Taart van geroosterde pompoen, rode ui en bladgroente

Taart van geroosterde pompoen, rode ui en bladgroenteHoe dichter we bij Halloween komen hoe meer pompoenen er in de winkel te krijgen zijn. Persoonlijk ben ik dol op pompoen. Heel veelzijdig en zowel te verwerken in gebak, als in hartige gerechten. In mijn groente-pakket van Beter Bio van afgelopen week zaten twee kleine pompoenen. Fijn! Niet zo’n joekel, maar 2 persoons pompoenen. Met één maakte ik een hartige taart. Een vrije interpretatie van het recept van Sarah Mayor uit het Farmhouse Cookbook. Het is een flinke taart waar je met 4 personen met gemak een maaltijd aan hebt. Ik serveerde er wat frisse salade bij, doet het altijd goed bij hartige taart.

Volkorendeeg:

 • 150 gr bloem
 • 75 gr volkorenbloem
 • 130 gr koude boter

Vulling taart:

 • 2 kleine rode uien
 • 375 gr schoongemaakte pompoen in parten van 2,5 cm dik
 • 3 el olijfolie
 • Een handvol raapstelen (of snijbiet of spinazie)
 • 150 gr pittige kaas, grof geraspt
 • 3 grote eitjes
 • 200 ml slagroom

Ook nodig: taartvorm met losse bodem (24 cm rond, of soortgelijk vierkant), steunvulling, bakpapier, keukenmachine

Begin met de bodem, het deeg moet namelijk rusten. Vet eerst je bakvorm maar vast in en bestuif die licht met bloem. Zet weg. Doe voor het deeg de beide bloemsoorten in de keukenmachine met de boter en 1/2 tl. zout. Meng alles tot een fijn kruimel deeg. Voeg dan voldoende water toe, 2 el ongeveer. Doe dat met beleid, niet meteen alles erbij, kijk wat er gebeurt in de kom van je keukenmachine. Het deeg komt vanzelf samen in een bal, dan is het klaar. Het deeg is soepel maar niet plakkerig. Leg het deeg op een licht met bloem bestoven werkblad en kneed nog even snel door. Rol het dan uit tot een dunne lap en bekleed je bakvorm ermee. Werk de randjes netjes af en zorg dat het deeg overal even dik is. Prik de bodem regelmatig in met een vork en zet de vorm vervolgens weg (20 minuten of langer) in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Pak een bakplaat. Leg daarop de uien (in parten), voeg de schoongemaakte pompoen* daar aan toe. Bestrooi met zout en peper en besprenkel met 2 el olijfolie. Hussel dat goed door en schuif de bakplaat in de warme oven voor ongeveer 20 minuten.

Een paar minuten voor de pompoen en ui klaar zijn, haal je je bodem uit de koelkast. Leg daar een vel bakpapier overheen en vul met je steunvulling (kunnen erwten zijn of van die prachtige keramische balletjes die er speciaal voor bedoeld zijn). Zet de bodem dan voor 15-20 minuten in de oven, tot de rand lichtbruin is. Verwijder de steunvulling en het papier en bak de bodem dan nog 7 minuten, tot hij krokant en goudbruin is.

Afhankelijk van voor welke bladgroente je kiest, moet je die even laten slinken in wat olie in een hete pan (spinazie en snijbiet). Zorg er daarna voor dat je zoveel mogelijk vocht uit die groente duwt, anders wordt je vulling zompig. Ik heb mijn raapstelen er rauw bij gedaan, volgt later in het recept.

Je kunt nu ook alvast de eieren en room los kloppen met wat zout en peper. Zet weg.

Als de taartbodem klaar is, haal je die uit de oven. Verdeel de geroosterde pompoen, ui, raapstelen en kaas over de bodem. Schenk daarover het eieren en room mengsel. Doe dat rustig. De taart mag dan weer terug de oven in voor zo’n 30-35 minuten. Laat hem daarna even afkoelen voor je hem serveert, hartige taart is iets afgekoeld echt lekkerder. Ik maakte er nog een salade bij van wat raapstelen en lolo rosso sla met een vinaigrette van goede balsamico, home made mosterd, zout en olijfolie.

Enjoy!

*Pompoen schoonmaken is een klus. Vaak zijn ze keihard en schiet je mes alle kanten op. Wat ik doe, ik haal steel en kont er vanaf en snij hem dan doormidden. Vervolgens haal ik de pitten er met een lepel uit en snij de pompoen (met schil en al) in plakken. Die rooster ik in de oven en daarna haal ik de schil er met een puntig scherp mensje vanaf. Gaat heel makkelijk en zonder moeite!

Taart van geroosterde pompoen, rode ui en bladgroente 2

5 Replies to “Taart van geroosterde pompoen, rode ui en bladgroente”

 1. Was echt super lekker, met rauwe raapsteel niet nat! Had een bodem van bladerdeeg gemaakt ook prima. Dit ga ik vaker maken!😋👍🏻

 2. Hallo Marjan, goed te horen dat je genoten hebt van de taart. Ik heb zelf bij de bereiding wel rauwe raapstelen gebruikt (zie foto) en bij mij werd de vulling niet te nat. Ik denk dat wanneer je ze laat slinken, je aan de vulling eigenlijk nog meer vocht toevoegt. Tenzij je de raapstelen na het slinken echt heel goed uitknijpt, maar dat betekent dan weer verlies van smaak. Had je de raapstelen misschien gewassen en ze niet goed droog gemaakt, alvorens je ze toevoegde aan de taart? Toch jammer! Mirjam | Keukengeheim

 3. De taart was heerlijk, zag er feestelijk uit, alleen met rauwe raapsteel werd het geheel wat te nat! Dus dan is van te voren even laten slinken misschien toch verstandiger? Niettemin dank voor t recept en het idee, origineel! Marjan

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.