Japanse Makreel

Japanse MakreelDe Japanse keuken is een verfijnde keuken waarvan ik erg hou.  Geen overbodige ingrediënten, alleen pure smaken op het bord. Het is niet altijd makkelijk om het noorden van het land Aziatische restaurants te vinden die voldoen aan mijn verwachtingen. Hoe fijn is het dan als je het gewoon zelf kunt maken, in je eigen keuken. Dit is een goed voorbeeld van een heel gemakkelijk recept waarmee je gegarandeerd succes hebt. Enige voorwaarde voor succes: zorg ervoor dat je hele verse vis koopt bij een goede visboer.

Ingrediënten voor 4 personen:

4 makreel filets (vraag je visboer)
1 dl soja saus
1 dl mirin (zoete rijstwijn)
1 cm verse gember (geraspt)
1 teentje knoflook (geraspt)
1/2 rode peper, heel fijn gesneden
el kokosolie om in te bakken

erbij:
4 flinke handen wilde spinazie, gewassen, gedroogd en ontdaan van stelen
200 gr verse wilde paddestoelen (shi-takes, eekhoorntjesbrood, cantharellen)
1 el soja saus
1 el gomaiso (mengsel van zout en sesamzaadjes)

Maak in een kommetje een mengsel van alle ingrediënten behalve de makreel en de kokosolie. Zet een koekenpan op het vuur, waarin je visjes precies passen, en verhit daarin de kokosolie. Bak je makreel eerst op de kant zonder vel (ongeveer 1 minuut) en draai de visjes vervolgens om en bak ze nog ongeveer 3 minuten op de huidkant. Controleer steeds de garing, té gaar is niet lekker, bij geen enkele vissoort. Voeg vervolgens als de visjes bijna gaar zijn het soja/mirin mengsel toe en kook op hoog vuur even in. Op het moment dat je dat doet wok je de spinazie en paddenstoelen snel en laat de spinazie slinken, meer is niet nodig. Voeg een scheutje soja saus toe en zet het vuur uit.

Dresseer op een voorverwarmde borden. Begin met een plukje spinazie en leg daar een visje overheen. Lepel nog wat van de saus uit de pan over je gerecht heen en doe de rest van de saus in een bakje. Je kunt dit op tafel zetten als er mensen zijn die nog wat saus willen, dan kan dat. Bestrooi het geheel met wat gomaiso.

Eventueel kun je ook nog wat voorgekookte noodles aan je spinazie toevoegen tijdens het wokken voor wat extra koolhydraten. Of gebruik rettich in plaats van spinazie, lekker knapperig en weer een heel andere smaakbeleving.

Enjoy!

+Mirjam Keukengeheim

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.