Culinair Erfgoed Diner

Beleef 200 jaar Koloniën op je bord

Na de succesvolle Culinair Erfgoed Diners van 2018, en alle enthousiaste reacties die wij van jullie mochten ontvangen, was het voor ons al snel duidelijk. In 2019 moesten er weer Culinair Erfgoed Diners worden georganiseerd. En dat is gelukt. 

In de maanden mei t/m september 2019 is er iedere maand, op zondagmiddag/avond, een Culinair Erfgoed Diner. We hebben weer bijzondere plekken gevonden en thema’s aangeboord die het verhaal van de Koloniën vertellen. 

We trappen af met niet een, maar twee Culinair Erfgoed Diners. Dat heeft te maken met de unieke locatie waar het diner van mei plaatsvindt: Huis Westerbeek in Frederiksoord. Huis Westerbeek was het woonhuis van Johannes van den Bosch toen hij in 1818 de proefkolonie in Frederiksoord oprichtte. Een diner op stand.
Kaarten voor dit diner, en de andere diners, koop je via het boekingsformulier op de website


Verrassend, modern en smaakvol, met gebruikmaking van lokale producten en een knipoog naar het verleden

De Culinair Erfgoed Diners vinden telkens op een andere locatie plaats om u met zoveel mogelijk aspecten van de Koloniën in aanraking te laten komen. Er zijn zoveel bijzondere pareltjes in dit prachtige gebied!

De Koloniën van Weldadigheid hebben een (nog onontgonnen) historische verbinding op het gebied van voedsel. De Koloniën zijn ontstaan als oplossing voor de armoede in de grote steden; gebrek aan alles, maar vooral aan eten. In de vrije Kolonie leerde men door middel van landbouw (verbouwen van voedsel) om zelf een goed bestaan op te bouwen. De onvrije Kolonie was een zelfvoorzienende gemeenschap waar het voedsel voor en door de verpleegden werd verbouwd.

Heerlijk eten op een bijzondere locatie

Ieder diner wordt ingeleid en omlijst met bijzondere verhalen van deskundigen op het gebied van de Koloniën van Weldadigheid en de culinaire geschiedenis van deze omgeving. De originele schaftlijst van de Maatschappij van Weldadigheid dient ook nu weer als leidraad voor het menu. De gerechten zullen vanzelfsprekend verschillen van de edities van 2018.

Alle diners vinden plaats op zondagmiddag en -avond, op verschillende locaties, vanaf half 3 tot een uur of 8.

Nieuws:  Culinair erfgoed diner, het boek! 

De afgelopen maanden hebben wij gewerkt aan een uitgave over de Culinair Erfgoed Diners van 2018, het is in mei 2019 uitgebracht. Het Culinair Erfgoed Diner boek maakt de culinaire historie van de Koloniën van Weldadigheid op een moderne, smakelijke manier tastbaar. De recepten gebaseerd op de historische schaftlijst, met vermelding van wetenswaardigheden over de gebruikte ingrediënten toen en nu, en daarnaast de interessante geschiedenis van de Koloniën, zorgen ervoor dat je gaat koken met een verhaal. Wat is het prachtig om de culinaire historie letterlijk te proeven in een heerlijk gerecht op je bord!

Het boek is verkrijgbaar in de winkel bij Bitter en Zoet in Veenhuizen en tijdens de Culinair Erfgoed Diners, voor € 22,50.

Het boek is ook online te koop via de website van onze uitgever: Van Gorcum

Foto’s van Culinair Erfgoed Diners 2018

De foto’s van de culinair erfgoed diners, gemaakt door Sake Elzinga geven de sfeer prachtig weer. (klik op de foto hieronder en je ziet álle foto’s)!

Reserveer dit unieke diner via het reserveringsformulier.

U ontvangt dan een bevestigingsmail met daarin alle details over de locatie, route, parkeren en betaling.

Volg Culinaire Erfgoed Diners ook op Facebook en Instagram voor het laatste nieuws!

 

Störrig Festival

 

 

Ook in 2019 Störrig!! 

Störrig Diner, het kleine, maar minstens zo wilde, broertje van Störrig Festival

Op zaterdag 26 oktober brengen wij opnieuw een culinaire ode aan de wilde Veluwe, met het Störrig Diner in het SmaakPark in Ede. In de mooie robuuste hal van het SmaakPark vieren wij de Veluwe, met een diner met lokale gerechten voor maximaal 150 gasten.

