Bolussen met pecan karamel

bolussen keukengeheim
Dat ik een fan ben van de kookboeken van Yvette van Boven is voor niemand meer een geheim. In de Delicious van november werden er zes pagina’s gewijd aan haar nieuwe kookboek dat nu in de winkels ligt HomeBaked. Een boek vol met verleidelijke baksels. Ik deel graag een recept met jullie. Een basis zoet brooddeeg, wat je kunt vullen, versieren, smaak geven met wat je maar wilt. In dit recept met een heerlijke vulling van botercrème en een pecan karamel topping. Het is geen “licht” brood. Ik ben maar gestopt met het tellen van de grammen boter die in dit recept zijn verdwenen. Maar lekker!!! Niet te weerstaan!!

Daar gaan we voor de basis gebruik je zoet brooddeeg. Daarmee kun je ook eerst aan de slag.

125 ml lauwwarme melk (ik gebruikte geit)
2 tl gedroogde gist
50 gr fijne kristalsuiker
2 eitjes, losgeroerd
375 gr bloem
120 gr boter, in blokjes van 2×2 cm op kamertemperatuur en wat extra voor bestrijken.

Klop in een mengbeker de melk met de gist en 1 el van de suiker door elkaar. Laat 10 minuten rusten tot het schuimt (de gist is dan actief). Klopt de eieren er door.
Meng intussen bloem met 1/4 tl zout en de resterende suiker in een keukenmachine. Voeg het gistmengsel toe en mix tot je een samenhangend deeg krijgt. Voeg terwijl de motor draait de boter blokje voor blokje toe, tot je een zacht en kleverig deeg krijgt. Als je geen keukenmachine hebt, mix dan het bloem- en gistmengsel in een kom tot een samenhangend deeg. Brengt dit over op je werkvlak en kneed de boter blokje voor blokje erdoor. Voeg zo nodig wat extra bloem toe als het deeg te plakkerig is. Kneed het deeg nog 3-4 minuten door tot het glad en zacht is.
Laat de machine draaien voor 3-4 minuten en kneed het deeg glad. Leg het in een ingevette kom en kwast het in met wat gesmolten boter. Dek af. Laat op een warme plek 1 uur rijzen tot het volume verdubbeld is.

Dan de vulling:

50 gr rozijnen, fijngesneden
2 tl cognac
100 gr boter op kamertemperatuur
70 gr donkerbruine basterdsuiker
2 tl kaneel
1 tl kruidnagelpoeder
1 x de basis voor zoet brooddeeg
150 gr pecannoten, geroosterd, grof gehakt
1 ei losgeroerd

Karamel:

120 gr boter
100 gr donkerbruine basterdsuiker
125 ml slagroom
2-3 el golden syrup (ik gebruikte esdoorn siroop)

Ook nodig: ovenschaal van 28×18 cm of een ronde ovenschaal van 24 cm ingevet.

Schep in een kom de rozijnen met de cognac om. Laat 10 minuten staan. Klop intussen in een andere kom de boter en suiker met de kaneel en kruidnagel met een mixer tot een romig mengsel. Klop het rozijnenmengsel er door.
Verwarm voor de karamel de boter met de suiker, slagroom, siroop en 1/2 tl zeezout in een steelpan met dikke bodem 3 minuten op matig vuur tot de suiker is opgelost. Breng aan de kook en laat op matig tot laag vuur 6 minuten inkoken. Haal van het vuur af.
Haal je deeg uit de kom en leg op een licht met bloem bestoven werkvlak. Rol het deeg uit tot een lap van 30×40 cm en leg het neer met de lange kant naar je toe. Verdeel het rozijnenmengsel er over, maar laat aan de lange kant het verst van je af een rand vrij van 2 cm. Rol het deeg van je af op tot een stevige rol. Snijd de zijkanten bij. Snijd de rol in 12 dikke plakken.
Schenk de helft van de karamel in de ingevette ovenschaal. Strooi tweederde van de gehakte pecannoten er over. Schik hierop de opgerolde deegplakken. Laat afgedekt op een warme, tochtvrije plek 40-50 minuten narijzen tot het volume is verdubbeld. Verwarm intussen de oven op 180 graden.
Roer in een kommetje het ei los met 1 tl water en bestrijk de broodjes ermee. Bak in 15 minuten goudbruin, dek af met aluminiumfolie en bak nog eens 15 minuten, tot ze hol klinken als je er tegen tikt. Verdeel de rest van de karamel en noten er over en laat afkoelen.

Zoals ik mijn bericht begon kun je dit deeg verrijken met tal van smaken, hier onder vier variaties. De ingrediënten voeg je toe aan het bloemmengsel waarmee je het deeg maakt.

vanilledeeg: voeg aan het bloemmengsel 1/2 tl fijngeraspte citroenschil en het merg van 1/2 vanillestokje toe
sinaasappeldeeg: voeg aan het bloemmengsel 1/2 tl fijngeraspte sinaasappelschil toe
chocoladedeeg: gebruik slechts 340 gr bloem en voeg 30 gr gezeefde cacaopoeder toe
kruidig deeg: voeg 1/2 tl fijn geraspte sinaasappelschil en 1/2 tl gemalen kardemom toe

Fijn weekend!

+Mirjam Keukengeheim

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.