Witte chocolade gember cheesecake met cranberry gember topping

Witte chocolade cheesecake keukengeheimWat is een kerst zonder een goed toetje of iets lekkers bij de koffie? Geen kerst! Dus hier een recept om deze dagen nog wat extra feestelijkheid te geven. De smaken van deze kersttopper zijn echt heel erg goed en aanvullend aan elkaar. De cheesecake niet te zoet en de frisse topping brengt het geheel echt erg mooi in balans. Ik ben er erg tevreden over.
Het is geen hele hoge cheesecake, maar een lage waar je beschaafde puntjes uit kunt snijden die het als toetje ook leuk doen. Ik vind de verhouding bodem en vulling nu ook goed, maar dat is heel persoonlijk. Als je zelf graag een hele dikke laag vulling hebt, dan moet je de hoeveelheden voor de vulling verdubbelen. Met de gember zou ik iets minder enthousiast zijn, maak daar 6 bolletjes van en geef hem iets meer tijd in de oven, dan zit je altijd goed. De topping van cranberries is natuurlijk rood, als je dat meteen als hij afgekoeld is al op de cheesecake schept, kan het zijn dat de rode kleur wat door trekt. Als je dat niet wilt, schep de topping er dan vlak voor je de taart presenteert er bovenop, dan hou je een maagdelijk witte taart met een vuurrode kerst topping.

Dus, een mooi taartje dat je er bij de kerstdagen prima bij kunt hebben, niet te machtig, je hebt er altijd wel een gaatje voor over. Je snijdt ongeveer 8 puntjes uit deze taart.

Ingredienten:

Voor de bodem:
50 gr boter, plus extra om in te vetten
25 gr pure chocolade in stukjes
150 gr tarwebiscuits, geplet

Voor de vulling:
150 gr witte chocolade in stukjes
200 gr volvette roomkaas
80 ml crème fraiche
1 scharrelei
1 theelepel vanille-extract
4 bolletjes stemgember (uit een potje), fijngehakt

Ook nodig, kleine springvorm van 20 cm diameter, bakpapier, vuurvaste kom

Verwarm de oven voor op 170C. Vet de bodem van de springvorm in met boter, en bekleed vervolgens met bakpapier.
Voor de bodem smelt je de boter en de chocolade in kleine steelpan op een laag vuur tot alles gesmolten is en een geheel is. Doe de geplette koekjes in een schaal en roer daar het boter chocolademengsel doorheen. Breng het mengsel over in de springvorm en druk stevig aan met behulp van je knokkels. Zorg ervoor dat de gehele bodem bedekt is met een gelijkmatige laag. Zet de springvorm weg in de koelkast totdat je hem weer nodig hebt.

Nu de vulling. Zet op een pan zacht kokend water een hittebestendige kom en doe daar de witte chocolade in. Laat deze smelten en roer af en toe met een spatel. Zorg er voor dat de kom het kokende water niet raakt! De chocolade hoeft alleen te smelten, als je dat stadium bijna hebt bereikt, draai dan de hittebron uit. Als alle stukjes zijn opgelost en de chocolade loopt stromend van je spatel af, dan is het klaar. Zet apart. In de tussentijd meng je in een grote kom de roomkaas en crème fraiche tot een glad mengsel. Doe vervolgens het ei en het vanille extract erbij en klop volledig glad. Vervolgens roer je de warme witte chocolade door het roomkaas mengsel, gevolgd door de gehakte gember.
Haal nu de bodem weer uit de koelkast en giet de vulling er bovenop. Strijk glad met een spatel en probeer niet te knoeien aan de randen van de springvorm. Bak in de oven gedurende 40 minuten, of tot de taart stevig is aan de randen maar nog wel een wobbly in het midden.
Haal de cheesecake uit de oven en laat afkoelen. Je kunt de randjes voorzicht los snijden met een scherp mes. Maar laat de rand er omheen zitten! Hij mag nu volledig afkoelen en vervolgens, met de topping erop, in de koelkast tot gebruik.

Voor de cranberry topping:

125 gram verse cranberries
125 gram suiker
glas rode wijn (bijvoorbeeld Pinot Noir)
2 steranijs
2 kardemom peulen
1 ½ theelepel verse gember, geraspt

Doe de cranberries, suiker, rode wijn, steranijs en gember in een pan en breng aan de kook. Laat ± 10 minuten zonder deksel zachtjes koken (dan hou je ook nog wat structuur en hele cranberries in je topping). Verwijder de steranijs en kardemom en laat afkoelen. Tijdens het afkoelen wordt de compote gelei-achtig, maar niet heel stijf.

Als dit geen kerstplaatje is?? Enjoy! Happy days are here again.

+Mirjam Keukengeheim

2 Replies to “Witte chocolade gember cheesecake met cranberry gember topping”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.