Polenta met paddenstoelen

Keukengeheim polentaIn Bormio (Italië, Lombardije), werden we er onder begraven, polenta. Het is een heerlijk bijgerecht dat je stoofschotels (varkenskoontjes) nog lekkerder maakt, al is het zó ook al super wat mij betreft. Niets lekkerder dan een bordje warme polenta met lekkere kaas zo uit de pan op schoot en dan lekker lepelen (en je mond verbranden). In Nederland is het een gerecht dat nog niet echt is doorgesijpeld en dat is jammer.

Wat is het eigelijk, polenta? Het is een traditioneel Noord-Italiaans gerecht gemaakt van griesmeel van mais. In Bormio hadden ze ook nog een speciale variant waaraan boekweit was toegevoegd. Van oorsprong is polenta een gerecht voor arme mensen. Inmiddels vind je het ook in betere restaurants op de menukaart.

Polenta maken kan door de maïs te malen tot maïsmeel en dat in bijna kokend water te strooien. Dit geheel dient 50 tot 60 minuten te koken, waarbij continu wordt geroerd, zodat de pap glad wordt en niet aanbrandt. Ze hebben er in Italië ook speciale pannen van koper voor, met een opzet mixer, dan hoef je zelf niet 50 minuten te roeren. Dat is zoals het vroeger ging, maar tegenwoordig wordt de polenta bereid door voorgekookte griesmeel met een bouillon/melk mengsel te mengen en daarna ongeveer een kwartier te koken (ook hier is het belangrijk dat je blijft roeren). Je kunt polenta ook af laten koelen, even in een laag bakblik gieten en goed glad uitspreiden. Die afgekoelde massa kun je dan in blokjes snijden en koud eten, of ze – en dat heeft mijn voorkeur – even lekker krokant bakken of grillen. Bijkomend voordeel van polenta is dat het glutenvrij is, het valt letterlijk een stuk minder zwaar op de maag dan bijvoorbeeld aardappelpuree (tenzij je er bergen kaas bij serveert natuurlijk). In de officiële receptuur gebruik je parmezaanse kaas trouwens.

Durf je het aan? Hieronder een basis recept waarop je eindeloos kunt variëren.

Ingrediënten voor 4 personen:

375 ml paddenstoelen bouillon (of kip, of groenten)
250 ml melk (ik gebruikte geitenmelk, mooi vol van smaak)
150 gr polenta
60 gr bleu de wolvega, geraspt
klontje roomboter
200 gr cantharellen
1 bosui in ringen

Zet een klein koekenpannetje op het vuur en smelt daar het klontje boter in. Wanneer de boter goed warm is voeg je het bosuitje toe en geef je die wat tijd om te garen (1 minuut), voeg dan de cantharellen toe en roerbak die op hoog vuur voor een paar minuten. Draai dan het vuur uit en haal de pan van de warmtebron.
Verwarm vervolgens op middelhoog vuur in een steelpan met dikke bodem de bouillon met de melk. Voeg geleidelijk de polenta in een dun straaltje toe terwijl je goed roert met een houten pollepel. Blijf dit 15 minuten doen of totdat de polenta bindt. Proef of hij gaar is (geen harde stukjes meer tussen je kiezen). Als hij gaar is: voeg dan de geraspte kaas toe en laat deze smelten. Blijf roeren!
Voeg als laatste het paddenstoelen mengsel toe en misschien (als je het lekker luxe wilt doen) nog wat vers geraspte truffel. Schep op voorverwarmde borden en geniet! Eventueel kun je er nog wat mooie olijfolie overheen sprenkelen.

+Mirjam Keukengeheim

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.