Graanrepubliek

graanrepubliek

De Graanrepubliek heeft als doel om nieuwe toepassingen te vinden voor oude graansoorten, en om consumenten en producenten kennis te laten maken met de rijke en unieke smaak van oude graansoorten. 

De oude graansoorten worden als 3d-gewas geïntroduceerd in het Groninger landschap. 3d staat voor de drie gebruiksdoelen die met de graanteelt worden gerealiseerd, namelijk:

  • een lekker en gezond product,
  • een vruchtbare en gezonde bodem, en een
  • mooi, aantrekkelijk en nectarrijker landschap.

Gewoon reuze goed voor buik, bodem en bijen. Stiekem geen 3D, maar een 3B-gewas. Dit wordt bereikt door niet alleen het graan te zaaien, maar daar ook, bijvoorbeeld, klavers doorheen te zaaien. Op die manier geeft de klaver de benodigde stikstof af aan de bodem en de bloeiende klaver zorgt voor een mooi, aantrekkelijk en nectarrijk landschap.

Om iedereen kennis te laten maken met de granen en het verhaal van de Graanrepubliek zijn er in 2016 tal van activiteiten ontwikkeld. Zo organiseerden wij in augustus de Graanrepubliek On Tour. Een tour dwars door graanschuur van oost Groningen, met voorafgaand een diner in de schuur van de teler. Tussen- en met het graan.

Er zijn diverse voedsel-toepassingen met het graan in ontwikkeling (BAX Bier, jenever en granotto in blik) en natuurlijk is er ingezet op mooie culinaire evenementen rondom de korrel. Want het is heel simpel: liefde gaat door de maag. Een verhaal kun je vaak vertellen, de ervaring leert dat wanneer je mensen laat proeven en beleven, ze overstag gaan.

Activiteiten

In 2017 zijn er  verschillende activiteiten. Zo presenteren wij, samen met Bax Bier, ons eerste bier! Een zomerbier gemaakt met Emmer tarwe dat luistert naar de naam Bloemen&Bijtjes. Op 2 juni om 16.30 uur ben je van harte welkom om te komen proeven. In het proeflokaal van Bax Bier, aan de Friesestraatweg 201 in Groningen.

Op 17 en 18 juni (13.00-17.00 u) maken wij deel uit van het kunstproject “Rondom Waalkens” in Finsterwolde. Daar ligt een stuk grond waarop door de Graanrepubliek biologisch graan wordt geteeld. Het perceel kun je vanaf grote hoogte bekijken. Dit maakt de bijzondere zaai-wijze als landschapskunst zichtbaar. In de pop-up-kooktent kan je proeven van gerechtjes waarin Graanrepubliek-graan is verwerkt. Laat je verrassen door bijzondere toepassingen van graan.

’s Avonds (21.45 u) wordt onze mini-docu ‘Terug naar de Korrel’, (zie hieronder) over de veranderingen in het Groninger landschap, en voordelen van lokaal geteelde producten, getoond in de stal van Harm Evert Waalkens. Toegang is gratis, van harte welkom in Finsterwolde aan de Hoofdweg 39!

Activiteiten in 2016

Op 10 en 12 november 2016 organiseerden wij het Grote Graandiner in Groningen stad. Tijdens een zes-gangen diner, gekookt door Christian Weij, met bijpassende graandranken gingen we terug naar de korrel! Verrassende gerechten waarin graan de hoofdrol had en bijpassende, speciaal voor dit diner gebrouwen Graanrepubliek bier en jenever.  Ook vertoonden wij de mini docu Terug naar de Korrel, speciaal voor deze avond gemaakt. Tijdens de Bio-Beurs in januari 2017 is de film officieel in première gegaan.

Check hier de foto’s van deze toffe avonden en hieronder tref je Terug naar de Korrel aan.

 

Via de website en social media van de Graanrepubliek blijf je op de hoogte van de groei en oogst van het graan, de activiteiten en/of diners die zich rondom de korrel ontvouwen en ander nieuws over de projecten waarmee de Graanrepubliek bezig is.

Keukengeheim (evenementen en communicatie) is onderdeel van de Graanrepubliek, samen met Gert Noordhoff (boer en grondlegger)  Bouwe Ruiter (projecten) en Nicole Herink (vormgeving en strategie).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s