Ovenschotel met aubergines, tomaten en cashewnoten

Aubergine tomaat cahewnoot ovenschotelIk mag graag recepten uitproberen, en wanneer een keuken nog niet heel bekend voor mij is, lees ik er veel over om inspiratie en kennis op te doen. Zo begin ik ook steeds meer swung te krijgen in de Indiase keuken, volgens de ayurvedische leer. Daar ligt een hele theorie aan ten grondslag, die heel interessant is, maar te ver voert om hier verder over uit te wijden. Bovendien weet ik er té weinig van om het echt goed over te kunnen dragen. Er zijn allerlei (kook)boeken over geschreven en ik kan mij wel vinden in wat ik er over lees. Maar, ik heb ook geleerd, dat door te luisteren naar je eigen lichaam je ook al een heel eind komt. Je vindt niet voor niets bepaalde dingen niet lekker, laat ze dan gewoon links liggen, ze passen niet bij je. Zo heb ik heel weinig met courgettes, en wat blijkt, ze passen niet bij mijn constitutie .. als ik dat had geweten 🙂

Naast dat deze ovenschotel op papier ervoor moet zorgen dat je spijsvertering goed op gang komt en het vuur zal aanwakkeren door het gebruik van de specerijen, is het vooral héél lekker!! Ik kookte er wat ronde zilvervliesrijst bij (ook met specerijen als kruidnagel, kaneelstokje, komijn, kardemom), en we aten er twee dagen met smaak van. Echt een heel fijn gerecht als je een dag geen vlees wilt, maar wel een voldaan gevoel.
Je hebt flink wat kruiden nodig, de meeste had ik in huis, maar ik kan me voorstellen dat dat niet voor iedereen zo is. Doe dus op tijd boodschappen. De asafoetida (duivelsdrek), maar ook de andere specerijen, is verkrijgbaar bij toko’s en ook online te vinden bij oa Pit&Pit.

Oké, daar gaan we, ingrediënten voor 4 personen:

2 aubergines
3 el kokosolie
5 tomaten
5 dl gezeefde tomaten (pakje)
5 dl volvette griekse yoghurt (of soja yoghurt)
1/2 kop cashewnoten (ongezout)

specerijen:
1 tl asafoetida
1 tl zwart mosterdzaad
1 tl komijnzaad
1 el geraspte verse gember
1/2 tl kaneelpoeder
1/2 tl kruidnagelpoeder
1 tl geelwortel (of, als je vers hebt, een duimpje geraspt)
1 tl garam masala
1 tl zwarte peper
zout
handvol basilicum blaadjes (vers)

Ook nodig: ovenschaal

Snijd de aubergines in plakken van 1/2 cm en leg ze in een vergiet en besprenkel met wat water en zout. Laat zo 1 uur staan. Door het zout zullen de bittere smaken uit de aubergine verdwijnen.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Leg een dubbel vel keukenpapier op je aanrecht en leg daar de eerste helft aubergine plakjes op. Leg er een dubbel vel overheen en dep droog. Verhit in een koekenpan kokosolie en bak de plakjes aubergine half gaar. Zet ze apart op een bord.
Verhit ondertussen in een andere pan (of maak eerst je aubergines af en richt je dan op de saus) een eetlepel kokosolie en bak daarin de asafoetida, mosterdzaad, komijnzaad, verse gember, kaneelpoeder, kruidnagelpoeder en de cashewnoten. Laat dat even bakken. Voeg dan de gezeefde tomaten en de yoghurt toe en laat even pruttelen. Breng op smaak met geelwortel, de garam masala, de peper en een flinke snuf zout. Laat op een rustig vuur even pruttelen.
In de tussentijd pak je een ovenschaal en snijd je de verse tomaten in plakjes. Begin met een laag aubergines en leg daar de helft van de schijfjes tomaat bovenop, gevolgd door de helft van je basilicum blaadjes. Hier mag dan de helft van de tomatensaus overheen. Herhaal met nog een laag aubergine, tomaat, basilicum en saus. Zet de schaal in de oven en laat ongeveer een uur zachtjes garen.

Enjoy!

+Mirjam Keukengeheim

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.