Appeltaart anders

Appeltaart andersAls eigenaar van een boomgaard met appelbomen is het op dit moment druk … druk met het wegwerken van de oogst. In kistjes op een koele plek voor later, in chutney’s, weg geven en natuurlijk ook appeltaart maken. Maar na een paar klassieke appeltaarten en een tarte tatin had ik ook wel weer eens zin in iets anders. Deze frisse en romige variant is heerlijk! Smeuïg, cake-achtig, alsof er kwark in is verwerkt. Echt erg goed en helemaal niet moeilijk.

For an English version of this recipe, please scroll down!

Voor een flinke taart (10 personen), 24 cm

1 biologische citroen
4 appels
3 eieren
180 gr suiker
100 gr boter
200 gr zelfrijzend bakmeel (maak ik zelf van bio-bloem met wijnsteen bakpoeder)
1 tl gemalen kaneel
1 zakje vanillesuiker
200 ml melk (ik gebruikte geitenmelk)
evt. poedersuiker om te bestrooien

Ook nodig, ingevette springvorm van 24 cm, bakpapier op de bodem.

Rasp de schil van de citroen en pers de vrucht uit. Schil de appels, snijd ze in parten en verwijder het klokhuis. De partjes kunnen nu in plakjes in een kom. Meng de appelschijfjes met de citroensap zodat de appel niet verkleurt.
Verwarm je oven voor op 180 graden. Breek de eieren boven een kom en klop met de suiker (mixer of keukenmachine) tot de suiker is opgelost en je een luchtige crème hebt. Laat ondertussen de boter op heel laag vuur smelten. Blijf erbij, het mag niet gaan bruisen of warm worden, alleen smelten. Schenk dit al kloppend bij het ei mengsel. Voeg dan de citroenrasp, bakmeel, kaneel en de vanillesuiker toe en klop of schep even snel door. Als laatste meng je de melk erdoor. Schep de appels door het beslag en stort dit vervolgens in de springvorm. Bak de taart in het midden van de oven in ongeveer 55 minuten goudbruin en gaar. Laat daarna goed afkoelen. Bestrooi eventueel nog met poedersuiker voor het serveren.

+Mirjam Keukengeheim

In English: for a large cake (10 people), 24 cm

1 organic lemon
4 apples
3 eggs
180g sugar
100g butter
200g self-raising flour
1 teaspoon ground cinnamon
1 tablespoon of vanilla sugar
200 ml milk (I used goat’s milk)
Some icing sugar for dusting

Also needed, greased baking tin of 24 cm, greased parchment paper on the bottom.

Grate the rind of the lemon and squeeze the juice out. Peel the apples, cut them into wedges and remove the core. Cut the wedges into thin slices and put them in a bowl. Mix the sliced apples with the lemon juice (preventing discolour).
Preheat your oven to 180 degrees. Break the eggs into a bowl and whisk with the sugar (I use my freestanding Kitchenaid, a mixer or food processor will also do) until the sugar has dissolved and you have a light and fluffy pale cream. Meanwhile, melt the butter on very low heat. Stay tuned, it should not be rushing or get hot, it should only melt. Pour the butter to the egg mixture while beating. Followed by the lemon zest, flour, cinnamon and vanilla sugar and whisk or spoon through quickly. Finally, mix in the milk. Spoon the apples into the batter and pour or scrape it into the tin. Bake the cake in the middle of the oven for about 55 minutes until golden brown. Allow to cool completely. Dust with icing sugar before serving.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.