Snel kwark ijs met vlierbloesem en aardbeien

kwark ijs met aardbeienZomer = ijs? Ik kan het niet helpen, maar als de zon gaat schijnen denk ik echt meteen aan ijs. Het maken van een goed roomijs vergt echt wel wat oefening en techniek, maar er zijn gelukkig ook snelle varianten die voor iedereen te doen is. Wél extra handig als je een ijsmachine hebt, maar anders moet je iets langer van te voren beginnen. Deze variant is echt in een handomdraai klaar en smaakt heel goed en verrassend romig. Door te variëren met de siroop die je gebruikt, voeg je steeds weer een andere smaak toe. In deze variant gebruikte ik kersen & vlierbloesem siroop.

Ingrediënten voor 250 ml  ijs (2 a 3 personen)

  • 250 ml volle vanille kwark
  • 2 el slagroom (ongeslagen)
  • 2 el siroop (ahorn, vlierbloesem, kers, perzik)
  • 1 eiwit

eventueel:
vers zomer fruit:  kersen, aardbeien, perzik

Ook nodig: ijsmachine, keukenmachine of mixer

Begin met het maken van je siroop (of gebruik een biologische siroop uit een flesje). Ik ontpitte mijn kersen en deed die samen met wat water, 2 el suiker in een pannetje en bracht dat heel rustig aan de kook. Laat dat vijf minuten heel rustig koken (de kersen mogen best een bite houden en heel blijven). Loop in de tussentijd de tuin in en pluk 1 scherm van de bloeiende vlierbloesem. Kijk even goed of daar geen insecten meer inzitten. Zet het vuur onder de siroop uit en doe de bloemetjes van de vlier bij je siroop. Schep om, en zet weg. Geef dat een dag de tijd om in te trekken.

Zet je ijsmachine klaar. Doe de kwark, siroop en slagroom in een mengkom en mix dit tot een luchtig geheel (2 minuten). Schenk dat in de draaiende ijsmachine. Maak je mengkom gauw schoon en sla het eiwit luchtig. Het hoeft niet stijf te worden, slagroom structuur. Schep je eiwit bij de draaiende massa in de ijsmachine. Het toevoegen van een geslagen eiwit aan je ijs geeft een verbetering aan de structuur. Ik doe dat wel vaker,  zo ook in mijn mango & meloen sorbetijs.

Nu is het een kwestie van wachten tot je ijs de juiste consistentie heeft. Zorg ervoor dat je bakjes in de vriezer hebt staan. Vers gedraaid ijs heeft een veel zachtere structuur en smelt ook best snel. Wanneer je bakjes bevroren zijn, kan je het smelten van het ijs iets vertragen. Schep een lekkere toef in een bakje en garneer met de kersen waarmee je de siroop hebt gekookt. Of gebruik verse aardbeien, frambozen of wat perziken die je even hebt gekookt in wat witte wijn en suiker (die siroop kun je dan in je ijs verwerken).

Als je geen ijsmachine hebt, meng dan alles zoals hierboven omschreven. Schep dat in een bakje en zet dat in de vriezer. Dit mengsel moet je ieder half uur omroeren met een vork. Uiteindelijk heb je dan ook ijs. Wel veel minder luchtig dan wanneer je en ijsmachine gebruikt, maar het kán.

Enjoy summer!

kersen vlierbloesem siroop

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.