Gepekelde groene walnoten op balsamicoazijn

Gepekelde walnotenZomerstorm … wie had het er niet over gisteren. Vandaag ziet de wereld er weer heel anders uit, de zon schijnt en het is relatief rustig in de atmosfeer. Maar potjanpielekes wat is het gisteren te keer gegaan. Nu hebben wij hier in het noorden nog geluk gehad. De hele dag heb ik de storm via mijn weer-app in de gaten gehouden en hij draaide keurig om ons heen. Alleen het venijnige staartje kregen we wel over ons heen. Alle bomen zijn blijven staan, het dak zit er nog op (inclusief alle pannen) en het kippenhok is ook blijven staan. We hebben dus geluk gehad. De zomerstorm bracht mij vanochtend ook nog een leuke verrassing. De walnotenboom, waar de noten vrij hoog in zitten en waar ik dus niet bij kan om ze te plukken, had het ook flink om zijn oren gehad. Van schrik had hij een 40-tal noten laten vallen. En dat is precies wat ik al tijden wil uitproberen. Het inmaken van groene walnoten. Het schijnt een delicatesse te zijn. Nu hoop ik, dat ik niet té laat ben (ze moeten echt groen zijn en nog geen noot hebben gevormd van binnen). Vóór de langste dag, 21 juni, is ideaal. Maar alles is een beetje later dit jaar en de breinaaldtest uit mijn Wildpluk Kookboek van Edwin Florès verliep soepel. Dus, ik waag het erop.

Wat ik heb gedaan is de noten gewassen en ontdaan van gras en ander onrecht. Vervolgens heb ik een pekelbad gemaakt in de verhouding 50 gram zout op 1 liter water. De noten moeten onder het pekelwater staan. Voor je nu verder gaat: eerst handschoenen aan! De sappen uit de walnoot kleuren je handen (en kleren) zwart. Je moet de noten stuk voor stuk met een vork inprikken en vervolgens doe je ze in dat pekelbad. Daar moeten ze 4 dagen in staan. Dan ververs je het pekelbad – in dezelfde verhouding zout/water – en laat je ze nog eens 6 dagen badderen.
Na die 10 dagen spoel je de noten goed af en laat je ze 24 uur drogen. Vervolgens kook je balsamico azijn (voldoende om de noten onder te laten staan) en voeg je de kruiden toe (denk aan: kaneelstokje, korianderzaad, steranijs en kardemompeulen). Dan verdeel je de noten over potjes en overgiet je ze met de hete balsamico. Als je de noten echt lang wilt bewaren, moet je de noten 3 minuten meekoken in de azijn. Draai de deksels op de potten en zet op de kop, zo conserveer je de noten in de potten.

Spannend experiment niet?! Ik hou jullie op de hoogte!

2 Replies to “Gepekelde groene walnoten op balsamicoazijn”

  1. Beste Riet, het is een bijzonder smaakvolle, krokante toevoeging aan bijvoorbeeld een salade. Ik denk alleen dat je – als je er nu nog mee wilt beginnen – al te laat bent. Het moet echt met groene, jonge walnoten, waar je gemakkelijk doorheen prikt zonder te veel druk uit te oefenen.

  2. Ben benieuwd hoe deze noten zijn geworden . Ik wil het nl. nu ook nog gaan proberen.
    Gr Riet Kool

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.