Brood bakken zonder kneden

Niet kneden brood recept keukengeheimDe mensen die mij ook op Facebook volgen weet dat ik een nieuw project heb. Ik ben ongeveer een week geleden begonnen met een zuurdesem starter. Eigenlijk leek het me heel simpel .. twee soorten bloem (spelt en rogge in mijn geval) en een gelijke hoeveelheid water samen doorgeroerd in een weckpot. Een paar dagen omroeren op gezette tijden en na een aantal dagen begin je belletjes te zien. Dat is het moment waarop je de helft er vanaf haalt, en de starter gaat voeden. Weer met gelijke hoeveelheden bloem en water en omroeren. Het bubbelt er op los inmiddels, ik denk dat ik komend weekend voor het eerst kan gaan proefbakken met de desem. Ik ben zó benieuwd!

Maar afgelopen weekend maakte ik een brood waarbij kneden niet noodzakelijk is. Dat moet voor iedereen te doen zijn, lijkt me. Al ging het bij mij de eerste keer niet goed. Ik had het deeg te lang laten rijzen, waardoor de elasticiteit wel een beetje uit het deeg was en vervolgens kon ik hem niet uit mijn pan krijgen. Caspar (Slow Food mede-bestuurslid) had mij ook al eens enthousiast verteld over dit gemakkelijke brood dus ik ben na mijn fiasco bij hem te raden gegaan. Wat ging er mis?
Pan was niet heet genoeg, dacht Caspar, hij gebruikt zelf voor het bakken van zijn brood een römertopf. Nadat ik mijn eerste brood in vier stukken uit de pan heb moeten bikken, leek me dat sowieso een beter plan. Mocht het brood deze keer blijven plakken, dan hoefde ik mij in elk geval geen zorgen te maken over de bodem van mijn geliefde pan. In de kringloop vond ik er vervolgens dezelfde dag nog één voor een paar euro, dat moest een goed voorteken zijn.

Aldus heb ik zaterdagavond voor het slapen gaan mijn deeg zonder kneden klaar gemaakt, en kon ik zondagochtend meteen aan de slag. Nieuwsgierig?

400 gr bloem (ik deed meteen ambitieus met spelt- en roggemeel en geweekte speltkorrels, maar gewone tarwebloem voldoet uitstekend)
7 gr gedroogde gist (zakje)
1 tl zout
350 ml warm water
paar druppels rode wijnazijn en een bakpapiertje voor op de bodem

Ook nodig: gietijzeren pan, of römertopf

Als je op zondagochtend een broodje wilt bakken, begin dan de avond ervoor. Meng de bloem, en de gist even snel door elkaar in een kom en doe daar de zout bij en meng dat weer door elkaar. Vervolgens meet je in een maatbeker de 350 cl warm water af en voeg daar een paar druppels rode wijnazijn aan toe. Meng dat door je bloemmengsel, gewoon fluks, even met de hand tot het gemengd is en netaan bij elkaar komt. Dek je kom af met plastic folie (er moet geen lucht bij komen) en zet de kom vervolgens weg om 12 uur te rijzen.

Begin met het aanzetten van je oven op de heetst mogelijke stand, 250 graden, het liefst nog 10 graden hoger als dat kan. Zet ook je pan/römertopf in die oven. Die moet loeiheet worden.
Dan pak je het deegmengsel (dat is vrij slap) uit de kom op een met bloem bestoven aanrecht. Daar kneed je het even een paar keer goed door. As je oven en pan op temperatuur zijn, haal je de pan/römertopf eruit, leg een bakpapiertje op de bodem, en doe je het deeg er snel in. Deksel er weer op, en hup de oven in. Daar laat je de gesloten pan voor 30 minuten bakken, vervolgens bak je het brood nog 15 minuten zonder deksel.

Resultaat: een rustiek ogend en smakelijk broodje. Waar je naar believen natuurlijk noten, zaden, olijven, kruiden en rozijnen aan kunt toevoegen als je daar zin in hebt, of kunt variëren met bloem/meelsoorten. Heerlijke krokante korst en niet te zout, dat vind ik persoonlijk heel prettig.
Als je de slag eenmaal een beetje te pakken hebt garandeer ik je dat je ieder weekend zo’n heerlijk broodje op tafel tovert!

+Mirjam Keukengeheim

Hieronder een filmpje van Foodtube waar je ook even kunt zien hoe het in zijn werk gaat. Misschien wordt mijn site ooit nog zo fancy dat ik zelf filmpjes ga maken. Eigenlijk lijkt me dat wel heel erg leuk en iets om over na te denken.

2 Replies to “Brood bakken zonder kneden”

  1. Hoi, ik neem aan dat het 350 ML water is en geen 350 CL? Dat is namelijk 3,5 Liter….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.