Wâldbeantsjes in een Mexicaans jasje

Vrijdag middag was ik namens Slow Food Noord Nederland aanwezig bij de opening van “Leeuwarden, Hoofdstad van de Smaak 2015“. Een jaar lang aandacht voor eerlijk, puur en lekker eten uit de eigGreydanus WladbeantsjesSlow Food Noord Nederland – natuurlijk ook onze bijdrage aan zullen leveren.
Ik ontmoette die middag Tjalke Stoelwinder, Held van de Smaak 2014 en werkzaam bij Greydanus.

Bij Greydanus moet je zijn voor het Wâldbeantsje. Het Giele Waldbeantsje, of de Friese Gele Woudboon, is een droge boon, die – de naam zegt het al – groeit in de Friese wouden en het Groninger grensgebied. Het is een oud ras, dat weer langzaam in de belangstelling begint te komen. Het boontje is ook opgenomen in de Ark van de Smaak van Slow Food. De Ark van de Smaak is een van de pijlers van Slow Food. Met de Ark van de Smaak beoogt Slow Food de (voedsel)biodiversiteit te behouden en te herstellen. Deze dreigt in rap tempo te verschralen met alle gevolgen van dien.

De Ark van de Smaak verzamelt kleinschalige kwaliteitsproducten, die tot een bepaalde cultuur, historie of traditie behoren. Het is een bijzondere erfenis van fruitsoorten, groentes, dierenrassen, kazen, broodsoorten, zoetigheden en vleeswaren.

Het ‘Giele Wâldbeantsje’ is een ras van de bekende Boon (Phaseolus vulgaris), het geslacht waar ook de Spercieboon onder thuis hoort. Het is een zogenaamde stamboon, die zonder klimmaterialen kan worden geteeld. Het ‘Giele Wâldbeantsje’ bloeit met witte bloemen. Deze worden gevolgd door meestal vrij rechte en platronde peulen, die na de vruchtzetting op het veld mogen afrijpen.

De boontjes zijn schitterend crèmegeel tot citroengeel gekleurd en op de achtergrond is er een lichte adering zichtbaar. De navel van de boon is blank en omgeven met achtereenvolgens een oranjerode zone en een paarse corona. De gerijpte bonen kunnen als droogbonen worden bewaard en naar behoefte worden geconsumeerd.

Waldbeantsjes in een Mexicaans jasje

En laat ik nu vrijdag ochtend een pakje met deze bonen op het aanrecht hebben gezet om daar op zaterdag iets mee te gaan koken! Het kan geen toeval zijn dat ik tussen al de mensen aanwezig bij de opening, precies met de “vader” van dit boontje in gesprek raakte. Tjalke heeft ons zijn display laten zien die onderdeel vormt van de tentoonstelling Smaakparadijs in het Fries Natuurmuseum. Tijdens de voorjaarsvakantie gaan kinderen hier “vergeten groenten” leren herkennen én proeven. Maar nu terug naar de boontjes. Ik heb ze zaterdagochtend in ruim water in de week gezet zodat ik er ’s avonds mee aan de slag kon. Ze zijn onderdeel geworden van een Mexicaans getinte maaltijd, die ik maakte met groeten die ik nog had liggen, en die op moesten.

Ingrediënten voor 4 personen:

200 gram Wâldbeantsjes
3 puntpaprika’s
1 rijpe avocado
2 el zoetzure gesnipperde rode uitjes van Kesbeke
1 klein blikje bio maïskorrels
Sap van 1 limoen
Halve rode peper fijngehakt
Bosje koriander, fijn gehakt
Half bosje munt, fijn gehakt
Maldon zout

Voor de tortilla pannekoekjes:

200 gram maïsmeel
250 ml water
1 ei
2 el boekweitmeel
1 tl komijnpoeder
Flinke snuif zout
Arachideolie om te bakken

Eventueel: Griekse yoghurt en/of salsa of curry

Begin met de boontjes te koken. Giet het weekwater eraf en spoel ze even af. Zet ze vervolgens in ruim water op het vuur en breng aan de kook. De Wâldbeantsjes moeten minstens 45 minuten koken, op een zacht vuurtje. Proef of ze de gaarheid hebben die jij wilt. Als je de boontjes te lang kookt, vallen ze uit elkaar.
Leg de puntpaprika’s in een ovenvaste schaal en zet ze onder de grill in de oven. Ze moeten echt zwart blakeren aan de buitenkant. Zodra dat aan één kant is gebeurd, draai je ze om (heet! gebruik een tang) en doe je hetzelfde met de andere kant van de paprika’s. Als alletwee de kanten geblakerd zijn, dan haal je ze uit de oven en dek je de schaal met de paprika’s erin meteen af met aluminium folie. Zet ze weg.

Maak nu eerst je beslag voor de tortilla pannenkoekjes, door alle ingrediënten, behalve de arachideolie, met elkaar te mengen met een garde. Het beslag moet namelijk 30 minuten staan voordat je ermee aan de slag kunt.

Vervolgens pak je een kom waarin je de fijngehakte kruiden doet, de – uitgelekte – maïskorrels, de avocado in stukjes, de gehakte rode peper en de uitjes. Knijp hier de limoen over uit en zet weg.
Je kunt nu de paprika’s er weer bij pakken. Snijd het hoedje eraf en trek het velletje van de paprika af. Omdat je ze geblakerd hebt, gaat dat heel makkelijk en is de paprika zacht en zoet. De zaadlijst mag je ook verwijderen en het vruchtvlees vervolgens in blokjes snijden. Dat kan ook in de schaal bij de andere ingrediënten. Als je boontjes gaar zijn, giet ze dan in een vergiet en koel af met wat stromend water. Niet een té harde waterstraal, daar gaan de boontjes kapot van.
Ze kunnen dan lauwwarm bij de andere ingrediënten. Proef of je nog wat zout wilt toevoegen en schep alles goed om. Je vulling voor de tortilla’s is nu klaar.

Zet een kleine koekenpan op middelhoog vuur en verhit hier een beetje arachideolie in. Laat wat van het beslag in je pan lopen en draai snel rond zodat een pannenkoek zich vormt. Het gaat best snel, ook de andere kant bakken. Leg ze op een bord en houd ze warm onder aluminum folie. Als je beslag op is, kun je aan tafel en je eigen tortilla’s bouwen. Vergeet tussendoor niet steeds een beetje arachideolie in je pan te doen.

Ik vind het lekker om er ook nog een schepje Griekse yoghurt bovenop te doen, en eventueel wat salsa of curry saus.

Enjoy!
+Mirjam Keukengeheim

Ps: natuurlijk werkt dit recept óók met andere bonen
Ps2: lid worden van Slow Food? Klik op de link rechts van dit bericht op deze website!

One Reply to “Wâldbeantsjes in een Mexicaans jasje”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.