Nico Klaver van ‘t Kalkoentje, Edwin van den Oever van het Edes Proeflokaal en Karel Klosse van de Echoput werken mee aan deze speciale editie van Störrig, waar we gaan voor intiem en gezellig. De opzet zal zeker gelijkenissen vertonen met de grote broer van Störrig Diner, Störrig Festival. Er wordt in de zaal gekookt door de chefs, en ook hier zal een selectie van bijzondere wilde en vegetarische gerechten, worden bereid. Je hoeft dit keer niet in de rij voor een gerecht, de gerechten worden uitgeserveerd aan tafel. Voor een bijpassende wijn moet je wel even ‘in de benen’ en kan je terecht bij de Meisjes van de Wijn, die een prachtig assortiment wilde wijnen meebrengt.

Zin om aan te schuiven bij dit culinaire feestje? De voorverkoop van de kaarten is gestart: www.storrig.nl

 

Störrig is een initiatief van Christian Weij (Puur-e) en Mirjam Veenman (Keukengeheim).

FOTO’S

Hieronder een impressie van het fijne Störrig Festival, wil je graag foto’s zien, check dan de website van Maarten Weij, fotograaf.

Störrig is West Veluws voor ruw, vasthoudend en stoer. Precies wat het festival ook is.

deelnemen en/of meer informatie?

Op de website vind je alle informatie over dit toffe festival => www.storrig.nl

 

 

ROTZOOI fermentatiefestival

 

Ook in 2019 Rotzooi! Samen met Christian Weij (auteur van: Verrot Lekker ) en Meneer Wateetons (auteur van: Over Rot ) organiseert  Keukengeheim ROTZOOI, voor de derde keer het eerste en enige Nederlandse fermentatiefestival. Met kleine en grote producenten, een starterruilkraam, workshops, lezingen, de zuurkooldokter, een Q&A met fermentatiespecialisten, proeverijen en nog veel meer rotzooi.

Het complete programma met deelnemers, lezingen en workshops staat NU online.

Wanneer:  26 mei 2019
Waar: SmaakPark Ede, Nieuwe Kazernelaan 2, gebouw D 15
Hoe laat: van 11.00 tot 20.00 uur

Mee doen aan ROTZOOI?

Wil je mee doen aan dit festival? Als producent, of heb je een bijzondere ‘moeder’ die je met ons wilt delen, iets bijzonders over de fermentatiekunst te vertellen of maak je hele bijzondere azijn? Neem dan contact met mij op!

Gelukkig hebben we de foto’s nog

Zó mooi was ROTZOOI 2017 in Rotterdam! Alle foto’s zijn bij elkaar gezet in een album, dat bekijk je hier

 

Pauper Pop&Dine

GEANNULEERD // Op zaterdag 3 juni doet zich een buitenkans voor!

Nog voordat theaterspektakel het Pauperparadijs losbarst kan jij al genieten van de muziek uit het Pauperparadijs. Op 3 juni a.s. komt pauperband LAVALU met een vijfkoppige band naar Veenhuizen en organiseren Bitter en Zoet en Keukengeheim ✪ Pauper Pop&Dine. De liedjes uit het Pauperparadijs, gecombineerd met de (h)eerlijke gerechten uit de keuken van Bitter en Zoet. Een avond vol sfeer en festivalgevoel met de indie-pop van LAVALU.

Tijdens deze avond krijg je een drie-gangen menu geserveerd aan tafel en is er voor, tijdens en na het diner muziek van LAVALU. Diner en concert vinden plaats in de tuin, waar de muziek van het Pauperparadijs tot leven komt tussen de historische gebouwen. Een beter decor is niet denkbaar.

Kom je ook?

Wanneer:  3 juni van 18.00 – 23.00 uur
Waar: Bitter en Zoet, Hospitaallaan 16 – Veenhuizen
Kaarten kosten € 69,50 per persoon
Bijpassende wijn, bier en fris is tegen betaling verkrijgbaar op het festivalterrein. Dansen mag!

Wil je op de hoogte blijven van de allerlaatste nieuwtjes rondom dit evenement, volg dan de facebookpagina van Pauper Pop&Dine

 

 

Graanrepubliek

graanrepubliek

De Graanrepubliek heeft als doel om nieuwe toepassingen te vinden voor oude graansoorten, en om consumenten en producenten kennis te laten maken met de rijke en unieke smaak van oude graansoorten. 

De oude graansoorten worden als 3d-gewas geïntroduceerd in het Groninger landschap. 3d staat voor de drie gebruiksdoelen die met de graanteelt worden gerealiseerd, namelijk:

  • een lekker en gezond product,
  • een vruchtbare en gezonde bodem, en een
  • mooi, aantrekkelijk en nectarrijker landschap.

