. Wat kun je dan beter doen dan de ijsmachine uit de kelder halen en daar een heerlijk fluweelzacht sorbetijs van draaien! De smaak is – wanneer je goed rijp fruit gebruikt – een explosie in de mond, geparfumeerd bijna. De structuur is – door het gebruik van een geslagen eiwit – echt mooi zacht en romig.
Ik bedacht mij dat toen ik dit aan het maken was, dat je de puree ook prima gekoeld kan serveren als soepje (gebruik dan iets minder suiker) met een bolletje vanille-ijs in het midden, heb je een prachtige toet voor een mooie zomeravond.

Ingrediënten voor 1 liter ijs:

 • 1 cantaloup meloen (goed rijp, ontdaan van pitten en schil)
 • 1 mango (ook deze goed rijp, alleen het vruchtvlees gebruiken)
 • bij elkaar zo’n 750 gram fruit
 • 225 gram suiker & 50 gram extra
 • het sap van 1 citroen (let op dat de pitjes niet in het ijs terecht komen)
 • 1 eiwit

Ook nodig: ijsmachine en blender of keukenmachine

Maak de meloen en mango schoon en snijd het vruchtvlees in blokjes. Pureer het vruchtvlees met suiker (per kilo vruchtvlees 300 gram suiker) in de blender. Doe de fruitpuree met citroensap in een kom en zet minstens een half uur in de koelkast.

Bereiding

Zet je ijsmachine aan en giet de koude fruitpuree uit de koelkast in de ijsmachine. Klop terwijl de machine werkt een klein eiwit stijf, meng er als het stijf is 50 gram suiker doorheen. Doe het geslagen eiwit bij de puree als dit ijs begint te worden (als je het er te snel bij doet blijft het eiwit bovenop drijven). Nu is het een kwestie van wachten tot het ijs de gewenste stijfheid krijgt. Bij mij duurde dat een half uurtje (zelf vriezende machine). Sorbetijs is versgemaakt het lekkerst. Eet het binnen een paar dagen, want de smaak loopt terug. Maar die kans krijgt het ijs vast niet, het is echt té lekker.

Bereiding zonder ijsmachine

Niet iedereen heeft een ijsmachine. Geen probleem, je moet alleen wat meer zelf doen en de structuur blijft wel wat achter. Doe de fruitpuree met suiker in een bak die goed temperatuur geleidt (liefst metaal dus, bijvoorbeeld een pannetje, maar in een plastic bakje lukt het ook). Zet het bakje in de diepvries. Haal het bakje ieder half uur te voorschijn om flink om te roeren met een vork en het ijs dat zich tegen de wanden heeft gevormd los te schrapen. Als het mengsel dik begint te worden gaat het stijfgeslagen eiwit met suiker erbij en goed door elkaar mengen. Herhaal het roeren tot je vindt dat het goed is.
Je kunt het sorbetijs ook zonder eiwit maken, het ijs zal dan minder luchtig zijn.

On top geef ik je ook nog een variant voor aardbeienijs, het is zo makkelijk, en het fruit is in overvloed te koop op dit moment. Dit recept is voor een halve liter ijs, als je een liter wilt maken, pas de ingrediënten dan naar verhouding aan.

 • 500 gram schoongemaakte aardbeien (lekkere, geen waterbommetjes)
 • 150 gram suiker (+50 gram extra)
 • sap van 1 citroen
 • sap van 1 sinaasappel
 • 1 eiwit

Doe alles in de blender of keukenmachine en pureer (met een staafmixer wil dat ook wel lukken). Zet dit mengsel minimaal een half uur in de koelkast zodat je zo koud mogelijk start. Zet je ijsmachine aan en giet het mengsel in de ijsmachine. Ook hier voeg je een geslagen eiwit&suiker aan het mengsel toe zodra het ijs begint te worden, om de structuur te verbeteren. Als je geen ijsmachine hebt ga je te werk zoals ik hierboven heb beschreven bij de handmatige methode.

Happy summer!

+Mirjam Keukengeheim

 

2 Replies to “Meloen & mango sorbet ijs”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.