Gevuld speculaas

Keukengeheim gevuld speculaasDe buiten temperatuur bereikt dit weekend (in oktober!) nog met gemak de 21 graden, maar ik hou mij bezig met winterse zaken. Gevuld speculaas! En dan het liefst een soort die iets minder suiker en meer smaak en bite bevat dan die kleffe hap uit de winkel. Het blijkt niet zo heel ingewikkeld te zijn en het gebruik van dadels in plaats van alleen maar suiker in de spijs, blijkt ook in dit recept weer uitstekend te werken. Het is wel wat kruimelig, maar de smaak echt heel goed. Nogmaals: vergeet de speculaas gevuld met bonenpasta met amandelsmaak uit de supermarkt (of loop nog 1 keer naar het schap en kijk achterop de verpakking wat er eigenlijk allemaal in verwerkt is …) en begin opnieuw met deze versie van gevuld speculaas.

Voor het speculaas:

275 gr spelt of tarwebloem
25 gr amandelmeel
75 gr kokosbloesemsuiker
150 ml kokosolie
25 gr speculaaskruiden
1 theelepel vanille extract
75 ml amandelmelk
1 tl kaneel
2 tl wijnsteenbakpoeder

Voor het amandelspijs:

200 gr blanke amandelen
175 gr dadels
Kneepje citroensap
rasp van een halve citroen

Ook nodig: keukenpapier, bakplaat, keukenmachine

Meng voor de speculaas in een grote kom (of gebruik de kom van je keukenmachine, gebruik de platte menghaak) bloem, amandelmeel, kokosbloesemsuiker, speculaaskruiden, kaneel en wijnsteenbakpoeder.
Smelt in een apart pannetje de kokosolie. Doe dit dan bij de droge ingrediënten, samen met het vanille extract en amandelmelk. Kneed het deeg kort. Haal het deeg uit de machine en doe het in aluminiumfolie en laat minimaal 2 uur rusten in de koelkast. In de tussentijd maakte ik ook alvast de amandelspijs, dan is het later een kwestie van afmaken. Doe de amandelen in de keukenmachine en maal fijn. Voeg dan de dadels en citroensap/rasp toe en maak er één geheel van. Maak er een bal van en rol in folie. Laat dat op het aanrecht liggen.

Verwarm de oven voor op 175 graden.
Verdeel het speculaasdeeg in 2 stukken en leg die alvast op de bakplaat op twee aparte stukjes ingevet bakpapier. Maak hiervan 2 gelijke plakken van ongeveer 2 cm dik. Ik gebruik geen deegroller, maar gewoon mijn handen/handpalmen om het deeg uit te duwen in de gewenste dikte/breedte. Laat ruimte tussen de twee plakken. Deze plakken mogen 15 minuten in de oven. Rol je amandelspijs alvast uit in dezelfde vorm als je speculaas, en leg terug op je aluminiumfolie. Zorg dat het niet uitdroogt. Leg er even een doek overheen of zo.
Haal de twee plakken speculaas uit de oven en verdeel het amandelspijs over één plak. Leg voorzichtig op het speculaas en druk licht aan. De speculaas is heel brokkelig! Leg heel voorzichtig de andere plak speculaas bovenop de plak met het spijs en druk hier wat halve amandelen in. Is heet! Maar omdat de plakken op afzonderlijke stukken bakpapier liggen, moet het niet al te ingewikkeld zijn. Bestrijk de bovenkant nog met wat los geklopt ei. Bak nog even in de oven tot het mooi goudbruin is (nog eens ca. 20 minuten).
Let op, mijn oven is de jouwe niet … de baktijd verschilt per oven. Kijk tussendoor regelmatig hoe het gaat. Het kan zijn dat het bij jou iets korter of langer moet bakken.

Enjoy!

+Mirjam Keukengeheim

 

 

2 Replies to “Gevuld speculaas”

  1. Lieve Fem, wijnsteen bakpoeder is een natuurlijke versie van de “gewone” bakpoeder. Kun je dus vervangen door jouw eigen bakpoeder. En ja, kokosbloemsuiker is de wat bruine suiker uit de bloem van de kokos. Ook die is te vervangen door andere suikers, uiteraard. Het is echt erg lekker! Ready, steady .. bake!

  2. Lieve Mir, wat is in godsnaam wijnsteen bakpoeder, want ik weet zeker dat als ik hier vraag om “winestone baking powder” ze me aankijken of ik niet goed ben. Kan dit vervangen worden door gewone bakpoeder? En kokosbloem suiker, is dat coconut sugar gewoon? Recept klinkt heerlijk, zou het garage willen proberen .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.