Gewoon reuze goed voor buik, bodem en bijen. Stiekem geen 3D, maar een 3B-gewas. Dit wordt bereikt door niet alleen het graan te zaaien, maar daar ook, bijvoorbeeld, klavers doorheen te zaaien. Op die manier geeft de klaver de benodigde stikstof af aan de bodem en de bloeiende klaver zorgt voor een mooi, aantrekkelijk en nectarrijk landschap.

Om iedereen kennis te laten maken met de granen en het verhaal van de Graanrepubliek zijn er in 2016 tal van activiteiten ontwikkeld. Zo organiseerden wij in augustus de Graanrepubliek On Tour. Een tour dwars door graanschuur van oost Groningen, met voorafgaand een diner in de schuur van de teler. Tussen- en met het graan.

Er zijn diverse voedsel-toepassingen met het graan in ontwikkeling (BAX Bier, jenever en granotto in blik) en natuurlijk is er ingezet op mooie culinaire evenementen rondom de korrel. Want het is heel simpel: liefde gaat door de maag. Een verhaal kun je vaak vertellen, de ervaring leert dat wanneer je mensen laat proeven en beleven, ze overstag gaan.

Activiteiten

In 2017 zijn er  verschillende activiteiten. Zo presenteren wij, samen met Bax Bier, ons eerste bier! Een zomerbier gemaakt met Emmer tarwe dat luistert naar de naam Bloemen&Bijtjes. Op 2 juni om 16.30 uur ben je van harte welkom om te komen proeven. In het proeflokaal van Bax Bier, aan de Friesestraatweg 201 in Groningen.

Op 17 en 18 juni (13.00-17.00 u) maken wij deel uit van het kunstproject “Rondom Waalkens” in Finsterwolde. Daar ligt een stuk grond waarop door de Graanrepubliek biologisch graan wordt geteeld. Het perceel kun je vanaf grote hoogte bekijken. Dit maakt de bijzondere zaai-wijze als landschapskunst zichtbaar. In de pop-up-kooktent kan je proeven van gerechtjes waarin Graanrepubliek-graan is verwerkt. Laat je verrassen door bijzondere toepassingen van graan.

’s Avonds (21.45 u) wordt onze mini-docu ‘Terug naar de Korrel’, (zie hieronder) over de veranderingen in het Groninger landschap, en voordelen van lokaal geteelde producten, getoond in de stal van Harm Evert Waalkens. Toegang is gratis, van harte welkom in Finsterwolde aan de Hoofdweg 39!

Activiteiten in 2016

Op 10 en 12 november 2016 organiseerden wij het Grote Graandiner in Groningen stad. Tijdens een zes-gangen diner, gekookt door Christian Weij, met bijpassende graandranken gingen we terug naar de korrel! Verrassende gerechten waarin graan de hoofdrol had en bijpassende, speciaal voor dit diner gebrouwen Graanrepubliek bier en jenever.  Ook vertoonden wij de mini docu Terug naar de Korrel, speciaal voor deze avond gemaakt. Tijdens de Bio-Beurs in januari 2017 is de film officieel in première gegaan.

Check hier de foto’s van deze toffe avonden en hieronder tref je Terug naar de Korrel aan.

 

Via de website en social media van de Graanrepubliek blijf je op de hoogte van de groei en oogst van het graan, de activiteiten en/of diners die zich rondom de korrel ontvouwen en ander nieuws over de projecten waarmee de Graanrepubliek bezig is.

Keukengeheim (evenementen en communicatie) is onderdeel van de Graanrepubliek, samen met Gert Noordhoff (boer en grondlegger)  Bouwe Ruiter (projecten) en Nicole Herink (vormgeving en strategie).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bierbrouwerij Maallust

Maallust Bockfest

Brouwerij Maallust uit Veenhuizen organiseert in 2018 traditiegetrouw weer het Bockfest. Keukengeheim verzorgt de programmering van de culinaire stroming en de logistiek tijdens de feesten. Ook dit jaar weer foodtrucks met lekker, stoer en puur eten die het binnenterrein komen opvrolijken. Niet alleen een festival voor  bier-liefhebbers, maar ook zeker voor foodies.

Tickets voor het Bockfest zijn vanaf nu (10 augustus 2018)  in de voorverkoop. Ook de populaire bustickets voor vervoer van Station Assen naar Veenhuizen vv schaf je nu al aan. Kijk voor meer informatie op de website van Maallust.

