Scandinavisch bij Bøg in Den Haag

Window BogVorig weekend at ik met mijn vader bij Bøg, een nieuw (3 maanden open) Scandinavisch restaurant in de hippe Prinsestraat van Den Haag. Dit naar aanleiding van de lovende pollepel recensie in de Haagsche Courant (ja, ik weet dat het AD heet tegenwoordig, maar ik blijf het gewoon lekker de Haagsche Courant noemen). Aangezien ik zeer goede herinneringen koester aan de Scandinavische keuken, leek me dit de moeite waard om eens te proberen. Het restaurant heeft geen website, maar een Facebookpagina en om er te kunnen reserveren moet je even bellen. Geen reserveringssite, gewoon ouderwets de telefoon erbij en contact maken met de ander aan de andere kant van de lijn. Dat is een tijd geleden dat ik dat heb gedaan voor een restaurant reservering, maar het bevalt me. Erik aan de andere kant van de lijn is rustig en noteert onze aanstaande komst in de agenda.
Vrijdag was het dus zover, om 18.30 hadden we een tafel en daar waren we ineens, in Scandinavische sferen. Prachtig pand, mooie kleuren, dito vloer meubilair en de kunst aan de muur … Bøg is een lust voor het oog. Ze raken de juiste toets met verlichting. En de akoestiek, die is ook prima! Daarover las ik in vorige recensies nog al wat commentaar. Ik zie van die speciale panelen aan het plafond, dus die zullen helpen om het omgevingsgeluid te reduceren.

Interieur BogKeukengeheim Menu en Sfeer Bog

De kaart. Bøg biedt twee menu’s, één vegetarisch en één vis/vlees menu. Pap en ik besluiten om voor het vis/vlees menu te gaan. Als aperitief bestel ik een glas champagne ( 9 euro). Aan de prijs denk ik meteen. Maar, dat moet dan ook gezegd, het is een mooie champagne met zachte fijne bubbel. Er wordt een schaaltje met met drop gelakte amandelen neergezet, een heerlijke intense smaakbeleving. De drop en salmiak, gaan we vanavond nog vaker terug zien. Of we tafelwater willen, wordt niet gevraagd. Het bestek voor de avond staat in een mooie koperen doos op iedere tafel. We worden meteen verwend met verrassende amuses. Als eerste komt er – op het eerste gezicht – een kerststukje op tafel met dennenappels en daartussen bevinden zich de meest heerlijke hapjes. Een krokantje van kippenhuid en één van lijnzaad en een stukje rendiermos met paddestoelenpoeder. Nooit geweten dat je dit mos ook kon eten. Het is allemaal subtiel van smaak. Dan volgt een bordje met gravad duck, gedroogde biet en knäckebröd met een stukje gerookte heilbot en een dillecrème. Gravad duck is een rauw stukje ingelegde eend met (weer) een droppoeder (lekker), de gedroogde biet is wat stug, maar wel goed van smaak, en de gerookte heilbot is super zacht en mooi gerookt, niet té, de dillecreme brengt de rooksmaak mooi in balans.

amuses bog

We beginnen het menu met een bordje met langoustine, die is perfect gegaard. Eronder vind ik flinterdun gesneden rauwe langoustine en heel klein gesneden knapperige radijs, augurk en wat cress. Ook hier wordt een crème van dille bij geserveerd. Ik smul van dit gerecht. Nu ben ik sowieso al fan van alles wat tot de kreeftachtigen behoort, maar dit is geweldig. Al zou dit het enige gerecht zijn wat ik deze avond zou krijgen, dan was ik al meer dan dik tevreden. Het belooft veel goeds, dat stemt mij blij. Erbij drink ik nog mijn champagne.

vis Bog

Bij het volgende gerecht drink ik een glas wit, Entre deux Mers (6 euro). Een mooi glas witte wijn wat het prima doet bij het gerecht, een stukje perfect gegaarde griet met een crème van boerenkool en ook een daadwerkelijk blad boerenkool. Heerlijk, mooie nootmuskaatachtige smaak proef ik. Op de griet ligt wat kalfskrokant en er wordt een kalfsjus bij geserveerd. Heerlijk gerecht! Mooie ziltige smaken die in balans worden gebracht door de zachte vis.

Ons hoofdgerecht bestaat uit een stukje geglaceerde procureur (varkensvlees), pastinaak gedroogd als een krokantje bovenop het gerecht en een gestoomd stukje, kleine paddenstoeltjes en een jus waarin ook weer de paddestoelen terug komen. Op de pastinaak ligt ook weer wat droppoeder. Mooi zacht vlees, met een bite, echt procureur. De pastinaak combineert mooi bij het varkensvlees. Niets op aan te merken, lekker!
Ik drink er een glas Pratello Torazzo uit 2012, mooie elegante rode wijn die het mooi doet bij mijn stukje varkensvlees (8 euro), ik ben heel enthousiast over deze wijn. Topglas!

Vlees en toet Bog

En dan de toet. Voor mij altijd een lastige, omdat ik niet zo van de toetjes ben (in restaurants dan). Maar deze doorstaat de proef met glans! Toptoet!
Een prachtig vers gedraaid bietjesijs wordt begeleid door schapenyoghurt, een bosbessen mouse en het geheel ligt op krokant mout. Heel verrassend en helemaal in balans qua smaken. Zoet, krokant, zuur, aards.

Al met al hebben we meer dan uitstekend gegeten bij Bøg. Toen we arriveerden was de zaak nog zo goed als leeg, maar uiteindelijk zijn alle tafels (op één na) gevuld. De bediening is goed, vriendelijk, toegankelijk. Als het later op de avond drukker wordt en ik toch echt wel behoefte krijg aan een glas water, blijft dat uit. Het zal de drukte zijn, maar wel jammer.
Ik reken uiteindelijk € 127,00 euro voor zijn tweeën af. Het valt mij op dat de wijnen aan de prijs zijn. Er is een gast die vraagt naar aquavit, ik begrijp dat wel, maar dat is helaas niet in huis. Voor een Scandinavisch restaurant zou dat wel een mooie aanvulling op de kaart zijn. En áls je het dan toch doet, neem dan de dille aquavit, die is echt zó lekker en zacht. Ik heb nog heimwee naar een Kopenhaags restaurant, en echt niet alleen omdat het smörrebröd er zo goed was!

Bøg is wat mij betreft een absolute aanwinst voor Den Haag, nog maar 3 maanden bezig en al zo populair, waar moet dat naartoe? Chapeau, het valt niet meer vernieuwend te zijn in een stad waar iedere week nieuwe restaurants hun deuren openen. Ik kom zeker terug, dan ga ik het vegetarische menu proberen!

+Mirjam Keukengeheim

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.