Kerst borrelhappen; Feta olijvencake en hoisin gehaktballetjes

Nu de kerstdagen met rasse schreden dichterbij komen wil ik graag twee fijne recepten met jullie delen die iedere kerstborrel nog een stuk gezelliger maken. Beide recepten zijn van de hand van Yvette van Boven en kunnen naar believen worden aangepast als er ingrediënten in zitten waarvan je niet zo houdt. De cake blijft – ondanks het gebruik van de zware ingrediënten – echt erg mooi luchtig van structuur. Heel verrassend een hartige cake. De balletjes zijn hartig, zoet, pittig en niet te weerstaan!Serveer ze in een mooie schaal met nog wat extra gehakte koriander en het is het middelpunt van jouw feesttafel.

IMG_0736

Feta & Olijven cake

225 gr zelfrijzend bakmeel
100 ml olijfolie
100 ml witte wijn
150 gr feta, in blokjes
250 gr gemengde olijven, zonder pit, uitgelekt (ik gebruik bij voorkeur de kleine zwarte taggiase olijven en groene stevige vlezige)
3 eitjes
100 gr parmezaanse kaas geraspt
zwarte peper uit de molen

Ook nodig: cakevorm

Verwarm de oven voor op 160 graden. Meng alles goed en snel tot een glad beslag en giet het in een goed ingevet cakeblik. Schuif voor 45 minuten in de oven.

Je kunt deze cake heerlijk bij een goed glas wijn of bier nemen of serveren bij een soep of salade. Top recept wat mij betreft. En zoals gezegd, varieer gerust en voeg iets toe. fijngehakte pepertjes, geroosterde paprika in plaats van olijven, blauwe kaas in plaats van feta.

IMG_0738

Hoisin gehaktballetjes
hapje | ± 20 ballen

500 g runder- of lamsgehakt
1 eidooier
4 el hoisin saus (Oosters schap in de supermarkt of de toko) + 5 el extra voor garnering
1 tl vers geraspte gemberwortel
1½ el mosterd
2 el ketjap
1 bosje munt (±20 g), fijngehakt en wat blaadjes voor de garnering
1 bosje koriander (±20 g), fijngehakt en wat blaadjes voor de garnering
± 75 g vers broodkruim, panko of paneermeel
zwarte peper uit de molen en evt. zout
ook nodig: cocktailprikkers en een ingevette bakplaat

Voorbereiden (kan ½ dag van tevoren)
Kneed alle ingrediënten door elkaar. Voeg wat meer hoisin saus toe als het te droog is of wat meer broodkruim als het te nat is. Rol er ± 20 ballen van ter grootte van een golfballetje. Dek af en bewaar gekoeld tot gebruik. Houd ongeveer 4 eetlepels hoisin saus en wat verse kruiden apart.

Bereiden (begin 3 kwartier van tevoren)
Verwarm de oven voor op 180 °C. Leg de ballen op een ingevet bakplaat en bak ze in ± 20 min. gaar. Laat ze een beetje afkoelen en doe ze dan over in een grote kom. Schep de achtergehouden hoisin saus erover en schud de kom zodat alle ballen een laagje saus krijgen.Leg ze een voor een op een mooie schaal, steek er prikkers in en bestrooi met de overgebleven verse kruiden.

Warm of koud, dat dondert niet, ze zijn altijd lekker! En wil je deze ballen upgraden naar een hoofdgerecht? Roerbak dan wat lekker groenten en serveer er een kommetje rijst bij, ook helemaal fijn. Multi inzetbaar deze ballen.

Happy days!

+Mirjam Keukengeheim

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.