Waar: Maallust, Hoofdweg 140 in Veenhuizen
Wanneer: 6 oktober 2018
Hoe laat: van 14.00 tot 21.00 uur

Wil je meer over mij weten of contact met me opnemen? Dat kan, kijk dan op de pagina: “over mij

Een foto-impressie van het Bockfest in 2015 (± 2.000 bezoekers), voor een impressie van het Bockfest 2016 en 2017 kijk je op de Facebook pagina van Keukengeheim

 

Pizza & Wijn zomerfeest

pietsa en wijn bij Mirjam-12
Samen met Frank’s Food Company organiseerde ik een pizza & wijn zomerfeest. Gewoon omdat het kan! In Haule in de tuin onder de fruitbomen, met gezellige lichtjes voor als het donker wordt. En een haardvuur waar we omheen kunnen zitten, lange gedekte tafels onder de fruitbomen, intieme zitjes, een hout gestookte oven waar de pizza’s van Wouter Asmus van Pietsa uit komen, heerlijke wijnen van ‪De Biologische Wijnwinkelen veel gezellige mensen.

21 augustus 2015 vanaf 19.00 uur in Haule (Frl.) in de tuin van Keukengeheim. Kosten? 25 euro all-in. Wat krijg je daarvoor?

✪ Onbeperkt pizza uit de houtoven ✪ Biologische wijn wit/rood (4 glazen) ✪ Tafelwater en moestuin-salades ✪ Alleen pizza (zonder wijn) kost 15 euro ✪ Frank zal zijn mooiste wijnen voor de verkoop meenemen, dus je kunt die heerlijke wijn later ook gewoon thuis drinken ✪ Zelf bestek en bord meenemen graag, wij zorgen voor glaswerk en servetten

Opgeven kan door een e-mail te sturen naar: info@keukengeheim.net

Deel dit bericht gerust, hoe meer zielen hoe meer zomervreugd!

Hieronder een foto-impressie van het pizza & wijn zomerfeest. Wat ons betreft zeer geslaagd en voor herhaling vatbaar.

Wil me meer informatie over mij, of ook een mooi feest in je eigen achtertuin? Dat kan! Neem dan contact met mij op.

Bitter en Zoet – Seizoensmarkt

Seizoensmarkt-23-juni-2012-027

2017 wordt een jaar waarin het anders gaat met de Seizoensmarkt. Niet traditiegetrouw een markt in juni en september, maar activiteiten die aansluiten bij de pauper-buzz die ook komend voorjaar/zomer weer zal hangen in Veenhuizen. Maak je vooral geen zorgen! Ook dit worden evenementen met een plus. Waar je volledig wordt ondergedompeld, en kunt genieten van de gastvrijheid en culinaire verrassingen van Bitter en Zoet. We houden jullie via deze pagina op de hoogte!

Hotel Restaurant Bitter en Zoet is gevestigd in het Drentse Veenhuizen. Een dorp met een rijke historie die overal voelbaar én zichtbaar is.  Een aantal keer per jaar trakteert Bitter en Zoet haar gasten op een culinaire seizoensmarkt. Het doel van de Seizoensmarkt  is om gasten kennis te laten maken met de producenten en leveranciers waarmee Bitter en Zoet werkt. Ze onderstrepen stuk voor stuk het DNA van het bedrijf waarin naast lekker, vooral ook lokaal, duurzaam, eerlijk en natuurlijk heel hoog in het vaandel staan. Producten waarbij het verhaal er nog toe doet.

Dat kennis maken gebeurt op verschillende manieren. Bijvoorbeeld met een walking dinner. Op die manier laten we gasten kennis maken met de nieuwe kaart. De hele dag door genieten van de gerechten “in het klein” op een bordje. De connectie tussen producent en gerecht is daarbij steeds duidelijk zichtbaar. Er vinden diverse workshops plaats, je kunt producten proeven en kopen, er is volop inspiratie voor moestuin, lekker eten en koken en ook voor de kinderen is er iets te doen.

Kortom, een compleet programma voor het hele gezin op een prachtige locatie. Het terrein is vrij toegankelijk.

Waar: Hotel Restaurant Bitter & Zoet, Hospitaallaan 16, 9341 AH Veenhuizen
Wanneer:
Hoe laat:

Wil je meer over mij weten of contact met me opnemen? Dat kan, kijk dan op de pagina: “over mij

Een foto-impressie van de Seizoensmarkten van juni, september en december 2015 zie je hieronder: