Pavlova met romige yoghurt, peertjes en granaatappelpitjes

Merengue toetJe zou mij er onder mogen begraven .. onder deze hemelse modder. Wat is dit toch een heerlijke toet, en zo simpel. Een toet voor een groot gezelschap. Je geeft er minstens 8 personen een prachtige afsluiting van het diner mee!
De pavlova die ik maak is krokant van buiten en nog meeverend van binnen, “chewy” zo je wilt. Dat is ook waarom het een pavlova is en geen meringue. De toevoeging van maïzena zorgt voor die zachtere binnenkant. Ik heb al wilde plannen om door mijn volgende baksel gehakte en geroosterde hazelnoten te verwerken, eens kijken of ik de versie van Maison Kelder kan evenaren. Natuurlijk kun je allerlei toppings op deze bodem draperen, maar deze maakt wel dat er een mooi spel tussen zoet en fris ontstaat. In de zomer zou je hem ook met verse aardbei, frambozen, bessen of perziken kunnen maken, als afsluiter van een gezellige BBQ bijvoorbeeld.

De peertjes maakte ik al eerder in (vorig jaar), ze komen van een boom van de buurvrouw. Ze zijn geweldig gelukt, en zonder toevoeging van extra suikers. In plaats van wijn of port om ze in te koken, gebruikte ik een fles diksap (zonder toegevoegde suikers) appel, zwarte bes. Daarbij heb ik specerijen als steranijs, kaneel, kruidnagel en kardemom gedaan en wat citroenschil. Breng dat samen met de geschilde peertjes aan de kook en laat dat op een laag vuur een uurtje heel zachtjes pruttelen. Ik heb ze daarna in weckpotten gedaan, zodat ik er nu gemakkelijk van kon genieten.

Voor de pavlova heb je de volgende ingrediënten nodig:

250 gram fijne suiker (wit)
4 eiwitten
1 snufje zout
2 tl maïzena
1 tl witte wijnazijn

Voor de topping:

125 ml slagroom
2 tl vanillesuiker
6 el griekse yoghurt

Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een vlakke oven plaat met bakpapier en teken daar met behulp van een 23cm springvorm, met potlood, een cirkel op.
Klop de eiwitten en het zout in (de keukenmachine) een schone, vetvrije metalen kom, tot het zachte pieken vormt. Blijf kloppen en voeg eetlepel voor eetlepel de suiker toe.
Wanneer je een stevige schuim hebt, vouw dan de maïzena en azijn er doorheen met een vetvrije metalen lepel.
Schep het pavlova mengsel op de bakplaat binnen de cirkel. Met de ijzeren lepel kun je het wat gladder maken, zorg ervoor dat de bovenkant plat is, er moet nog van alles bovenop als hij zo meteen klaar is.
Zet het in de oven en breng meteen de oventemperatuur naar beneden, tot 150 graden. Bak de pavlova 1 uur. Na die tijd schakel je de oven uit, maar laat de deur dicht, en laat de pavlova in de oven afkoelen. Na een half uurtje mag je de ovendeur wel op een kiertje zetten. Zodra hij is afgekoeld, leg de pavlova dan voorzichtig op zijn kop op een bord, en trek het papier er voorzichtig vanaf. Keer weer om en zet opzij om volledig af te koelen op een bakrek. Als je het van te voren maakt, zorg dan dat je de pavlova als hij volledig is afgekoeld, verpakt in een plastic zak, zodat de buitenkant krokant blijft.

Klop de slagroom dik maar niet helemaal stijf. Schep de yoghurt daar doorheen totdat het goed is gemengd. Schep dat op de bovenkant van de pavlova. Verdeel er wat peren over en bestrooi met granaatappelpitjes.
Je kunt puntjes snijden en het op die manier op bordjes uitserveren.

Enjoy!

+Mirjam Keukengeheim

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.