Rijsttaart met ratatouille en mozzarella

Keukengeheim rijsttaart met ratatouille en mozzarellaKeukengeheim is op reis naar de Salone del Gusto in Turijn maar kan het niet laten om een lekker Italiaans recept met jullie te delen. Van de zomer kocht ik in Italië een leuk kooktijdschrift, de Sale & Pepe. Er stond op de voorkant een prachtige crostata di riso waarvan ik zeker wist dat ik die een keer wilde maken. Een aantal weekenden geleden was het zo ver en heb ik hem, met dank aan google translate en mijn eigen gevoel, weten te maken. En hij was heerlijk!
De bodem wordt mooi krokant, maar blijft wel zacht en smeuïg van binnen. De zacht zure vulling met de romige mozzarella maakt dat hij goed in balans is qua structuur en smaak. Het is een leuke afwisseling op de “gewone” taartbodem van bladerdeeg of bloem. Met de vulling kun je natuurlijk ook variëren.

Voor de bodem:
200 gr arborio rijst
40 gr geraspte parmezaanse kaas
30 g geraspte pecorino
12 groene olijven (ontpit en in stukjes)
3 eitjes (doe er eerst 2 bij en kijk hoe de samenstelling wordt, het mag niet té nat zijn, het moet de boel bij elkaar houden)

Voor de vulling:
1 lila of tijger aubergine in blokjes
2 kleine courgettes door de helft en in een stukjes
2 uien rood of roze in partjes
100 gr gemixte tomaatjes
200 gr burrata, of een mooie rijpe mozzarella
olijfolie

Ook nodig: taartvorm (met losse bodem) 23 cm of langwerpig, bakpapier en steunvulling

Begin met de bodem, kook daarvoor de rijst beetgaar en spoel direct koud onder stromend water. Doe dat minimaal voor 1 minuut om het kookproces in de rijst te stoppen. Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een taartvorm van 23 cm, of nog leuker, een langwerpige taartvorm in met boter of olie. Doe de afgekoelde koude rijst in een kom en meng daar de de losgeklopte eieren, de groene olijven, pecorino en parmezaanse kaas (als je geen pecorino kunt vinden of in huis hebt, werkt het ook met rond de 70 gr parmezaanse kaas) en wat zout en peper naar smaak door heen en meng goed. Doe het mengsel in de ingevette taartvorm en druk met je handen stevig aan en goed in de hoekjes. Er moet een taartbodem ontstaan. Als dat stevig zit, leg je er een vel bakpapier overheen en vul je de ruimte in het midden op met een steunvulling (gedroogde bonen bijvoorbeeld). Bak de bodem in de oven voor 20 minuten. Haal de vorm dan uit de oven en verwijder de steunvulling en het papier en zet de vorm weer terug in de oven voor nog eens 15-20 minuten.

Als je de bodem in de oven hebt staan kun je starten met je vulling. Verhit 4 eetlepels olijfolie in een pan en bak daarin de aubergine voor 6-7 minuten. Schep uit de pan op een bord en zet op zij. In dezelfde pan verhit je opnieuw een klein beetje olie en daarin zet je eerst je ui aan voor een minuut, waarna je de courgettes toevoegt en dit zo’n 3-4 minuten bakt. Voeg de aubergine opnieuw toe en geef het nog een paar minuten. De groenten moeten gaar zijn!
Als de bodem nog een minuut of 5 te gaan heeft, voeg je je tomaatjes toe (laat ze heel, voor een rustiek effect).
Je bodem is nu klaar en kan uit de oven. Beslis nu of je de taartbodem uit de vorm wilt halen óf dat je hem in de vorm laat zitten en daar uit serveert. Als de vulling er eenmaal op zit, wordt het lastiger om hem netjes uit de vorm te krijgen. Schep je vulling op de bodem en verdeel de burrata of mozzarella over de taart.

Ik serveerde de taart met een radicchio salade met wat ricotta en bressaola (laat die laatste weg als je het een vegetarisch gerecht wilt laten zijn) met een dressing van wat citroen, olijfolie en een goede balsamico.

Buon appetito!

+Mirjam Keukengeheim

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.