Gekonfijte citroenen

keukengeheim gekonfijte citroenen recept Vandaag een recept om de planken in je voorraadkast op te vullen! Je kunt gekonfijte citroenen natuurlijk kopen in de Marokkaanse of Midden-Oosterse winkel, vaak zitten ze in plastic emmertjes. Maar wat is er nu leuker dan ze zelf inmaken! De smaak en structuur van de citroen verandert door de toevoeging van het zout. De schil wordt zacht en de smaak gerijpt, zoutig met een hint van citrus. Het vruchtvlees daarentegen wordt zout-bitter, niet lekker. Dat gebruik je dan ook nooit, je gebruikt alleen het mooie, gladde schilletje. Ik gebruik ze bijvoorbeeld in mijn geroosterde bloemkool linzen salade. Het is geen moeilijk klusje. Je hebt er wel wat geduld voor nodig. De citroenen moeten namelijk een aantal weken staan. Daar gaan we:

Ingrediënten (voor 2 potten):

  • 10 citroenen
  • Grof zeezout
  • Oranjebloesemwater (eventueel, mag je ook achterwege laten)

Ook nodig: 2 potten met deksel (of weckpot)

Snij de citroenen kruislings in, maar niet doormidden. Doen in elke citroen een flinke lepel grof zeezout en vul twee passende, schone, uitgekookte potten met de citroenen. Ze moeten een een beetje klem zitten. Als je oranjebloesemwater wilt gebruiken, voeg je dat nu toe. Draai de deksel op de potten (of sluit als je een weck pot gebruikt). Bewaar koel en donker en voeg na een paar weken, als er wat vocht in de potten ontstaat, nog een scheut oranjebloesemwater (of citroensap als je dat niet gebruikt) toe. Laat nog een paar weken staan. De citroenen komen uiteindelijk helemaal onder het vocht te staan en zijn dan houdbaar. Weliswaar geen jaren, maar zeker een aantal weken.

+Mirjam Keukengeheim

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.