Roze peper

 

Op dit moment geniet ik nog van een paar laatste zonnige dagen op Gran Canaria, waar ik tijdens een wandeling vandaag tegen een peperboom aanliep. Ik was verrast, had me niet gerealiseerd dat peper aan een boom zou groeien. En een flinke boom ook! Op de grond zag ik roze trosjes in het zand liggen. Goh, dacht ik, het lijkt wel roze peper. Toen ik een aantal bolletjes tussen mijn vingers wreef kwam de onmiskenbare geur van peper vrij. Wauw! En dat gewoon midden in een stadspark. Er stonden wel 8 of 10 bomen met allemaal prachtige koraal roze peperbessen eraan. Ik heb er een paar trosjes vanaf geplukt en ben benieuwd hoe ze zich zullen houden. Ik heb al visioenen van pure chocolade met roze peper, ingemaakte zalm met roze peper of een lekkere bavette met peper saus. Natuurlijk weet ik dat Spanje op culinair gebied prachtige dingen te bieden heeft, en daarvan heb ik ook buitensporig genoten, maar deze ontdekking wil ik zeker met jullie delen. 

Ik vond de volgende informatie op internet. Roze peper (Schinus terebinthifolius) is een buitenbeentje onder de ‘pepers’ en heeft eigenlijk een rare naam gekregen:

Het is om te beginnen geen ‘echte’ peper zoals witte of zwarte peper. Het zijn de besjes van een boom die verwant is aan de pistache nootjes en de cashewnoten (let dus op met het eten van roze peper wanneer je allergisch bent voor deze noten!)

Roze peper is (gedroogd) ook niet roze maar hooguit donker rozerood, vaak gewoon rood en soms zelfs bruinrood. 

Bovendien heeft roze peper ook al geen pittige pepersmaak maar een warm aromatische, bijna zoete, slechts licht pikante smaak (de onregelmatige pitjes die er in zitten zijn wel enigszins pittig maar lang niet zo heet als echte peper).

Uit bovenstaande blijkt dat het enige wat roze peper met echte peper gemeen heeft de grootte en vorm van de korrels is. 

Toch wordt roze peper vaak verward met rode peper. Waarschijnlijk omdat roze peper vaak – in plaats van de zeldzame en duurdere rode peperkorrels – gebruikt wordt in mixen met witte, groene en zwarte peperkorrels.

Tip: Roze peper is makkelijk te herkennen want het papierachtige velletje zit niet strak (zoals bij echte peper) maar losjes om de kleinere pit.

Roze peper komt van origine van het Franse eiland Réunion dat in de 18e eeuw de naam van het koningshuis Bourbon droeg.

Adìos! Hasta luego!

 

  

4 Replies to “Roze peper”

  1. ik niet gedaan, maar dat klinkt als heel erg leuk 😊
    de poes maakte dat ik mijn eerste reactie te snel verstuurde 😺

  2. Zelg 16 jaar geleden op Gran Canaria geweest en rode pepertjes meegenomen.
    Eenmaal thuis opgekweekt en heb nog 1 boom over.
    Deze bloeit nog steeds niet, maar het boompje alleen al is de moeite waard. Ook de blaadjes ruiken naar peper.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.