Pompoen Salade Caprese

Pompoen salade caprese met scamorzaEen echte hartenwarmer, deze herfst salade van geroosterde pompoen, met chilivlokken. Een recept van Valli Little, zij schrijft kookboeken voor oa Delicious. Magazine. De recepten zijn kenmerkend door het gebruik van ferme smaken, maar altijd in balans. Ik ben fan! Neem nu deze salade, geroosterde pompoen met gebakken scamorza. Het was überhaupt even zoeken naar een scamorza, maar uiteindelijk heb ik er een gevonden, in Groningen. Maar, ik had hem ook kunnen bestellen bij Jansma, hier aan de overkant in het dorp. Dan was hij vast nóg lekkerder geweest, want van Oro Bianco uit Opende. Mozzarella én scamorza van Nederlandse buffels, naar Italiaans recept. Hun mozzarella is echt de beste! Scamorza wordt ongeveer op dezelfde wijze bereid als mozzarella. Alleen wordt er tijdens het productieproces meer vocht ontrokken. In tegenstelling tot mozzarella, wordt scamorza enige tijd in een pekelbad gedompeld om daarna te worden opgehangen om te drogen. Hierdoor zal het korstje stevig worden en krijgt het kaasje iets meer pit. Naarmate de scamorza ouder wordt, wordt de smaak intenser. Ik gebruikte een scamorza affumicata. Deze is gerookt in de rookoven en heeft een heerlijke, intense rooksmaak. En dat nu juist voegt die extra twist toe.
Als je niet aan scamorza kunt komen, neem dan mozzarella, maar bak deze niet! Daarvoor is het te zacht.

Als hoofdgerecht is het voldoende voor 4 personen. Dat deden wij, en dat is uitstekend bevallen. Je kunt de salade ook als bijgerecht serveren, dan is het voldoende voor 6-8 personen.

1 flespompoen, in dunne parten, je kunt de schil laten zitten
120 ml olijfolie
1/2 tl chilivlokken (pul biber, turkse chili vlokken, zijn minder heftig)
75 gr bloem
2 scamorza’s in plakjes
250 gr wilde tomaatjes
2 el balsamico azijn
1/2 bos basilicum, alleen de blaadjes

Ook nodig: bakplaat met papier bekleed.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Schil de parten pompoen op de bakplaat en sprenkel er 2 el olie over. Bestrooi met de chilivlokken, zeezout en versgemalen peper en rooster ze in de oven in 20-30 minuten gaar. Zorg er voor dat ze nog wel een bite hebben.
Doe de bloem in een klein bakje en haal je plakjes scamorza daar doorheen en schud het teveel aan bloem er af, zodat er een dun laagje bloem achter blijft. Verhit 2 el olijfolie in een grote koekenpan op middelhoog tot hoog vuur en bak de helft van de plakken in 1 minuut per kant goud bruin. Houd ze in de oven warm. Bak de rest van de scamorza op dezelfde manier in nog 2 el olijfolie (als dat nodig is). Leg de plakken pompoen en scamorza op een plank of schaal en voeg de tomaten toe. Besprenkel ze met balsamico en misschien nog een drizzle goede groene olijfolie. Bestrooi vlak voor serveren met de basilicum blaadjes.

Bij mij ging de scamorza tóch lopen tijdes het bakken in de pan. Het kon de pret verder niet drukken, maar hou er rekening mee dat het kan gebeuren. Geen paniek, gewoon omdraaien als het bruin is en over je salade draperen. Ziet er heel charmant uit, echt waar!

+Mirjam Keukengeheim

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.