Salade van geroosterde biet met fregola en zachte geitenkaas

Biet fregola saladeDoor alle bezigheden de afgelopen weken zou ik jullie haast vergeten te trakteren op een fijn recept zo af en toe! Maar vandaag heb ik best tijd over en de zon stemt mij blij. Tijd voor een frisse salade die je vanavond nog op de tuintafel tovert. Vegetarisch bovendien. Sinds een tijd krijg ik het groentepakket van BeterBio iedere week. Ik heb wat geëxperimenteerd met maaltijdboxen, maar ik mis dan heel erg dat ik “uit de losse pols” kan koken. En sommige boxen zijn dan wel uitdagend genoeg, maar daar vind ik de producten dan weer nét niet naar mijn zin. Kritisch ja, ik weet het. Door kritisch te zijn, weet ik wat ik in mijn mond steek, en dat vind ik heel prettig. In het voorjaar hebben bietjes een prachtig zacht blad, wat prima dienst doet als salade (echt waar!), de steeltjes kun je eventueel kort wat roerbakken, maar die doen het rauw prima. Door de bieten in de oven te doen, krijg je een enorme smaak verdieping. Dat schreeuwt om een fris recept.

Ingredienten (2 personen):

  • 3 verse bieten met loof
  • 2 el kokos- of olijfolie
  • 1 kopje fregola
  • 3 à 4 kopjes heet water
  • 1 rode ui in ringen
  • halve verpakking zachte geiten kaas Bastiaansen
  • flinke scheut citroen-olijfolie
  • flinke snuif Maldon zout-vlokken

Zet je oven aan op 200 graden, hete lucht. Begin met de bieten. Snij het loof zo dicht mogelijk bij de biet af. Leg dat alvast apart (niet weggooien!). Als er zand aan de bieten zit, was dat er even goed af en gebruik een borstel als dat nodig is. Prik de bietjes rondom in met een vork (dat maakt dat ze gelijkmatiger garen). Leg de ingeprikte bieten op een ovenvaste schaal en schuif ze in de inmiddels hete oven. Laat ze daar voor een uurtje in staan. Schud af en toe met de schaal  (2 keer is voldoende).
Verder met het loof, daarvan snij je het blad af en de steeltjes snij je in kleine stukjes. Het blad mag je wat fijner snijden en dan was je dat in ijskoud water. Een paar keer, al het zand moet eruit. Daarna in de slacentrifuge om al het aanhangende vocht eraf te slingeren. Doe het blad alvast maar in een mooie schaal. Later komen alle ingredienten in die schaal samen.

Nu eerst verder met de fregola, de steeltjes komen later.

In de tussentijd zet je een pan op het vuur waarin je de olie verwarmt, daar doe je de fregola bij. Laat het wat bakken (net als bij risotto) en roer zodat het niet aanbrandt. Giet vervolgens het hete water op de korrels. Ze moeten onder staan en het water mag er iets boven staan. Zet het vuur laag. De fregola neemt het vocht op. In 10 à 15 minuten is al het water opgenomen en de fregola gaar. Proef even, als de korrels nog hard zijn, laat het dan nog even op staan en voeg eventueel water toe, als het geheel te droog wordt. Het is wel een kwestie van gevoel en oefenen met fregola, niet te droog, en niet te nat. Zodra het gaar is roer met een vork door en voeg er een scheutje olijfolie aan toe. Zet weg.

In een koekenpan verhit je een lepel kokosolie. Daarin bak je de ui gaar en licht krokant in een paar minuten. Op het laatst voeg je de in stukjes gesneden steeltjes van de biet toe en bak je die ook even kort mee. Klaar, gas uit. Laat maar staan in de pan.

In de tussentijd zijn je bietjes gaar geworden in de oven. Haal ze eruit en ontdoe ze van hun velletje (heet!). Snij de biet dan in mooie plakjes en vergeet niet met een grote glimlach naar die prachtige biet te kijken. Die kleur, die ringen die zichtbaar zijn en dat aroma!

Je bent bijna klaar, het is nu tijd om alle ingrediënten door elkaar te scheppen. Doe dat rustig, met beleid. Giet er nog wat goede citroen-olijfolie overheen voor een frisse toets en verkruimel de geitenkaas erover. Nu heb je een heerlijke frisse, lauw warme salade. Wij aten hem als maaltijd, maar je kunt hem ook prima bij de BBQ serveren als bijgerecht, of op een zomeravond met een kop soep.

Enjoy!

Deze foto maakte ik in de zomer van 2014, dit was de oogst bietjes uit eigen moestuin-bak ✪

IMG_0842 (2)

2 Replies to “Salade van geroosterde biet met fregola en zachte geitenkaas”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.