Home made granola

Keukengeheim home made granolaDoor het herschikken van mijn website moest ik dit recept even parkeren. Het is één van de meest geraadpleegde recepten op Keukengeheim. Niet zo gek, want het is echt heerlijk. Als je eenmaal door hebt hoe ontzettend makkelijk het te maken is ga je vast snel aan de slag en kun je er je eigen draai aan geven.

Schrik niet van het ingrediënten lijstje! Als je hier nog niets van in huis hebt en alles moet gaan kopen, dan wordt het een duur grapje. Maar zoals gezegd je kunt spelen met de ingrediënten. Experimenteer dus voor een deel met wat je wel in je voorraadkastje hebt staan en koop misschien 1 of 2 extra superfoods. Alleen de spelt, havermout, esdoorn siroop, honing, kaneel en kokosolie zijn onmisbaar, de rest kun je zelf bedenken. In plaats van spelt zou je ook gepofte quinoa kunnen toevoegen, of beiden.

Voor ongeveer een pond heb je de volgende ingrediënten nodig:

2 el kokosolie
125 ml ahornsiroop (of minder/meer)
2 el honing
1 tl kaneelpoeder
200 gr havervlokken
100 gr speltvlokken
2 el sesamzaad
2 el pompoenpitten
2 el lijnzaad
75 gr amandelen (gehakt)
50 gr walnoten (gehakt)
50 gr cashewnoten (gehakt) alle noten ongebrand
30 gr rozijnen
30 gr cranberries
50 gram geraspte kokos
een handje witte mulberries
een handje goji bessen
eventueel wat rauwe cacao nibbs
chia zaad
etc., etc., etc..

Ook nodig: 2 bakplaten, bakpapier, grote kom

Verwarm de oven voor op 150graden. Beleg (afhankelijk van de grootte van je oven, in mijn geval) 2 bakplaten met bakpapier. Meng kokosolie, honing en ahornsiroop (wanneer je de kokos gestold in een pot hebt, doe dan eerst de kokos en de honing bij elkaar in een pannetje en laat rustig smelten). Doe alle ingrediënten, behalve de geraspte kokos, rozijnen, cranberries, mulberries, goji bessen en cacao nibbs, in een kom en roer daar de kokos, honing en ahorn doorheen. Goed mengen. Verdeel de granola over de bakplaten. Bak de granola 15 minuten in de oven. Geniet van de geur in je keuken! Voeg na 15 minuten de kokosnoot toe en hussel door elkaar. Bak nog eens 10 minuten. Haal dan de bakplaten uit de oven en leg de granola met bakpapier en al, van de bakplaat, op het aanrecht (als je er een van natuursteen hebt tenminste). Laat afkoelen. Schud af en toe om tijdens het afkoelen, zodat het los blijft. Wanneer het helemaal is afgekoeld, voeg je als laatste de bessen, rozijnen en cacao nibs toe. Je kunt de granola een maand bewaren in een afgesloten (glazen) pot.
Maar dat gaat je niet lukken, wedden dat je over 2 weken weer twee bakplaten in de oven hebt staan?

Keukengeheim home made granola

Zelfgemaakt granola is gezonder dan welke cruesli uit een pak dan ook. Die bevatten – over het algemeen – helaas veel snelle suikers, die al een halfuur tot drie kwartier na het eten in je bloed terechtkomen en er net zo snel weer uit verdwijnen, met als gevolg dat je ook snel weer honger krijgt.

Dat de granola lekker krokant is, komt door de toevoeging van (goede) suikers en vet. Wanneer je zelf granola maakt, bepaal je zelf wát en in welke hoeveelheid je iets toevoegt. Experimenteer erop los met verschillende soorten zoet (honing, kokosbloesemsuiker of esdoorn siroop) om te zien waar jij je het lekkerste bij voelt. Wat voor de één werkt, hoeft voor de ander niet persé zo te zijn. Ook met de granen/noten/zaden kun je naar hartenlust variëren en deze afstemmen op jouw behoeften/dieet.

PS:
Een pot met granola op voorraad is ook heel handig wanneer je normaal het havermout-appel crumble ontbijt maakt. Dan heb je de havermout mix al kant en klaar, alleen nog appeltje schillen en melk erbij en de oven in.

Dezelfde mix met 3 eiwitten er door heen, in een bakvorm bekleed met bakpapier, 25 minuten in de oven maakt dat je een voorraad granola-bars aanlegt, die je mee kunt nemen voor de lekkere trek onderweg of energie dip op het werk. Voeg daar dan eens gedroogde dadels aan toe, voor een extra smeuïg resultaat.
+Mirjam Keukengeheim

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.