Garnalen curry

garnalen curryIk had mij voorgenomen om tijdens mijn vakantie in Italië zo nu en dan een bericht op mijn website te plaatsen. Over wat ik zou beleven, wijnen die ik zou proeven en natuurlijk over alle andere Italiaanse genoegens op culi gebied. Het is er niet van gekomen, ik heb mij volledig overgegeven aan het tempo, het landschap, het ontbreken van een altijd werkende internetverbinding en de heerlijkheden die Italië mij de afgelopen 3,5 week heeft geboden. Ik heb er buitensporig van genoten! En wat een genot dat het bij terugkomst nog van dat heerlijke weer is! Vanavond steek ik de BBQ nog een keer aan om een runderbavet te roosteren die nu gemarineerd wordt in een pruimenjam.

Maar nu iets heel anders, een snelle, smakelijke maaltijd die zo na de vakantie ook wel erg handig is. Een heerlijke garnalen curry met warme, kruidige, pittige smaken. Wanneer ik rijst kook, dan zorg ik er altijd voor dat ik een flinke pan kook, zo leg ik een voorraadje gekookte ronde zilvervliesrijst aan in de vriezer. Door die voorraad ben ik nu helemaal snel klaar, want als je de zilvervliesrijst nog moet koken, dan ben je een goed uur verder. De garnalen kun je vers kopen, maar er zijn ook wel goede te vinden in het vriesvak bij de supermarkt. Het is niet de meest bewuste keuze (qua visserij), mocht je die keuze wel heel bewust willen maken, kies dan voor hollandse langoustines of rivierkreeftjes. Die zijn bij een goed gesorteerde viswinkel te krijgen.

Ingredienten voor 2 personen:

2 rode uien
2 teentjes knoflook
2 cm verse gemberwortel
125 gram rauwe garnalen (van het darmkanaal ontdaan)
1/2 eetlepel milde currypasta (On-Off spices is mijn favoriet)
1/2 eetlepel olie (om curry pasta los te roeren)
1/2 eetlepel kokosolie om in te bakken
1/2 theelepel gemalen kardemom
2 eetlepels volle griekse yoghurt
half blikje kokosmelk (Biona)
zout
4 in kwarten gesneden tomaten
handvol geblancheerde sperziebonen/peultjes of andere groente
fijngehakte verse koriander

Ook nodig: keukenmachine, wok

Uien en knoflook pellen en gember schillen. In de keukenmachine ui, knoflook en gember tot een pasta pureren. Garnalen bestrijken met klein beetje currypasta. Ik roer de curry pasta van On-Off Spices eerst los in een bakje met wat neutrale olie, anders is het niet smeerbaar. In een wok een beetje kokosolie verhitten en garnalen al omscheppend ca. 2 minuten bakken. De garnalen dan weer uit de pan op een bord scheppen. In de wok de rest van kokosolie verhitten. Je kunt nu de uien/knof/gemberpasta toevoegen en die ongeveer 5 minuten zachtjes fruiten. Nadat je de uienpasta in de wok hebt gedaan, doe je de rest van de currypasta en de gemalen kardemom erbij. Vervolgens de yoghurt en kokosmelk erdoor roeren en het geheel ca. 5 minuten laten pruttelen tot een dikke saus ontstaat. Op het laatst de garnalen, de tomatenstukjes en de boontjes erdoor scheppen en nog ca. 2 minuten meewarmen. Proef je curry even en voeg eventueel nog wat zout toe. Schep een mooi bergje warme rijst op een bord en serveer daar wat curry bij. Strooi wat fijngehakte verse koriander over het geheel. Eventueel (als je het echt gek wilt maken) kun je er nog een frisse mangosalade bij serveren.

+Mirjam Keukengeheim

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.